Nagerechten

De klassieke Tiramisu (met ei en alcohol)

Tiramisu is een van de meest bekende Italiaanse desserts! Ik bestel het steevast als afsluiter in een Italiaans restaurant en weet dat je dit recept inmiddels op verschillende wijze kan maken. Maar dit recept voor een klassieke tiramisu maak je met eieren en natuurlijk een scheutje amaretto!

Tiramisu maken met eieren

De mensheid is onder te verdelen in twee soorten mensen. Je hebt mensen die tiramisu maken, op basis van bijvoorbeeld opgeklopte slagroom. En je hebt mensen die tiramisu maken van opgeklopte eieren. Ik behoor tot dit laatste groep. Zo at ik het namelijk voor het eerst in een restaurant in Italie en verbaasde mij over de vol romige en decadente smaak van de tiramisu. Ook al heb ik inmiddels heel veel verschillende variaties geproefd, zelfs op basis van slagroom, maar tiramisu maken met eieren blijft voor mij echt de klassieker! Wist je dat ‘tira mi su’ Italiaans is voor ‘beur me op’ ofwel ‘maak mij blij’. Dit is dus met recht een toetje waar iedereen vrolijk van wordt!

Nog meer Tiramisu recepten

Het is al ruim 15 jaar mijn standaard recept voor tiramisu en werkelijk iedereen vind hem heerlijk! De enige twist is dat ik geen cacao gebruik om te bovenkant af te toppen, maar simpelweg fijn geraspte pure chocolade!
Let op! Dit recept voor mijn klassieke tiramisu bevat dus alcohol maar ook rauwe eieren, dus ik zou hem niet serveren aan zwangere dames of hele kleine kinderen. Gebruik hiervoor eventueel gepasteuriseerde eigeel, deze kun je tegenwoordig in cups vinden, in de koeling van de supermarkt. Maar je kunt ook aan de slag gaan met een van onze andere tiramisu recepten: bijvoorbeeld deze tiramisu zonder ei of deze feestelijke pepernoten tiramisu met vla serveren. Deze tropical tiramisu met kokosmelk is ook een aanrader!


Print

De klassieke Tiramisu (met ei en alcohol)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tiramisu is een van de meest bekende Italiaanse desserts! Ik bestel het steevast als afsluiter in een Italiaans restaurant en weet dat je dit recept inmiddels op verschillende wijze kan maken. Maar dit recept voor een klassieke tiramisu maak je met eieren en natuurlijk een scheutje amaretto!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 3 uren opstijven
  • Total Time: 3 uur en 20 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: dessert
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 150 gram lange vingers
  • 1 dl vers gezette espresso
  • 4 eetlepels Amaretto
  • 3 grote eierdooiers (L)
  • 75 gram suiker
  • 250 gram mascarpone (30 minuten van tevoren uit de koelkast halen)
  • pure chocolade of cacao poeder

Extra:

  • Keukenmixer of handmixer,
  • (hand) rasp,
  • 4 kleine glaasjes of kommetjes.

Instructions

  1. Verdeel de helft van lange vingers in de glaasjes of kommetjes.
  2. Roer de Amaretto door de espresso en besprenkel hiermee de lange vingers. Zorg dat je de helft van het koffiemengsel overhoudt voor de tweede laag. Je kunt de lange vingers ook één voor één even in de koffie dopen en dan meteen in de vormpjes doen.
  3. Klop de eierdooiers samen met suiker in een kom gedurende 3-5 minuten. Het mengel moet lekker dik en schuimig worden en in volume verdubbelen.
  4. Klop hier vervolgens de mascarpone doorheen. Niet te hard of te lang kloppen, want je wil niet dat het mengsel zijn luchtigheid verliest.
  5. Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de schaaltje. Verdeel hier vervolgens nog een laag lange vingers met espresso overheen. En top weer af met het overgebleven mascarpone mengsel.
  6. Rasp de chocolade fijn boven de kommetjes, dek daarna af en zet minstens 3 uur in de koelkast om de tiramisu op te laten stijven. Je kunt uiteraard ook bestrooien met cacao poeder.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietip:

Je kunt dit recept ook in een kleine ovenschaal of ruim pastabord doen in plaats van in kleine glaasjes. Let op, deze dient dan wel de hele nacht in de koeling te staan om op te stijven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze klassieke tiramisu gaat maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago