Print

Recept: Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indiase aardappels met doperwten een simpel bijgerecht dat werkelijk iedereen wel lust. Niet perse pittig maar wel lekker om extra groenten aan je Indiase rijsttafel toe te voegen. In de volksmond heet dit gerecht Aloo Mutter of Aloo Mata en is letterlijk vertaald aardappel & doperwten. Rijst en naan broodjes zijn ook zeer geliefde bijgerechten uit de Indiase keuken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 4-8 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gr vastkokende aardappels
  • 150 gr uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 groene Spaanse peper
  • 1 finke duim gember
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 tl Garam Masala kruidenmix
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 300 gr diepvries doperwten, ontdooid
  • verse koriander
  • plantaardige olie (bijv. kokos of zonnebloem)

Extra:

Instructions

  1. Schil de aardappels, snijd in blokken van 2-3 cm. Zet apart. Bij diepvries erwten kun je deze het beste even kort afspoelen met warm water en in een vergiet uithangen om te ontdooien.
  2. Pel de uien en knoflook. Verwijder de steel van de groene peper en schil de gember. Pureer alle 4 tezamen tot een dikke grove pasta in een foodprocessor of blender. 
  3. Verhit in de kookpan een scheutje olie op medium hoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en wacht heel even tot de smaak vrijkomt in de olie. Voeg het uienmengsel toe en bak gedurende 2 minuten. Voeg daarna de tomatenblokjes toe en bak ook gedurende 2 minuten op medium vuur.
  4. Roer dan de Garam Masala, koriander, kurkuma en zout toe. Verwarm gedurende 10 minuten tot de masala kruiden hun oliën beginnen af te geven.
  5. Voeg dan pas de aardappels en doperwten toe. Schenk desnoods een beetje water in de pan, zodat alles net onder staat en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar medium en plaats de deksel op de pan. Stoof de aloo mutter tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Blijf tussendoor een paar keer doorroeren om aanbranden te voorkomen.
  6.  Roer op het einde wat verse koriander door de Indiase aardappels met doperwten. Breng op smaak met zout & peper. Serveer de Aloo Mutter en basmatirijst als bijgerechten bij jouw favoriete Indiase curry’s of vleesgerechten. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty