Dit verrukkelijke pastagerecht komt uit Sicilië. Pasta alla norma is een pasta met aubergines en een verrukkelijke tomatensaus. Geserveerd met basilicum en kaas en eventueel een glaasje ‘vino’ voor de liefhebbers. Probeer deze geliefde pasta ook zelf eens!

Pasta alla norma met aubergines

Deze pasta met aubergines staat wereldwijd al bekend als een echte Siciliaanse klassieker. Het komt oorspronkelijk van de oostkust waar de beroemde componist Bellini zijn opera ‘Norma’ schreef. Het stuk werd een meesterwerk en de gemiddelde Italiaan zou Pasta alla Norma net zo kunnen omschrijven. In dit gerecht staan de eenvoud en pure smaken voorop en ik gebruik het fijne recept van Jadis Schreuder, uit haar kookboek: The Lemon Kitchen Sicilië. Dit vegetarische pastagerecht met gebakken aubergines en een saus van kerstomaten wordt traditioneel geserveerd met een geharde ricotta kaas. In Nederland is deze moeilijker verkrijgbaar dus ik gebruik pecorino kaas in dit recept. Hou er alleen rekening mee dat pecorino niet vegetarisch is, ricotta vaak wel overigens.

Wist je dat elke soort pasta een eigen soort pasta saus heeft? Check hier de verschillen en diverse inspiratie recepten op een rijtje.

Nog meer lekkere recepten met aubergines

En als jij dan net zo’n fan wordt van deze pasta alla norma als ik… dan heb ik nog veel meer lekkere recepten met aubergines voor je hoor. Niet alleen door de pasta, maar ook verrukkelijk als Baba Ganoush dip met platbrood. Daarnaast is deze gepofte aubergine met couscous ook een echte aanrader! Wist je dat aubergines ook in de bekende ‘moussaka’ verwerkt worden? Maar ze mogen ook niet ontbreken in de Franse ratatouille! In Turkije doen ze de aubergines lekker roosteren met feta en in Japan worden ze voorzien van een heerliijke miso-glazuur. Dat wordt nog moeilijk kiezen.


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Pasta alla norma (met aubergine)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit verrukkelijke pastagerecht komt uit Sicilië. Pasta alla norma is een pasta met aubergines en een verrukkelijke tomatensaus. De benaming is naar het meesterwerk van Siciliaanse componist Bellini, die de opera Norma schreef. Een eenvoudig recept maar eentje die een waar meesterwerk is.

Ingredients

Scale
  • 2 paarse aubergines
  • ½ theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 blik kerstomaten (400 gr)
  • 1 fles passata gezeefde tomaten (400 ml)
  • schepje suiker (optioneel)
  • 5 blaadjes basilicum + extra
  • 400 gram korte pasta (bijv. penne of maccheroni)
  • 100 gram grof geraspte ricotta salata (of dus pecorino)
  • olijfolie, voor het bakken
  • peper & zout

Instructions

  1. Snijd de aubergines in blokken of gehalveerde plakken. Leg ze in een vergiet, bestrooi met zout en plaats er een bordje bovenop als gewicht. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergines. Laat minimaal 30 minuten staan (maar maximaal 1 nacht). Druk met het bordje het laatste vocht er even goed uit.
  2. Verwarm een braadpan met een scheutje olijfolie op middelhoog uur en bak de aubergines in 8-10 minuten gaar. Schep uit de pan en zet apart.
  3. Verwarm opnieuw de pan, met een klein beetje extra olie en fruit de knoflook. Voeg daarna het blik cherrytomaten en passata erbij. Breng aan de kook gedurende 1 minuut en verlaag daarna het vuur en laat 30 minuten zachtjes doorkoken tot een tomatensaus.
  4. Roer vervolgens ⅔ van de gebakken aubergines door de saus en breng het geheel op smaak met (weinig) zout, peper en basilicum. Als je de saus een beetje zuur vind, voeg dan een schepje suiker toe om de smaken te balanceren. Laat de saus op laat vuur lekker doorsudderen.
  5. Zet een pan met water op het vuur en kook de pasta volgens de bereidingswijze beetgaar. Giet af en roer deze direct door de saus.
  6. Verdeel de pasta alla norma over diep borden. Verdeel de overgebleven ⅓ van de gebakken aubergines er overheen, evenals de gerapte kaas. Serveer direct.

Buon Appetito!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Pasta alla Norma – ofwel de bekende Siciliaanse pasta met aubergines wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago