Voorgerechten

Kipragout in bladerdeeg bakjes

Dit is waarschijnlijk HET kerst voorgerecht dat voor mij uit pure nostalgie bestaat. Als sinds de jaren 80 komt kipragout in bladerdeeg bakjes al voorbij tijdens ons familie kerstdiner. Iedereen is er dol op en ze zijn eigenlijk ook heel makkelijk te maken!

Wat is kipragout?

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Daar is men namelijk ook dol op het verwerken van kleine stukjes vlees in een romige saus van bloem en boter. Een zogehete ‘roux’. Het is dan ook niet zo raar dat croquettes hun oorsprong vinden in de Franse keuken, want daarin zit natuurlijk ook een ragout van blokjes vlees. Bij kipragout maak je dan weer door zachtegegaarde kip toe te voegen, met smaakmakers zoals sjalotjes, peterselie en een schepje mosterd voor de pit. Dit is in ieder geval een heerlijke snelle romige kipragout in bladerdeeg bakjes. Yes, dit recept is zeker ook vegetarisch te maken!

Nog meer gerechten in bladerdeeg (bakjes)

Deze kipragout in bladerdeegbakjes zijn dus een echt kerst voorgerecht voor mij en vele anderen. Dit kerstgerecht komt dan ook ieder jaar minstens 1 x voorbij tijdens de familiediners. En deze variant met kip is de meest populaire. Uiteraard is er ook nog een variant met paddestoelen te maken, die is ook zeker een aanrader. Maar Nanda’s brie taartjes met noten is ook een heerlijke vega variatie hierop. Check hier nog meer lekkere voorgerechten voor kerst op een rijtje.


Print

Recept: Kipragout in bladerdeeg bakjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kipragout in bladerdeeg bakjes is een heel bekend kerst voorgerecht in onze familie. Het wordt echt al jarenlang op tafel gezet tijdens het kerstdiner en iedereen is er nog steeds immers dol op! De ragout maak je gewoon zelf door kipfilet te pocheren en heerlijk op smaak te brengen in een smeuïge ragout van boter, bloem en kookroom.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 300 gram kipfilet
  • 500 ml water
  • 1 kippenbouillon tablet
  • 6 bladerdeeg pasteibakjes (bijv. Jos Poell)
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in zeer fijne blokjes
  • 50 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 2 el (gedroogde) peterselie, fijngehakt
  • 1 el (gedroogde) selderijblad, fijngehakt
  • 1 tl gladde mosterd
  • ½ tl paprikapoeder
  • 100 ml kookroom
  • peper & zout

Extra:

  • bakpapier

Instructions

  1. Stop de kipfilet in een pannetje met het water + bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook, verlaag het vuur en laat de kip 15 minuten pocheren in de bouillon. Schep de kip uit de pan op een bord en laat de bouillon afkoelen. Pluk de kip in stukken en snijd in kleinere stukken als deze ook afgekoeld is.
  2. Ondertussen verwarm je de oven voor en beleg een bakplaat met bakpapier. Check de temperatuur en bereidingswijze op de verpakking van de bladerdeeg pasteibakjes, Bij mij was dit 10 minuten verwarmen op 165 graden. Je kunt er nog voor kiezen om vooraf met een mesje het ‘rondje’ (ook wel ‘kapje’) los te snijden en naast de pasteitjes op de bakplaat te leggen voor het bakken.
  3. Verwarm een klein kookpannetje en smelt hierin de boter. Voeg de sjalotten en bleekselderij toe en bak deze gedurende een paar minuten in de boter tot ze beginnen te kleuren. Voeg daarna de bloem toe en roer goed door. Je maakt nu als het ware een ‘roux’ en deze dien je op middelmatig vuur aan te bakken gedurende een paar minuten, tot hij lichtbruin begint te kleuren. Goed blijven roeren.
  4. Voeg de bosui, peterselie, selderijblad, mosterd en paprikapoeder toe en bak even kort aan in de roux. Blus daarna de warme roux af met exact 300 ml afgekoelde bouillon en breng aan de kook gedurende 1 minuut.
  5. Verlaag daarna het vuur en roer de kookroom erdoorheen. Laat deze ook 1 minuut verwarmen. Proef en breng de roux op smaak met peper en zout. Zet daarna het vuur uit en roer de stukjes kip er doorheen.
  6. Vul de pasteibakjes met de warme kipragout en plaats het ‘kapje’ bovenop. Je mag echt alle ragout opmaken, dus wat er niet in past, schep je naast het bladerdeeg bakje op je bord. Serveer de kipragout direct.

Eet smakelijk!

Notes

Wil je dit recept liever met vegetarische kipstukjes maken? Deze hoef je dan niet voor te koken maar simpelweg opbakken volgens de gebruiksaanwijziging op de verpakking. Pluk eventueel uit elkaar of snijd in kleine(re) blokjes en voeg de vegetarische kip dan toe bij stap …


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor het kerstdiner en deze kipragout in bladerdeeg bakjes wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago