Heb jij ook wel trek in een lekker kippetje? Zo eentje die lekker aan het spit is gegaard? Wij testen namelijk de rotisserie set van de barbecue uit en kwamen met een heerlijke recept voor kip van het spit!

Malse kip van het spit

Al van kleins af aan krijg ik altijd trek als ik bij een poelier langs loop. Die prachtige gebruinde en krokante kippetjes aan het spit doen mij altijd watertanden! Terwijl het malse vlees zo heerlijk is om van het bot te snoepen. Afgelopen zomer kregen wij namelijk een Campingaz Master 4 Series voor review en hier kun je ook een Premium Rottiserie Kit bij bestellen. De elektrische motor bevestig je aan de zijkant van je barbecue en de spit en vorken kunnen een goed gevulde kip tot 3 kilo dragen. Zelfs straks met de feestdagen komt de barbecue en de spit nog heel goed van pas!

Nog meer lekkere kip recepten

Niet alleen zijn we fan van deze overheerlijke kip aan het spit, maar uiteraard staan op deze website nog veel meer lekkere kip recepten! Het is zo’n veelzijdig stukje vlees! Probeer bijvoorbeeld ook eens deze krokante kip met Parmezaanse kaas korst, of maak deze Indiase Tikka Masala kipspiesjes op de barbecue. Deze ovenschotel van gnocchi met kip is ook verrukkelijk en straks in het najaar staat deze Franse coq au vin ook weer geregeld op het menu! Geniet dus heerlijk van recepten met kip!

Wil je overigens nog meer barbecue recepten met (hele) kip maken? Neem dan eens een kijkje bij deze 20x Barbecue recepten met vlees, gevogelte of vis.


Video: Kip aan het Spit

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Kip aan het Spit op de BBQ

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze kip van het spit heeft een lekker krokant jasje van aardse en warme ‘Baharat kruiden’. Deze Arabische kruidenmix is heerlijk in tajines maar dus ook om kip mee te marineren. De kip aan het spit roosteren wij op de barbecue, maar in de oven is zeker ook mogelijk!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minuten
  • Cook Time: 2 uur
  • Total Time: 2 uur en 10 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met kip
  • Cuisine: Barbecue

Ingredients

Scale
  • 1 scharrel kip van 1,5 – 2 kilo,
  • 100 gram roomboter,
  • kleine ui, zonder vel,
  • 1 flinke hand rooksnippers,
  • keukentouw.

 

Voor de ‘dry rub’:

  • 2 el (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el mosterdpoeder
  • 2 tl zout
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl crushed chili’s of cayenne peper
  • optioneel: 1 tl fijn geraspte citroenschil

Instructions

  1. Week als eerste de rooksnippers voor in een ruime bak water. (ca. 1 uur van tevoren)
  2. Snijd het overtollige vel voor de openingen weg en snijd eventueel de puntige  ‘vleugeltjes’ er af. (zie video).
  3. Wrijf de kip rondom en met name onder de huid in met de roomboter. Door de warmte van je handen smelt de boter een beetje en kun je het beter uitwrijven.
  4. Meng alle kruiden van de ‘dry rub’ in een kommetje. Wrijf daarna de kip rondom in met de ‘dry rub‘.
  5. Bind met een keukentouw de poten en wings van de kip samen (zie video) en knoop de kip een beetje bol op.
  6. Rijg een hele, ontvelde, ui aan het spit en steek het spit vervolgens door de bovenkant van de kip en aan de achterkant er weer uit. Het ui zou zich dan in de buikholte moeten bevinden. Duw de vorken van de spit goed aan.
  7. Giet de gerookte snippers af en verdeel over een metalen barbecue rookbak. Plaats deze in de barbecue.
  8. Tot slot hang je het spit in barbecue en zet de elektrische motor van de rotisserieset aan. Braad de kip aan het spit gedurende circa 2 uur op 150 – 165 graden (Je rekent ongeveer 1 uur per kilo kip).
  9. Haal daarna de kip van het spit en serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietips: Vervang de ‘baharat kruiden’ door bijvoorbeeld vadouvan kruiden (kerrie) of maak zelf een mengsel van (smoked) paprika, uienpoeder, rozemarijn en komijn voor een bbq rub!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Dit artikel betreft een samenwerking met Campingaz. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago