Ik zit al een paar dagen met hamburgers in mijn hoofd. Dus hoog tijd om eens lekker te gaan experimenteren in de keuken.Vandaag op het menu: malse hamburgers in tomatensaus.

Hamburgers in overheerlijke tomatensaus

Dit recept is een beetje anders dan anders, maar kun je gewoonweg op de barbecue of op op de kookplaat bereiden. Na het grillen van je hamburgers leg je deze namelijk in een overheerlijke tomatensaus. En deze saus gaat ook mee op je hamburgerbroodje, waarbij je echt moet oppassen dat de saus niet uit het broodje spuit (!) bij het nemen van een hap.

Nog veel meer lekkere barbecue recepten

Misschien is het handig om dat bbqs chort maar even aan te houden tijdens het opeten ervan. Maar ik kan je eerlijk zeggen dat het recept voor deze hamburger in tomatensaus er letterlijk eentje is om je handen bij af te likken! Probeer ook eens het recept voor een klassiek broodje hamburger maken. En check hier nog veel meer lekkere barbecue recepten van onze site! Ook zo;n lekkere aanrader van vlees en tomaten op een broodje: maak eens een Sloppy Joe!


Print

Recept: Hamburgers in tomatensaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze heerlijk malse burgers in tomatensaus kun je zowel op de kookplaat als op de barbecue bereiden. De saus is een geweldige topping voor op je burgerbroodje en brengt alle smaken heerlijk samen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram half-om-half-, of rundergehakt,
  • 1 grote ui, zeer fijn gesneden (bijv. mbv foodprocessor),
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes,
  • 1 theelepel cayennepeper,
  • 1/4 theelepel komijn,
  • 1/4 theelepel gedroogde chili’s,
  • 1 ei,
  • 3 eetlepels paneermeel,
  • Peper en zout,
  • olijfolie, om te bestrijken.

 

Ingrediënten tomatensaus:

  • 2 rode uien, in grove stukjes
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • 1 rode paprika, van de zaadlijsten ontdaan en in blokjes,
  • 3 roma of pruim tomaten, in blokjes.
  • 1 rode peper (evt. zonder zaadjes), fijngehakt,
  • 1 eetlepels (dijon) mosterd,
  • 1/2 eetlepel bruine suiker,
  • scheut worcestershire sauce,
  • 75 gram ketchup,
  • handje verse peterselie,
  • olijfolie,
  • Hapjes pan of grote braadpan.

Extra:

  • 4 (zachte) witte bolletjes,
  • Gietijzeren hapjespan of grote braadpan,
  • BBQ.

Instructions

  1. Maak als eerste de tomatensaus: verhit een scheutje olijfolie in de hapjes- of braadpan op middelhoog vuur of op DIRECTE hitte op de barbecue. Voeg de uien en knoflook toe en bak glazig. Vervolgens voeg je de paprikablokjes en rode peper toe en bak gedurende 4 minuten. Voeg de tomatenstukjes (met zaadjes en vocht) toe samen en roer goed door. Draai het vuur lager en voeg de mosterd, suiker, worcestershire sauce en ketchup toe en laat de saus rustig pruttelen op laag vuur. Blijf regelmatig doorroeren.
  2. Voor de hamburgers kun je het beste gehakt rechtstreeks uit de koelkast gebruiken. Als deze nog koud is, kun je hier beter hamburgers van vormen. Kneed alle ingrediënten voor de hamburgers kort door elkaar, vorm hier lichtjes 4 ballen van, en druk deze vervolgens uit tot een hamburger vorm. Niet te strak of teveel samenpersen, want je wilt dat hij op je broodje letterlijk uit elkaar valt. Bestrijk de hamburgers met een beetje olie. Verhit een grillpan op hoog vuur, of steek de BBQ aan. Leg de burgers op de grill en bak 4-5 minuten aan weerszijden. Gebruik een grote spatel voor het omdraaien van de burgerS.
  3. Breng ondertussen de saus op smaak met peper, zout en peterselie. Haal de burgers van het vuur en leg deze in de tomatensaus. Laat deze nog een paar minuten meekoken in de saus, om zo de hamburger van binnen nog meer te garen, en smaken op te nemen.
  4. Snijd de witte bolletjes door en leg beiden helften gedurende 1 minuut op de grillpan of BBQ (daar krijg je van die mooie lijntjes van en het geeft stevigheid aan het broodje). Serveer de broodjes met een hamburger en een flinke schep van de tomatensaus. Eventueel kun je nog wat frietjes bakken of er een salade bij serveren.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar heb je nog tomatensaus over? Geef er dan extra (stok)brood bij om lekker mee op te deppen. Maar hij is ook heerlijk voor over gegrilde groene groenten, zoals asperges of courgette.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Oeh! Ik heb een keer gewone Sloppy Joes gemaakt en daar at je gewoon je vingers bij op, zo lekker! (En je moest ze wel aflikken door alle saus die er aan zat) Om dit in een burger te doen klinkt als een geweldig idee!

  • Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen. Ik heb zelf wel zo mijn voorkeuren in 'ons stadsie'. Maar ik ben heel benieuwd of jullie het met me eens zijn. Al heb ik natuurlijk alleen maar een vegetarische mening :P

  • Ik zag dit recept voorbij komen op pinterest, Lijkt me heel lekker. Ga ik zeker weten ook eens proberen! :)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

7 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago