Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse knoflookcurry met bonenrijst. Er gaat namelijk maar liefst een hele bol knoflook per persoon in! Dat klinkt heftiger dan het is, want knoflook wordt namelijk lekker zacht en minder scherp als je het zachtjes doorkookt.

Kookworkshop Knoflookcurry maken

Tijdens een fantastische reis door Sri Lanka heb ik, foodie als ik ben, natuurlijk ook kookworkshops gevolgd. De Sri Lankaanse keuken beviel me namelijk wel heel goed. Mocht je nu eens in Sri Lanka zijn en dit ook leuk vinden, beveel ik je absoluut de kookworkshop aan van Ella Spice Garden (in Ella dus). Zo’n workshop kost 2.500 SR (zo’n 13 euro) per persoon. Voor lokale begrippen niet heel goedkoop maar je krijgt er wel een hele goede kookles en een heerlijk diner voor terug:) Ze hebben een kruidentuin die je ook kunt bezoeken. Deze kruiden uit eigen tuin gebruik ze dan ook voor de curry’s. Ik maakt verschillende vegetarische curry’s, dus er zal er binnenkort nog wel één verschijnen hier op de blog… Maar vandaag heb ik dus deze knoflookcurry met bonenrijst voor jullie op het menu staan. De knoflook wordt lekker zoet en is nog eens heel goed voor je weerstand, hart en bloedvaten!

LET OP! Teveel knoflook kan een bloedverdunnend effect hebben. Dit gerecht is dus mogelijk niet geschikt voor mensen die bloedverdunner slikken of anti-stollingsmedicijnen gebruiken.

Nog meer lekkere recepten uit Sri-Lanka

Het nadeel van een ‘exotische’ kookworkshop in het buitenland is dat je de ingredienten hiervoor ook veelal enkel bij de Toko zult vinden. Heb je eenmaal alles in huis dan kun jij ook lekker aan de slag met deze traditionele knoflookcurry met bonenrijst. Ook lekker: deze Sri-Lankaanse linzenkoekjes (Dahl) die gezien worden als ware streetfood. Of ga voor deze smakelijke groentestoof met okra in de hoofdrol. Wordt het weer wat warmer dan is deze zomerse rijstsalade met mango ook een aanrader. Eet smakelijk alvast.


Print

Knoflookcurry met bonenrijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische knoflookcurry met bonenrijst leerde ik maken tijdens een kookworkshop in Sri-Lanka. Er gaat maar liefst 1 hele bol knoflook per persoon in dus je kunt je voorstellen dat dit je weerstand een ware boost zal geven! (zie ook notes). Gepofte knoflook is veel zachter en zoeter van smaak en is een echte smaakmaker in dit gerecht.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram rijst
  • 75 gram black eyed beans (‘zwartoogbonen’)
  • 2 bollen knoflook
  • ½ rode ui
  • ½ tl. zout
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ groene chilipeper
  • 5 curryblaadjes (vers of gedroogd)
  • 2 pandan bladeren
  • 2 tl. geroosterde curry poeder
  • 1 kaneelstokje
  • 75 ml. kokosmelk
  • zonnebloemolie

Instructions

  1. Bereid de bonen en rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik je gedroogde bonen hou dan rekening met week- of kooktijd. De black eyed beans die ik gebruikte moesten namelijk 1 uur zachtjes doorkoken. Kook de bonen en rijst in een aparte pan. Als je dat lekker vindt, voeg dan wat reepjes pandan (1 van de 2 bladeren) toe aan de rijst tijdens het koken. Verwijder deze wel weer voor het serveren. Schep de bonen en rijst door elkaar zodra ze beide gaar zijn.
  2. Snij de uiteinden van de knoflook en halveer alle teentjes in de lengte. Pel vervolgens het schilletje ervan af. Meng de knoflook in een kom met het zout en de kurkuma. Zet apart.
  3. Vervolgens snij je de ui in hele dunne halve ringen, de chilipeper snij je ook alvast heel fijn en knip het andere blad pandan in reepjes. Gebruik 4 reepjes van 1 bij 2 cm.
  4. Verwarm een el. zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg de ui, pandan, chilipeper, het kaneelstokje en de curryblaadjes toe. Schep alles goed door elkaar en bak totdat de ui karameliseert. Zet het vuur zachter en voeg de knoflook toe. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de geroosterde currypoeder toe. Roer het mengel nog eens goed. Als laatste schep je de kokosmelk en 75 ml. gekookt water erdoorheen.
  5. Laat de knoflookcurry zachtjes doorkoken voor 25-30 minuten. Roer regelmatig. De curry is klaar zodra de saus dik is en wanneer je roert de bodem zichtbaar blijft.
  6. Voor het serveren verwijder je de pandan en het kaneelstokje. De curryblaadjes kun je eten, maar als je dit niet lekker vindt verwijder je deze ook uit de Sri-Lankaanse knoflookcurry met bonenrijst.

Geniet ervan!

Liefs, Nanda

Notes

LET OP! Teveel knoflook kan een bloedverdunnend effect hebben. Dit gerecht is dus mogelijk niet geschikt voor mensen die bloedverdunner slikken of anti-stollingsmedicijnen gebruiken.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze SriLankaanse knoflookcurry met bonenrijst.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Spliterwten burgers met blauwe kaas

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas.…

21 uur ago

Indonesische gehaktballetjes

Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…

4 dagen ago

Zelf Pindasaus maken

In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…

5 dagen ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

7 dagen ago

Sambar curry met okra en kokosmelk

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…

1 week ago

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…

2 weken ago