Lunch recepten

Hartige Wafels met zoete aardappel

Vind jij zoete aardappel ook zo lekker? Voor sommigen is de zoete smaak voor het eerst een beetje wennen, maar inmiddels staat deze zetmeelrijke oranje knol hier regelmatig op tafel. Ik maak hier laatst hartige wafels met zoete aardappel van en dit recept moest ik dan ook met jullie delen. Zo ontzettend lekker, smaakvol en goed vullend om te maken voor bijvoorbeeld de lunch.

Zelf zoete aardappel wafels maken

Deze dame maakt regelmatig gepofte zoete aardappels in de oven of aardappelpuree van zoete aardappels. De ene keer gebruiken we deze voor het avondeten, soms voor het ontbijt, maar de leftovers kan ik weer gebruiken om bijvoorbeeld zelf zoete aardappel wafels van te maken. Na het grote succes van hartige pancakes met aardappel puree bedacht ik dan ook deze hartige wafels met zoete aardappel. Aan jou natuurlijk de keuze of je deze met gewone bloem maakt of met een glutenvrije meelsoort. Check hier nog veel meer lekkere recepten met zoete aardappels in de hoofdrol!

Toppings voor hartige wafels met zoete aardappel

Deze hartige wafels zijn heerlijk als brunch of lunch en kun je serveren met hartige toppings zoals avocado, sla, (room)kaas, eieren, kipfilet, spek etc. Maar een scheutje maple syrup doet het ook uitstekend met deze semi-zoete wafels, want de zoet-zout combinatie is fantastisch! Ook hier geldt weer dat je altijd een beetje extra bloem aan het beslag kunt toevoegen om de juiste dikte te krijgen. Want het beslag voor zoete aardappel wafels moet wel een beetje lobbig zijn en juist niet te dun. Uiteraard kun je deze wafels ook maken met ‘normale’ aardappel puree or zelfs pompoen puree. Eet smakelijk!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Hartige Wafels met zoete aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Vind jij zoete aardappel ook zo lekker? Ik maak hier laatst hartige wafels met zoete aardappel van en dit recept moest ik dan ook met jullie delen. Zo ontzettend lekker, smaakvol en goed vullend om te maken voor bijvoorbeeld de lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 4 XL wafels 1x
  • Category: Lunch
  • Method: bakken
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 1 tl. gemalen paprikapoeder
  • 1 tl .gemalen uienpoeder
  • 1 tl. (gedroogde) tijmblaadjes
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 100 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 250 gram zoete aardappelpuree * (zie notes)

Toppings:

  • uitgebakken bacon of gebakken kipfilet
  • besmeren met roomkaas of kruidenkaas,
  • gebakken of gepocheerd eitje ‘on top’
  • geprakte avocado of guacamole
  • sla, komkommer, kiemgroenten
  • en/of overgieten met maple syrup

Instructions

  1. Kluts de eieren goed los in een ruime kom met het zout, paprikapoeder, uienpoeder, tijm en de melk.
  2. Voeg de bloem en bakpoeder toe en klop het geheel nogmaals door.
  3. Spatel nu de zoete aardappelpuree door het beslag en verwijder alle klontjes. Je zou een dik gebonden wafel beslag moeten krijgen dat je makkelijk kunt lepelen, zonder dat het teveel uitloopt. Voeg hiervoor gerust iets meer bloem toe om in te dikken. Of juist een beetje melk om het dunner te maken.
  4. Verwarm een wafelijzer op hoge stand en kwast in met olie. Schep hoopjes hartig wafelbeslag in de vorm en laat ca. 2 -3 minuut bakken of tot de wafel makkelijk loskomt van de vorm. Serveer direct met toppings naar keuze!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Ga je voor verse zoete aardappel in dit recept? Je kunt er dan voor kiezen om deze vooraf te roosteren in de oven of schil ze, snijd in parten en kook gaar in een pannetje met water. Prak vervolgens de zoete aardappel tot puree en weeg af. Daarnaast dient de puree afgekoeld te zijn. Mag ook rechtstreeks uit de koelkast gebruiken na max. 2 dagen bewaard te zijn geweest.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hartige wafels met zoete aardappel wilt gaan maken!

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago