De ouderwetse Mokka Taart is er eentje die hier thuis op speciaal verzoek wordt gemaakt. Veelal koffie liefhebbers zijn ook fan van deze koffie taart. Maar het is juist het zachte biscuit met romige koffie-botercreme die velen tot de verbeelding spreken en die de mond zo heerlijk vullen.

Zelf Mokka Taart maken met koffie botercreme en biscuitdeeg

Ik geef je dan ook mijn recept voor deze hele fijne en typisch Hollandse taart. De Mokka taart is er namelijk eentje die in mijn vroege kinderjaren regelmatig op verjaardagen voorbijkwam en zelfs als kind was ik hier al fan van! In de basis is een mokkataart laagjes biscuit taart die je afwisselt met lagen heerlijke mokkacrème gemaakt van koffie, roomboter en banketbakkersroom. De zijkant wordt gedecoreerd met krokante nougatine en stukken chocolade. Je hoeft niet alleen een koffie liefhebber te zijn dol om te genieten van dit bakrecept.

Banketbakkersroom
Mokka-botercreme
Biscuittaart temperen
vullen met mokka-botercreme
Mokka taart afsmeren
Toppings voor Mokka taart
Mokkataart decoreren

Nog meer heerlijke bakrecepten met koffie

Het maken van Mokka Taart vergt verschillende handelingen en bereidingen, maar geloof me dat het met onderstaand recept echt helemaal goed gaat komen. Na afloop is het de moeite zeker waard geweest om mokkataart te gaan maken. Maar als je nog meer bakrecepten met koffie wilt bekijken ga dan naar:


Print

Mokka Taart maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor een hele fijne en typisch Hollandse taart: Mokka taart! In de basis is een mokkataart laagjes biscuit taart die je afwisselt met lagen heerlijke mokkacrème. De zijkant wordt gedecoreerd met nougatine en stukken chocolade. Koffie liefhebbers zijn dol op deze rijke taart.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur en 30 minuten
  • Total Time: 0 hours
  • Yield: 1012 personen 1x

Ingredients

Scale

Voor het Biscuit Beslag:

  • 4 eieren (Medium)
  • 100 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 80 gram tarwebloem
  • 20 gram custardpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • rasp van ½ citroen

Voor de Trempeersiroop:

  • 100 ml water
  • 100 ml suiker
  • 1 eetlepel espresso poeder

Voor de Mokka-Botercrème:

  • 300 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gram poedersuiker
  • 1x recept banketbakkersroom (ca 300 gram)
  • 60 ml sterke espresso, afgekoeld
  • koffie trempeersiroop, naar wens

Toppings:

  • 50 gram nougatine
  • 1012 (melk) chocolade balletjes *

Extra:

  • Keukenmixer met bischopsspatel en garde
  • spuitzak met kartelmondje
  • handgarde
  • spatel
  • taartpan of springvom, 20 cm doorsnede

Instructions

Voorbereidingen:

  1. Als eerste ga je aan de slag met het maken van Banketbakkersroom. Dit duurt ca 15 minuten maar dient 2 uren te koelen (op het aanrecht – niet in de koelkast svp).
  2. In die tussentijd ga je ook alvast het biscuit beslag maken en bakken. Volg hiervoor dit recept.
  3. Voor de trempeersiroop stop je water en suiker in een pannetje. Breng aan de kook en roer goed door om de suiker op te lossen. Laat daarna nog 1 minuut doorkoken en zet dan het vuur uit. Roer hier direct de espresso poeder doorheen om goed op te lossen. Zet de pan apart en laat de siroop afkoelen.
  4. De banketbakkersroom, biscuitdeeg en trempeersiroop zullen dan ongeveer tegelijkertijd klaar zijn voor gebruik.

Bereiding Mokka-Botercrème:

  1. Voor het maken van de mokka-botercrème stop je roomboter en poedersuiker in de mixerkom. Klop dit gedurende een paar minuten smeuïg en zacht.
  2. Roer de opgesteven banketbakkersroom los met een vork en voeg dit toe aan de crème. LET OP: Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Als een van de twee te koud is, dan gaat je botercrème schiften. Zet dan de mixerkom dan even in een schaal met warm water of richt een warme föhn op de kom gedurende het mixen.
  3. Breng de botercrème op smaak met de afgekoelde koffie en daarna met de koffie trempeersiroop. Begin met 2 eetlepels per taart en voeg naar wens meer toe.

Bereiding Mokka taart:

  1. Snijd het biscuitdeeg overlangs 2x door zodat je 3 dunne plakken biscuittaart krijgt. Lukt dit niet dan is slechts 1x doorsnijden ook prima.
  2. Leg 1 stuk biscuitdeeg op een serveerschaal. Lepel trempeersiroop naar wens over het snijvlak en verdeel er een laagje mokka-botercreme overheen. Leg hier nog een plak biscuit deeg op en herhaal deze stappen. Dek daarna af met de laatste plak deeg en smeer de taart bovenop en rondom helemaal af met de botercreme. Hou wel wat Mokka-botercreme over voor de decoratie.
  3. Bestrooi de zijkant van de M0kka taart met nougatine en druk lichtjes aan. Stop de taart 30 minuten in de koelkast. De overige mokka-botercreme stop je in een spuitzakje  met kartelmondje en stop je ook in de koelkast.
  4. Tot slot spuit je 10-12 toeven mokka-botercreme bovenop de taart en druk je in elke toef een chocolade balletje. Snijd de Mokka taart in punten en serveer direct. Bewaren doe je in de koelkast (max 3 dagen). Invriezen kan ook (max 2 maanden).

Eet smakelijk!

Notes

*Als (melk) Chocolade balletjes gebruik ik  KitKat Milky Balls of Maltesers (zie foto’s). Ook lekker: gebruik pure chocolade koffie boontjes, of decoratie chocolade in de vorm van een blaadje.

 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van een mokka taart zoals deze!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

10x Vegetarische Hoofdgerechten voor Kerst

Ga jij dit jaar voor een vegetarische kerst? Naast heel veel hoofdgerechten voor kerst vooral…

20 uur ago

Zwart geblakerde Prei uit de Oven

Ja dat lees je goed: ik heb prei express laten verbranden in de oven! Terwijl…

5 dagen ago

Boeuf Bourguignon (stoofvlees met wijn)

Tijdens koude winteravonden eten wij graag stoofvlees. Deze Franse klassieker genaamd Boeuf Bourguignon is er…

7 dagen ago

3 x budgetgroenten voor kerst

Ben jij al lekker bezig met het kerstmenu? Uiteraard wordt er een waar spektakel als…

1 week ago

Cinnabons uit de slowcooker

Dit is het seizoen van de slowcooker en ik heb een heerlijk zoet recept om…

2 weken ago

Erwtensoep (uit de slowcooker)

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat!…

2 weken ago