Bijgerechten

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

Liefhebbers van de Indiase keuken hebben vast wel eens deze Indiase aardappels met doperwten geproefd. Het is een simpel bijgerecht dat werkelijk iedereen wel lust. Niet perse pittig maar wel lekker om extra groenten aan je Indiase rijsttafel toe te voegen.

Indiaas bijgerecht van aardappel en doperwten maken

Deze snelle Indiase aardappels met doperwten wordt in de volksmond ook Aloo Mutter (of aloo matar) genoemd. Want aloo betekent aardappel en mutter of matar is het Indiase woord voor doperwten. Lekker geserveerd in een kruidig sausje van uien en tomaten is dit het ideale bijgerecht voor heel veel verschillende Indiase vlees, kip of vis gerechten. Daarnaast wordt basmatirijst ook altijd als bijgerecht geserveerd en naan brood om al die heerlijke sauzen lekker mee te kunnen deppen en verorberen.

Wat eet je met aloo mutter?

Ik vind die Indiase keuken is echt zo ontzettend lekker en smaakvol. Lang niet alles is pittig hoor. Neem bijvoorbeeld het recept voor Butter Chicken die binnenkort online komt! Maar deze Palak Paneer is een milde spinaziecurry met paneer kaas en blijkt ook een grote favoriet op deze site. Zoek je iets om al dat pittige eten een beetje mee af te kunnen remmen? Dan mag de bekende ‘Raita’ yogurtsaus natuurlijk niet aan tafel ontbreken. Zoek je juist wat meer pit? Probeer dan eens deze pittige en friszure groene chutney met koriander en groene peper. Die kun je namelijk heeeeel erg pittig maken en lekker over je gerechten heen lepelen. Check hier al onze recepten uit de Indiase keuken!


Print

Recept: Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indiase aardappels met doperwten een simpel bijgerecht dat werkelijk iedereen wel lust. Niet perse pittig maar wel lekker om extra groenten aan je Indiase rijsttafel toe te voegen. In de volksmond heet dit gerecht Aloo Mutter of Aloo Mata en is letterlijk vertaald aardappel & doperwten. Rijst en naan broodjes zijn ook zeer geliefde bijgerechten uit de Indiase keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 48 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 150 gr uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 groene Spaanse peper
  • 1 finke duim gember
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 tl Garam Masala kruidenmix
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 300 gr diepvries doperwten, ontdooid
  • verse koriander
  • plantaardige olie (bijv. kokos of zonnebloem)

Extra:

Instructions

  1. Schil de aardappels, snijd in blokken van 2-3 cm. Zet apart. Bij diepvries erwten kun je deze het beste even kort afspoelen met warm water en in een vergiet uithangen om te ontdooien.
  2. Pel de uien en knoflook. Verwijder de steel van de groene peper en schil de gember. Pureer alle 4 tezamen tot een dikke grove pasta in een foodprocessor of blender.
  3. Verhit in de kookpan een scheutje olie op medium hoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en wacht heel even tot de smaak vrijkomt in de olie. Voeg het uienmengsel toe en bak gedurende 2 minuten. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en bak ook gedurende 2 minuten op medium vuur.
  4. Roer dan de Garam Masala, koriander, kurkuma en zout toe. Verwarm gedurende 10 minuten tot de masala kruiden hun oliën beginnen af te geven.
  5. Voeg dan pas de aardappels en doperwten toe. Schenk desnoods een beetje water in de pan, zodat alles net onder staat en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar medium en plaats de deksel op de pan. Stoof de aloo mutter tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf tussendoor een paar keer doorroeren om aanbranden te voorkomen.
  6. Roer op het einde wat verse koriander door de Indiase aardappels met doperwten. Breng op smaak met zout & peper. Serveer de Aloo Mutter en basmatirijst als bijgerechten bij jouw favoriete Indiase curry’s of vleesgerechten.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty


Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indiase aardappels met doperwten, ook wel Aloo Mutter genoemd.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago