Drankjes recepten

Grog drankje tegen griep (Hot Toddy) – 18+

Wat is nou weer een ‘grog’? hoor ik je denken! Een grog is een warm drankje tegen de griep of een verkoudheid met bijvoorbeeld whiskey er in. Het bestaat echt al eeuwen en er zijn mensen die zweren bij dit middeltje. Dus mocht je een beetje in de lappenmand zitten na al die sneeuw en koude nachten en minstens 18 jaar oud zijn, dan kun je dit drankje eens proberen!

Hoe maak je Grog (ook wel Hot Toddy)

Van oudsher wordt geadviseerd om even een ‘stevige neut’ te nemen bij een griepje of verkoudheid. Het is natuurlijk geen doktersadvies, maar feit is wel alcohol je bloedvaten verwijd waardoor een virus mogelijk sneller door het lichaam afgevoerd wordt. Daarnaast zorgt de alcohol er ook voor dat je lichaamstemperatuur daalt, wat weer een positief effect kan hebben op je koorts. Combineer je de sterke drank ook nog eens met krachtige anti-oxidanten zoals gember, specerijen en citroen dan kun je je weerstand even een kleine boost geven in de goede richting. Je warmt heerlijk op van deze grog cocktail en het helpt je waarschijnlijk ook nog eens lekker inslapen. Je kunt je grog maken met o.a. rum of cognac, zelfs Grand Marnier zou kunnen. Maar een whiskey kan zeker ook gebruikt worden, deze grog wordt in Engeland ook een ‘Hot Toddy‘ genoemd.

Nog meer recepten om je te helpen tegen de griep

Okee, kleine disclaimer hier: een grog is geen wondermiddel he! En als je echt ziek bent neem je natuurlijk contact op met je huisarts. Maar iedereen heeft vast wel huis-tuin-en-keuken-tips mee gekregen van vroeger, waaronder een soort grog drankje maken. Maar ik heb nog meer recepten om je te helpen tegen de griep hoor. Citroen bevat lekker veel vitamine C dus kan het helpen om elke ochtend te ‘Detoxen’ met een glas citroenwater. Optioneel kun je hier ook specerijen en plakjes gember aan toevoegen en er een hartverwarmende thee van maken. Neem ook een kijkje bij deze 5x Herfst Thee recepten voor nog meer inspiratie. Of warm jezelf lekker op met een flinke kop groentesoep. Daarnaast doet deze kruidige Indonesische Soto Ajam soep met kip het ook altijd uitstekend tegen de griep, ook weer door die gember en specerijen. Door de kruiden ga je lekker zweten en het zout vult je vochttekorten ook direct weer aan!


Print

Recept: Grog drankje tegen griep (Hot Toddy)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wat is nou weer een ‘grog’? hoor ik je denken! Een grog is een warm drankje tegen de griep of een verkoudheid met bijvoorbeeld whiskey er in. Het bestaat echt al eeuwen en er zijn mensen die zweren bij dit middeltje met sterke drank, citroen, honing, gember en andere specerijen

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 glas 1x
  • Category: drankjes
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kop verse thee (bijv. gemberthee of groene thee)
  • sap van een ½ citroen
  • 24 el Whiskey (= 3060 ml)
  • Honing, naar wens

Specerijenmix (kies minstens 2 hiervan uit):

  • 23 plakjes verse gember
  • 1 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat

Instructions

  1. Zet als eerste de kop thee met theezakje in een ruime mok. Houd zeker nog wat ruimte over voor de rest van de ingrediënten.
  2. Voeg hier direct minstens 2 specerijen bij en laat 1 minuut trekken. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van plakjes gember met gemalen kaneel en een steranijs.
  3. Tot slot giet je het citroensap, whiskey en 1 theelepel honing (meer kan altijd nog) erbij en roer het geheel even goed door om te vermengen.
  4. Drink het grog drankje tegen de griep zo snel en warm mogelijk op voor het beste effect! Proost!

Groetjes, Betty

Notes

Dit ‘grog’ drankje met whiskey wordt in Engeland ook wel een ‘Hot Toddy’ genoemd. Maar je kunt ook een grog maken met bijvoorbeeld rum of cognac, zelfs Grand Marnier zou moeten kunnen. Als het alcohol percentage maar hoog is.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf een grog drankje tegen de griep of verkoudheid wilt gaan maken!

Bron informatie: MensEnGezondheid, Manify.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago