Een kommetje warme havermoutpap is al jarenlang mijn favoriete ontbijt. Maar op warme zomerse dagen is een verkoelend ontbijtje juist weer heel lekker. Dus maak ik van mijn havermout deze Overnight Oats als koel zomers ontbijt.

Ontbijten met koude havermoutpap

Havermout vind je al jaren terug in mijn favoriete ontbijtjes. Niet zo vreemd, want het is een geweldige graansoort, die gedurende de dag je bloedsuikerspiegel in toom houdt. S’ochtend ontbijten met warme havermoutpap,  of deze overnight oats, kan dus voorkomen dat je s’middags een suiker dip krijgt en dan juist gaat snaaien. Maar havermout is van nature ook nog eens glutenvrij en dat maakt menig gevoelige buikjes ook erg blij. Het meest bekende ontbijt is ongetwijfeld de warme havermoutpap. Echter, deze koude ‘overnight oats‘ zijn ook druk aan een opmars bezig tijdens de warme en zomerse maanden. Check hier sowieso nog meer lekkere ontbijtrecepten met havermout!

Wat zijn overnight oats?

De naam zegt het al een beetje: dit is een recept dat zich gedurende de nacht ontwikkeld. Hiervoor dien je je havermout een nachtje te weken in bijvoorbeeld melk. De havermout, zaden en ander smaakmakers zuigen zich helemaal vol met de melk en worden vanzelf een beetje ‘papperig’. Het resultaat is een ijskoude havermoutpap die je de volgende ochtend zo naar binnen lepelt. Naast onderstaand basis recept voor overnight oats geef ik je tevens een aantal variatie recepten mee, want je kunt zo lekker en veel variëren met dit ontbijt!


Recept video: Overnight Oats maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Op de site vindt je ook deze recepten voor overnight (oats) ontbijtjes maken:


Print

Basis Recept: Overnight Oats maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een kommetje warme havermoutpap is al jarenlang mijn favoriete ontbijt. Maar op warme zomerse dagen is een verkoelend ontbijtje zoals deze Overnight Oats een echte aanrader. Je weekt de havermout namelijk in een glas melk, in de koelkast, gedurende de nacht. Dit is een basis recept met video en ik laat je tevens meerdere variaties zien. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 minuten
  • Total Time: 1 nachtje
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 50 gr havermout
  • 2 el ‘zaadjes‘ (bijv. chiazaad, pompoenpitten, hennep of lijnzaad)
  • 12 el ‘zoetstof‘ (bijv. maple syrup, agave siroop, honing)
  • OF gebruik 1-2 el (gedroogd) fruit
  • smaakmaker, naar wens (bijv. vanille extract, kaneel, cacao, spirulina)
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • toppings, naar keuze

Extra:

  • 1 glazen pot met deksel

Instructions

  1. Doe alle ingrediënten in de glazen pot. Draai de deksel er stevig op, en schud vervolgens de pot goed door, zodat alles goed verdeeld is.
  2. Zet de pot 1 nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je de overnight oats rechstreeks uit de pot lepelen, of giet in een kommetje.
  3. Tip:  Eventueel kun je nog wat vers fruit over de overnight oats heen strooien, zoals aardbeien, plakjes banaan of blauwe bessen. Of bestrooi met een lepeltje notenboter, cacoa nibs, of kokosschaafsel. Net wat jij lekker vindt.
  4. Check variatie recepten in de video of via de links in de blogtekst.

Eet smakelijk!

Notes

Variatietip: In plaats van de Overnight oats te weken in plantaardige melk, kun je ook een vruchtensap of een dunne fruit smoothie gebruiken. 

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf Overnight Oats of een van deze variatie recepten wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Grappig, ik eet al jaren havermout en de laatste 2 jaar ook deze vorm. Voorheen lachte men me uit: havermout??? En nu is het 'hip'. Nah, ik vind het gewoon lekker! Het het verveelt me niet!

  • Oeh, dit gaat vanavond bij mij de koelkast in! Ziet er fantastisch uit en lijkt me een heerlijke afwisseling op de 'gewone' havermoutpap!

  • Dat havermout van nature glutenvrij is klopt, maar voor iemand met Coeliakie is het toch van belang om glutenvrije havermout te gebruiken. Haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.
    Ik ga je recepten voor overnight oats uitproberen, ze zien er heerlijk uit!

    • Hi Emilie,
      dat klopt en dit heb ik ook al meerdere malen bij mijn havermout recepten vermeld. Maar ik kan dit niet bij elk recept blijven vermelden.

  • Wat leuk dit! Werd het een beetje zat weinig afwisseling te hebben voor mijn havermoutjes. Topideeën dit! Én lekker makkelijk en snel, ga het uitproberen!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago