Gezondheid

Hoe krijg je emotie-eten onder controle? 5 tips!

Heb jij last van emotie-eten? Stort je je altijd op een ongezond en verleidelijk eten als je boos, gestrest of verdrietig bent? online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen vertelt ons vandaag wat meer over emotie-eten en geeft daarbij 5 tips om emotie-eten onder controle te krijgen.

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten is de term die aangeeft dat je eet – niet omdat je honger hebt – maar omdat je gestrest, gespannen, verdrietig of verveeld bent. Deze vorm van eten geeft een tijdelijk kort gevoel van geluk, echter voel je je achteraf juist rot, schuldig en versterkt het die negatieve gevoelens alleen maar meer. In dit artikel geeft online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen tips bij dit thema. Lees je mee?


5 Tips om emotie-eten onder controle te krijgen:


Tip 1: accepteer moeilijke emoties

Er is dus niks mis met het hebben van moeilijke of negatieve emoties, dat is onderdeel van het leven; accepteer het, want vaak vertellen deze emoties dat er iets gaande is. Wanneer het je lukt om te accepteren dat er soms moeilijke emoties naar boven komen, dan wordt het gevoel minder heftig. Hoe intens een gevoel ook kan zijn, het verdwijnt altijd, dus raak vooral niet in paniek. Alle emoties hebben een tijdelijk karakter, laat ze er gewoon zijn en loop er niet voor weg. Maar ga het dus ook niet verdoven met eten.  


Tip 2: wat is het werkelijke probleem?

Emoties vertellen ons vaak dat er iets aan de hand is, ga dan ook op onderzoek uit. Sta stil bij gevoel. Welke emotie voel je? Voel je je boos, onrustig, gespannen, verdrietig of eenzaam? Wat speelt er? Merk je bijvoorbeeld dat je boos bent, onderzoek dan waarom je boos bent. Heb je een conflict met iemand? Heb je daar stress van? Onderneem dan actie om dat conflict op te lossen. Zoek oplossingen voor problemen die je hebt en doe dat op een manier dat niks met eten te maken heeft; (ongezond) eten is geen oplossing voor problemen.


Je hoeft jezelf niet te storten op veel (ongezond) eten, snoep maar ook alcohol als je boos, verdrietig, gestrest of zelfs verveeld bent.

Tip 3: afleiding zoeken, het helpt écht!

De situatie die ik nu schets is vast een bekende: je hebt een drukke dag op werk of bent de hele dag met de kinderen bezig en bent totaal niet bezig met (ongezond) eten. Het komt niet eens in je op! Precies, dit komt doordat je afleiding hebt. Merk je dat er een intense drang naar boven komt om te gaan snaaien zoek dan eerst maar eens afleiding voordat je toegeeft, denk aan: wandelen, boek lezen, podcast luisteren, schoonmaken, sporten, in de tuin werken, praatje maken etcetera. Alles wat de aandacht op iets anders richt, het maakt niet uit wat.


Tip 4: neem letterlijk afstand van het (verleidelijke) eten

Werkt tip 3 niet voldoende, onderneem dan het volgende: neem letterlijk afstand van het (verleidelijke) eten. Verwijder het desnoods uit huis, eten wat in het zicht staat is namelijk zo ontzettend moeilijk te vermijden. Kan je het niet uit huis verwijderen, leg het dan op een plek waar je niet gemakkelijk bij kan. Op die manier verdwijnt het ook meer uit je zicht en hoofd.


Tip 5: denk vooruit

Denk niet alleen op de korte maar ook de lange termijn. Denk vooruit en visualiseer hoe je aan het eten bent. Hoelang geniet je ervan? En vooral ook, hoe ga je je achteraf voelen? Is het de moeite waard om dit nu te gaan eten. Is dit écht een tien waard? Denk heel bewust na of dit een goed idee is.


Heel veel succes met deze tips! Wil je nou meer tips over gezonde voeding? Volg mij dan op Instagram: @jonathan.klaassen. Wil je hulp bij afvallen? Klik dan hier en ga naar mijn website en vraag een gratis intake gesprek aan. Onlangs schreef ik ook een artikel over 10x Gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten. Neem daar ook eens een kijkje en zorg beetje bij beetje voor een gezonder eetpatroon.

Gegroet, Jonathan

Website: www.jonathanklaasen.com \ Instagram: @jonathan.klaassen

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Neem een kijkje op www.jonathanklaassen.nl voor meer informatie of intakegesprek.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago