Print

Recept: Pasta alla norma (met aubergine)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit verrukkelijke pastagerecht komt uit Sicilië. Pasta alla norma is een pasta met aubergines en een verrukkelijke tomatensaus. De benaming is naar het meesterwerk van Siciliaanse componist Bellini, die de opera Norma schreef. Een eenvoudig recept maar eentje die een waar meesterwerk is.

Ingredients

Scale
  • 2 paarse aubergines
  • ½ theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 blik kerstomaten (400 gr)
  • 1 fles passata gezeefde tomaten (400 ml)
  • schepje suiker (optioneel)
  • 5 blaadjes basilicum + extra
  • 400 gram korte pasta (bijv. penne of maccheroni)
  • 100 gram grof geraspte ricotta salata (of dus pecorino)
  • olijfolie, voor het bakken
  • peper & zout

Instructions

  1. Snijd de aubergines in blokken of gehalveerde plakken. Leg ze in een vergiet, bestrooi met zout en plaats er een bordje bovenop als gewicht. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergines. Laat minimaal 30 minuten staan (maar maximaal 1 nacht). Druk met het bordje het laatste vocht er even goed uit.
  2. Verwarm een braadpan met een scheutje olijfolie op middelhoog uur en bak de aubergines in 8-10 minuten gaar. Schep uit de pan en zet apart.
  3. Verwarm opnieuw de pan, met een klein beetje extra olie en fruit de knoflook. Voeg daarna het blik cherrytomaten en passata erbij. Breng aan de kook gedurende 1 minuut en verlaag daarna het vuur en laat 30 minuten zachtjes doorkoken tot een tomatensaus.
  4. Roer vervolgens ⅔ van de gebakken aubergines door de saus en breng het geheel op smaak met (weinig) zout, peper en basilicum. Als je de saus een beetje zuur vind, voeg dan een schepje suiker toe om de smaken te balanceren. Laat de saus op laat vuur lekker doorsudderen.
  5. Zet een pan met water op het vuur en kook de pasta volgens de bereidingswijze beetgaar. Giet af en roer deze direct door de saus. 
  6. Verdeel de pasta alla norma over diep borden. Verdeel de overgebleven ⅓ van de gebakken aubergines er overheen, evenals de gerapte kaas. Serveer direct.

Buon Appetito!