Lunch recepten

Pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei

Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, maar de gemiddelde Fransman maakt er ook iets lekkers van: bijvoorbeeld deze hartige pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei! Tijdens vakanties in La Douce France is dit mijn favoriete vulling voor crêpes!

Pannenkoeken met spinazie uit Bretagne

Dit is zo’n heerlijk vullend lunchgerecht dat ik heb opgepikt tijdens een vakantie in Bretagne (Frankrijk). De crêperies kom je daar om de haverklap tegen en dat is niet zo raar: want pannenkoeken en boekweit crêpes (ook wel galettes) zijn gewoonweg erg lekker! Deze boekweit pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei zijn dan ook mijn favoriete lunch gerecht daar. Ik noem ze dan ook vaak een Bretonse pannenkoek!

Nog meer lekkere pannenkoeken en crepes recepten.

Je kunt uiteraard ook het basisrecept voor Hollandse pannenkoeken gebruiken. In Frankrijk wordt echter vaak boekweitmeel gebruikt in recepten voor pannenkoeken en crêpes en die geeft een heerlijke, haast nootachtige smaak. Heb je geen boekweitmeel in huis dan gebruik je enkel gewone tarwebloem. Deze Bretonse pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei zijn voortreffelijk als brunch of lunch. Probeer zeker ook eens Nanda’s Galettes Campagnarde met spekreepjes en aardappel. Tevens zijn crêpes met karamelsaus ook heel typerend voor de Bretagne streek. Check hier overigens nog veel meer pannenkoeken en crêpes recepten van onze site!


Print

Recept: Pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei (Bretonse pannenkoek)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken, maar de gemiddelde Fransman maakt er ook iets lekkers van: bijvoorbeeld deze hartige pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei! Tijdens vakanties in La Douce France is dit mijn favoriete vulling voor crepes ofwel een Bretonse pannenkoek

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Bretonse pannenkoeken (crêpes):

  • 1 ei (M)
  • 300 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 60 gr bloem
  • 75 gr boekweitmeel
  • zonnebloemolie

Voor de vulling:

  • 200 gr verse spinazie
  • 8 plakken gram achterham
  • 100 gram gerast gruyere kaas
  • 4 eieren
  • Olijfolie of roomboter, om te bakken
  • Peper & zout

Instructions

  1. Meng de ingredienten voor de crepes in een ruime kom en klop op met een handgarde. Laat 30 minuten staan. (Tip: lees hier alles over het zelf bakken van pannenkoeken.
  2. Verwarm een koekenpan op medium vuur met olie of boter en bak hierin alvast 4 spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  3. Verwarm (opnieuw de) koekenpan of een speciale pannenkoekenpan met een beetje olie en bak hier vervolgens 4 stuks Bretonse pannenkoeken op medium hoog vuur. Wacht tot de bovenkant licht gestold is en draai de crepe om.
  4. Beleg daarna elke crepe direct met 50 gram verse spinazie. Strooi hier 25 gram kaas over heen en plaats 2 plakken ham er overheen. Schep voorzichtig een spiegel ei er bovenop.
  5. Maak het helemaal Frans door 4 zijkanten een stukje naar het midden te vouwen zodat je een vierkant pakketje krijgt- dit wordt ook wel ‘galette’ genoemd. Door de warmte zal de spinazie ook wat slinken en de kaas smelten. Yummmm!
  6. Serveer direct en ga door met de volgende pannenkoeken bakken.

Eet smakelijk!

Notes

Tijd besparen tip: Je kunt de crepes natuurlijk van tevoren opbakken en warm houden in een oven op 50 graden. Maar je mag ook kant en klare pannenkoeken gebruiken of zelfs tortilla wraps. Deze hoef je dan enkel even kort op te warmen in de magnetron of in een koekenpan en lekker belegen met spinazie, ham, kaas en spiegelei.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Bretonse pannenkoeken met spinazie, ham, kaas en spiegelei wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago