Lunch recepten

Oranje Poffertjes met pompoen – uit Lekker Lokaal

Het is weer een ‘Meatless Monday’ in huize Betty! En deze keer heb ik een heerlijk lunch (of brunch) gerecht voor jullie. Deze Oranje poffertjes met pompoen zijn namelijk afkomstig uit het vegetarische kookboek ‘Lekker Lokaal’ van Laura de Grave en zijn verrukkelijk als lunch!

Oranje Poffertjes met pompoen bakken

In aanloop naar Koningsdag vind ik het leuk om een ‘oranje’ recept te plaatsen! Dit recept voor oranje poffertjes kwam ik tegen in het vegetarische kookboek Lekker Lokaal van Laura de Grave. Die mooie oranje kleur wordt verkregen doordat het beslag uit pompoen bestaat! En zeker in combinatie met de appelcider voor de nodige gisting krijgen je oranje poffertjes met pompoen een heerlijke smaak. Ik vind dit echt poffertjes voor volwassenen en serveerde deze dan ook hartig voor tijdens de lunch! Serveer er bijvoorbeeld roomkaas of wat huttekase bij. Al dan niet met een scheutje stroop en eventueel wat pompoenpitten, maar dan kun je hier ook echt van genieten! Ga liever voor meer zoet? maak dan deze glutenvrije poffertjes met banaan voor het ontbijt!

Over Lekker Lokaal Kookboek

Laura de Grave is culinair Journalist en kookboeken schrijfster. Op 24Kitchen presenteerde ze haar eigen video serie Lekker Lokaal waarbij vegetarische recepten met producten van Nederlandse bodem voorbij komen . In haar eigen kookboek Lekker Lokaal vind je dan ook vegetarische recepten uit de Nederlandse keuken maar met een moderne en creatieve twist. En alles is vegetarisch! Wat dacht je bijvoorbeeld van kibbeling gemaakt van bloemkool, vegetarisch zoervleis, deze heerlijke oranje poffertjes met pompoen of wortel-worstenbroodjes? Laura laat met dit boek zien dat vegetarisch eten niet alleen lekker en simpel is, maar dat we op Nederlandse bodem de meest prachtige producten kunnen terugvinden. Wat ik ook superleuk vind is dat je door het hele boek foto’s van Nederlandse landschappen voorbij ziet komen en regelmatig Laura op haar motor aantreft. Ja dit boek is best wel een mooie ode aan ons landje.


Heb jij deze al in huis?

Nog meer recepten met pompoen

Deze dame is dol op recepten met pompoen. Neem er even de tijd voor maar het is vrij makkelijk om zelf zo’n grote oranje bol pompoen te snijden en roosteren! Niet alleen maak je van de pompoen blokjes eenvoudig dit recept voor oranje poffertjes met pompoen. Maar je kunt ze ook gebruiken in deze quiche met pompoen en geitenkaas. Voorkoken is dan dus helemaal niet meer nodig want geroosterde pompoen is al klaar voor gebruik! Ook lekker: maak er deze pumpkin pancakes van! Of trakteer je zelf op de Starbuck klassieker: de Pumpkin Spice Latte! En hoe klinkt dit pompoen brood met roomkaas topping voor het ontbijt? Je kunt zo lekker smullen van recepten met pompoen dus!

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze oranje poffertjes met pompoen ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Oranje Poffertjes met pompoen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor oranje poffertjes met pompoen als verstopte groente. Je maakt poffertjes met o.a. boekweitmeel en appelcider of bier in het beslag. Het maakt een heerlijke ontbijt, lunch of tussendoortje. Ook leuk voor Koningsdag! Zowel hartig als zoet te serveren.

  • Author: Lekker Lokaal kookboek – Laura de Grave
  • Prep Time: 20 min + wachten
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 45 minuten + 30 minuten wachten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale

Voor het oranje poffertjes beslag:

  • 200 gr oranje (Hokkaido) pompoen,
  • 75 gr ghee
  • 50 gr speltbloem (of tarwebloem)
  • 50 gr boekweitmeel
  • 150 ml volle melk
  • 25 ml appelcider (of bier)
  • 1 ei
  • 3 gr gedroogde gist
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout

Toppings:

  • poedersuiker
  • stroop
  • pompoenpitten
  • Lekker hartig: Hüttenkäse of roomkaas!

Extra:

Instructions

  1. Snijd de pompoen in de lengte door, schillen is niet nodig. Verwijder de zaden en draden met een lepel. Je hebt ongeveer 150 gram ‘schoongemaakte’ pompoen nodig voor dit recept. Snijd in blokjes van 1 cm en kook daarna de pompoen in een pannetje met water gedurende 8-10 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen.
  2. Ondertussen smelt je de ghee in een steelpannetje op laag vuur. Heb je geen ghee in huis? Gebruik dan anderhalf keer zoveel aan ongezouten roomboter. Smelt op zeer laag vuur in de steelpan en schep de witte deeltjes die bovenop komen drijven af met een lepel en gooi dit weg. Schenk de heldere boter in een kommetje. Er zullen zo nog wat meer witte deeltjes achterblijven in je steelpan en die gooi je ook weg. De heldere boter die overblijft is geklaarde boter (ghee).
  3. Doe de speltbloem, boekweitmeel, pompoen, 15 gr ghee (niet alles dus!), melk, appelcider, ei en gist in een kom. Pureer dit met een staafmixer tot een glad beslag.
  4. Voeg vervolgens het zout en suiker toe en en pureer nog een extra 30 seconden. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het belsag 30 minuten rusten.
  5. Schenk het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm vervolgens de poffertjespan op middelhoog vuur. Gebruik een bakkwastje om de holtes van de pan in te vetten met een beetje gesmolten ghee. Schenk vervolgens elke holte vol met het poffertjes beslag.
  6. Wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold. Gebruik een klein vorkje of houten prikker om alle poffertjes om te draaien. Bak de andere kant ook goudbruin en schep daarna de poffertjes uit de pan. Vet daarna de vorm op nieuw in met ghee en ga zo door tot al het beslag op is.
  7. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker voor het serveren.

Eet smakelijk! 

Notes

Je kunt voor dit recept dus kant en klare gesneden blokjes (oranje) pompoen gebruiken. Je hebt in ieder geval 150 gram geschoonde pompoen nodig voor dit recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf deze oranje poffertjes met pompoen wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago