Ik ben dikke vrienden met hummus. Deze vegan puree van kikkererwten met tahin, citroen en komijn maak je lekker zelf en smaakt heerlijk bij rauwkost of brood. Dit is een geweldig basisrecept waar je mee kun varieren! Waar smeer jij hummus het liefst op?
Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik verslingerd geraakt aan de hummus of hoemoes, ook wel kikkererwten dip genoemd. Dit heilige goedje smeer ik nu werkelijk overal op! Hummus is een eiwitrijke kikkererwten dip met sesampasta, knoflook en komijn. Maar je kunt ook variatie recepten maken met bijvoorbeeld geroosterde pompoen of rode biet. Check daarom hier maar liefst 10x Hummus recepten op een rijtje. Leuk detail: het favoriete lunchgerecht van mijn dochter is ook pitabroodjes met hummus en harissa. Zou ze het toch een beetje hebben meegekregen in de buik? 🙂
Kikkererwten zijn heel gezond, want ze zijn van nature eiwitrijk en bevatten veel vezels. Peulvruchten zijn dan ook ideaal voor vegetariers of veganistenen ze vullen ook enorm. In plaats van weer de zoveelste rijstwafel met kaas, beleg ik nu steeds vaker mijn toast met een romige laag vegan hummus spread en bijvoorbeeld plakjes tomaten of komkommer aan het eten. Echt heerlijk vind ik dat! Maar het lekkerste is om een stuk (Turks) brood of Lavash Platbrood in je hoemoes te dippen. Of maak er overheerlijke hummus bowls mee met gegrilde groenten of zelfs met pulled chicken uit de slowcooker. Serveer lekker met wat olijven en zure augurkjes voor een frisse bite! Neem hier overigens een kijkje voor het samenstellen van een complete Tel Aviv Style borrelplank!
Dit is een recept voor homemade hummus of hoemoes. Deze welbekende kikkererwten dip is een vegan spread gemaakt van kikkererwten, sesampasta citroen en knoflook. Serveer met brood of stukken groente om in te dippen. Ideaal voor de lunch om je boterham mee te beleggen. Top af met plakjes tomaat, komkommer, alfalfa etc. #hummus #dips
Extra: foodprocessor/keukenmachine.
Eet smakelijk!!
Groetjes, Betty
Variatietip *: Vervang de gedroogde kikkererwten door 1 blik kikkererwten (ca 400 gram). Sla hierbij stap 1 over en verkort de kooktijd in stap 2 naar slechts 5 minuten. De bakingsoda laat je dan overigens helemaal achterwege.
Serveertip: Maak er een ware hummus bowl van door in het midden 1 flinke eetlepel harrisa of ajvar te lepelen. Top de hummus vervolgens af met wat geroosterde pompoenpitten en amandelschaafsel. Ook lekker met wat olijven of zure augurkjes erbij!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf hummus of kikkererwten dip wilt gaan maken!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Dag Betty, ik maak altijd een grote voorraad en vries het in porties in. Ontdooien, even goed doorroeren en nog net zo lekker als vers gemaakt! Groet Nicolet
Hi Nicolet,
dank je wel voor je tip! Ik had zelf nog nooit hummus in de vriezer gedaan (het gaat altijd op, maakt niet uit hoeveel ik er van maak :-) ) maar ben blij dat jij het vast uitgeprobeerd hebt en even met ons deelt. Top!
Hallo Betty,
Waarom gebruik je baking soda in dit recept?
Groet, Juliette
Hi Juliette,
de baking soda zorgt er voor dat de gedroogde kikkerwerten beter zacht worden en de 'velletjes' loslaten.
Bij reeds zachte kikkererwten uit blik is dit niet nodig.
succes en eet smakelijk!