Print

Recept: Kip van het Spit

recept kip van het spit video © bettyskitchen.nl

Deze kip van het spit heeft een lekker krokant jasje van aardse en warme ‘Baharat kruiden’. Deze Arabische kruidenmix is heerlijk in tajines maar dus ook om kip mee te marineren. De kip van het spit roosteren wij op de barbecue, maar in de oven is ook mogelijk!

Ingredients

Scale

 

Voor de ‘dry rub’:

 

Instructions

  1. Week als eerste de rooksnippers voor in een ruime bak water. (ca. 1 uur van tevoren)
  2. Snijd het overtollige vel voor de openingen weg en snijd eventueel de puntige  ‘vleugeltjes’ er af. (zie video).
  3. Wrijf de kip rondom en met name onder de huid in met de roomboter. Door de warmte van je handen smelt de boter een beetje en kun je het beter uitwrijven. Wrijf daarna de kip rondom in met de ‘dry rub‘.
  4. Bind met een keukentouw de poten en wings van de kip samen (zie video) en knoop de kip een beetje bol op.
  5. Rijg een hele, ontvelde, ui aan het spit en steek het spit vervolgens door de bovenkant van de kip en aan de achterkant er weer uit. Het ui zou zich dan in de buikholte moeten bevinden. Duw de vorken van de spit goed aan.
  6. Giet de gerookte snippers af en verdeel over een metalen barbecue rookbak. Plaats deze in de barbecue.
  7. Tot slot hang je het spit in barbecue en zet de elektrische motor van de rotisserieset aan. Braad de kip aan het spit gedurende circa 2 uur op 150 – 165 graden (Je rekent ongeveer 1 uur per kilo kip).
  8. Haal daarna de kip van het spit en serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietips: Vervang de ‘baharat kruiden’ door bijvoorbeeld vadouvan kruiden (kerrie) of maak zelf een mengsel van (smoked) paprika, uienpoeder, rozemarijn en komijn voor een bbq rub!

Keywords: BBQ, kip, rotisserie, braden,