Print

Recept: Oranje Poffertjes met pompoen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor oranje poffertjes met pompoen als verstopte groente. Je maakt poffertjes met o.a. boekweitmeel en appelcider of bier in het beslag. Het maakt een heerlijke ontbijt, lunch of tussendoortje. Ook leuk voor Koningsdag! Zowel hartig als zoet te serveren.

  • Author: Lekker Lokaal kookboek - Laura de Grave
  • Prep Time: 20 min + wachten
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 45 minuten + 30 minuten wachten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale

Voor het oranje poffertjes beslag:

  • 200 gr oranje (Hokkaido) pompoen,
  • 75 gr ghee
  • 50 gr speltbloem (of tarwebloem)
  • 50 gr boekweitmeel
  • 150 ml volle melk
  • 25 ml appelcider (of bier)
  • 1 ei
  • 3 gr gedroogde gist
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout

Toppings:

  • poedersuiker
  • stroop
  • pompoenpitten
  • Lekker hartig: Hüttenkäse of roomkaas!

Extra:

Instructions

  1. Snijd de pompoen in de lengte door, schillen is niet nodig. Verwijder de zaden en draden met een lepel. Je hebt ongeveer 150 gram ‘schoongemaakte’ pompoen nodig voor dit recept. Snijd in blokjes van 1 cm en kook daarna de pompoen in een pannetje met water gedurende 8-10 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen.
  2. Ondertussen smelt je de ghee in een steelpannetje op laag vuur. Heb je geen ghee in huis? Gebruik dan anderhalf keer zoveel aan ongezouten roomboter. Smelt op zeer laag vuur in de steelpan en schep de witte deeltjes die bovenop komen drijven af met een lepel en gooi dit weg. Schenk de heldere boter in een kommetje. Er zullen zo nog wat meer witte deeltjes achterblijven in je steelpan en die gooi je ook weg. De heldere boter die overblijft is geklaarde boter (ghee).
  3. Doe de speltbloem, boekweitmeel, pompoen, 15 gr ghee (niet alles dus!), melk, appelcider, ei en gist in een kom. Pureer dit met een staafmixer tot een glad beslag.
  4. Voeg vervolgens het zout en suiker toe en en pureer nog een extra 30 seconden. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het belsag 30 minuten rusten.
  5. Schenk het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm vervolgens de poffertjespan op middelhoog vuur. Gebruik een bakkwastje om de holtes van de pan in te vetten met een beetje gesmolten ghee. Schenk vervolgens elke holte vol met het poffertjes beslag.
  6. Wacht tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant bijna gestold. Gebruik een klein vorkje of houten prikker om alle poffertjes om te draaien. Bak de andere kant ook goudbruin en schep daarna de poffertjes uit de pan. Vet daarna de vorm op nieuw in met ghee en ga zo door tot al het beslag op is. 
  7. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker voor het serveren.

Eet smakelijk! 

Notes

Je kunt voor dit recept dus kant en klare gesneden blokjes (oranje) pompoen gebruiken. Je hebt in ieder geval 150 gram geschoonde pompoen nodig voor dit recept.