Lunch recepten

Linzensalade met spinazie, rode bietjes en blauwe kaas

(Sponsored) – Nu de dagen weer kouder worden, is het belangrijk om aan je weerstand te werken. En gezond eten kan ook heel lekker zijn, dat bewijst deze linzensalade met spinazie, rode bietjes en blauwe kaas.

Een overheerlijke najaarssalade met een lekkere nootachtige smaak en boordevol vitamientjes. Het recept is afkomstig uit de HelloFresh Box van vorige week en ik mocht mee op bezoek bij hun spinazieteler Jacob.

Op bezoek bij boer Jacob

Het is een koude herfstdag, als ik uitstap in Lutjebroek (Noord Holland). Vorige week ging ik namelijk de boer op bij spinazieteler Jacob en we zitten aan het einde van de oogstperiode van de spinazie. Lange uitgestrekte velden, bezaaid met groene spinazieblaadjes. Ik had eerlijk gezegd geen idee hoe spinazie groeit, omdat ik het zelf nog nooit gekweekt heb. Maar ze blijken gewoon als scheutjes uit de grond te komen. Met mijn rubberen kaplaarzen blijf ik vooral tussen de richels lopen, om de oogst vooral niet te vertrappen.

De medewerkers rijden met een grote kar over het land en snijden letterlijk de spinazieblaadjes los van de bodem. En terwijl de kar doorrijd worden de losse blaadjes opgeschept en over een band naar boven, de kar in getransporteerd. Jacob en zijn medewerkers wachten hierboven om de spinazieblaadjes in grote kratten te stoppen en daarna wordt de kar naar het magazijn gereden. Het overgrote deel van de oogst wordt ongewassen verkocht, dit blijft langer houdbaar en vind je bij de groenteboer. Slechts een deel van de oogst wordt gewassen met kraanwater, zachtjes gecentrifugeerd op max. 25 graden en daarna in zakken gestopt, om schoon te houden.

Over HelloFresh

De gewassen en panklare zakken zie je vervolgens terug in de HelloFresh Box. Ideaal, want je strooit ze rechtstreeks de pan in. En dat is ook precies het doel van HelloFresh:  gemak dient de mens. Hun missie is om zoveel mogelijk mensen gezond en lekker te laten eten. Maar dan wel met zoveel mogelijk gebruikers gemak. Anno 2016 hebben wij het allemaal druk genoeg en als HelloFresh je kan ontzien in de vraag:  “Wat eten we vandaag?”  Dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

HelloFresh bedenkt heerlijke en gezonde recepten voor je, die gecheckt zijn door hun voedingsdeskundigen. HelloFresh doet alle boodschappen voor je, bij boeren zoals Jacob, portioneert de verpakkingen en levert alles compleet bij je thuis af. Zo zijn additionele zakjes met kruiden of sojasaus bijvoorbeeld al inbegrepen. HelloFresh gaat er vanuit dat iedereen wel basisproducten als olijfolie, peper & zout in huis heeft.  Je hoeft enkel nog het recept te volgen en zet vaak binnen 30 minuten een gezonde maaltijd op tafel.  Net zoals deze overheerlijke linzensalade met spinazie.


Print

Linzensalade met spinazie, rode bietjes en blauwe kaas:

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

  • 80 gram groene linzen *,
  • 500 ml water,
  • 1 rode ui,
  • 300 gram voorgekookte rode bietjes,
  • 30 gram pecannoten,
  • 100 gram gewassen spinazie blad,
  • 6 takjes bladpeterselie,
  • 75 gram blauwe kaas, verkruimeld (Bijv. Danablue),
  • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken,
  • 2 eetlepels balsamico azijn,
  • 2  eetlepels extra vergine olijfolie,
  • 2 theelepels honing,
  • peper & zout.

(* Gebruik je linzen uit blik? Deze hoeven maar even kort verwarmd te worden.)

Extra:

  • kleine pan,
  • koekenpan.

 

Instructions

  1. Breng de linzen met het water en een snuf zout aan de kook. Houd de deksel op de pan en laat afgedekt 20-25 minuten zachtjes doorkoken. Giet vervolgens af en laat uitstomen.
  2. Pel de rode ui en snijd in halve ringen. Snijd de rode bietjes in dunne plakken. Verhit de koekenpan op hoog vuur (zonder olie!) en bak hierin de pecannoten gedurende 2 minuten. Schep uit de pan en zet apart.
  3. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak hierin de rode ui en rode bietjes gedurende 4 minuten. Voeg de helft van de balsamico toe en roerbak 1 minuut mee. Draai vervolgens het vuur uit.
  4. Maak een dressing van de overgebleven balsamico, de extra vergine olijfolie en de honing. Breng op smaak met peper & zout.
  5. Scheur de spinazie in stukken en snijd de peterselie fijn. Meng in een grote kom de spinazie, rode ui, bietjes en helft van de peterselie. Voeg de gekookte linzen en de helft van de blauwe kaas toe en meng vervolgens de dressing door de linzensalade met spinazie heen.
  6. Verdeel de salade over de borden en garneer met de pecannoten, de overgebleven peterselie en de overgebleven blauwe kaas.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Dit artikel betreft een samenwerking met HelloFresh. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago