Het is weer eens tijd voor een heerlijke zoete versnapering, want daar wordt iedereen vrolijk van! Wij gingen aan de slag met zelf kokos makronen maken en geloof me: na het proeven hiervan ga je ze nooit meer in de winkel kopen!

Zelf kokos makronen maken + variaties

Mede door de lockdowns afgelopen jaar zijn wij gewoonweg wat slimmer en beter boodschappen gaan plannen. Ook werd er meer recepten gekookt of gebakken met spullen die veelal achterin de voorraad kast stonden. Thuis kwamen de blikken gecondenseerde melk op tafel en ik vond ook een flinke zak kokosrasp terug. Omdat dochterlief de laatste tijd de smaak van mini-bakker flink te pakken heeft, besloot ik om dus met haar zelf kokos makronen te gaan maken. En dat met succes! Inmiddels hebben we zelfs ook wat variatie recepten onder de knie dus die kan ik meteen met jullie delen zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan met deze ‘sneeuwballen’ zoals mijn dochter ze ook wel eens noemt.

Nog meer recepten met gecondenseerde melk

De basis van voor het maken van deze kokos makronen is natuurlijk kokos, maar ook gecondenseerde melk. Dat is een dikke stroperige substantie, vaak te koop in blik, en is niets meer dan ingekookte melk met suiker. Het is heerlijk zoet en je kunt er tal van zoete bakrecepten mee maken. Als je gecondenseerde melk namelijk nog langer (au-bain marie) verwarmt, dan krijg je namelijk karamel, dus ideaal voor het maken van (chocolade) fudge. Maar ook deze chocolade-karameltaart maak je met een blikje gecondenseerde melk. Laten we vooral ook niet de Banoffee Pie vergeten, die bij ons een echte lente favoriet is tijdens Pasen bijvoorbeeld! Varieer er dus lekker op los met deze recepten met gecondenseerde melk.


Print

Recept: Kokos makronen maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept voor kokos makronen maken kun je eenvoudig zelf aan de slag met deze ronde kokoskoeken. Ze zijn glutenvrij maar zo lekker zacht van textuur. De geraspte kokos met gecondenseerde melk maken het een lekker zoet tussendoortje om van te genieten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 89 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

  • 60 gram eiwit (van ca 2 eiwitten)
  • snufje zout
  • 200 gr gecondenseerde melk (half blikje)
  • 175 gr geraspte kokos
  • 3 el amandelmeel.

Extra:

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Giet de eiwitten met een snufje zout in een beslagkom en mix op lage snelheid heel veel zuurstof in de eiwitten. Gedurende 10 minuten zet je de mixer steeds een tandje hoger in snelheid tot er blijf doorkloppen tot er uiteindelijk ‘pieken’ vormen. Zet daarna de keukenmixer uit.
  3. Giet de gecondenseerde melk erbij en voeg ook de geraspte kokos en amandelmeel toe. Spatel vervolgens het geheel goed door zodat je een brokkelig kokosdeeg krijgt.
  4. Gebruik een ijsscoop om 8-9 bolletjes te vormen. Plaats deze met de vlakke kant op een bakplaat en zorg dat ze evenredig uit elkaar liggen.
  5. Bak de kokosmakronen gedurende 15-20 minuten af in de oven en laat daarna op de bakplaat buiten de oven afkoelen.
  6. Je kunt de kokosmakronen in een luchtdicht bakje gedurende nog max 2 dagen bewaren. Maar ze zijn natuurlijk op hun best als je ze dezelfde dag nog opeet.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatie recepten:

Speculaas-kokosmakronen

Voeg 1 theelepel speculaaskruiden toe aan het beslag. Laat na het bakken de kokosmakronen goed afkoelen. Smelt 50 gram witte chocolade en trek hier ‘lijntjes’ van over de afgekoelde speculaas-makronen en laat opstijven.

Limoen-kokosmakronen

Spatel de geraspte schil van een halve limoen mee in het beslag.Laat na het bakken de kokosmakronen goed afkoelen. Smelt 50 gram witte chocolade en trek hier ‘lijntjes’ van over de bovenkant. Bestrooi vervolgens de chocolade met wat gecrushde gevriesdroogde frambozen of aardbeien. Laat de chocolade uitharden.

Chocolade-kokosmakronen

Smelt 80 gram pure chocolade en ‘dip’ de bovenkant van de makronen in de chocolade. Zet terug neer op bakpapier en bestrooi de chocolade met een klein snufje salt flakes of een klein snufje vers gemalen peper. Laat de chocolade uitharden.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze kokos makronen wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago