Voor mij dragen deze kleine Ghee boterkoekjes goede herinneringen aan vakanties in Egypte. Maar je komt ze in meerdere landen er omheen ook tegen hoor. De grootste smaakmaker in dit recept is geklaarde boter – beter bekend als ghee – en voor de rest heb je niet heel veel meer nodig om een lekker bros koekje bij de muntthee te serveren.
Deze koekjes zijn zo makkelijk en snel te bereiden. Ze worden gemaakt met slechts 4 ingrediënten waaronder ghee (geklaarde boter), poedersuiker en (fijne)bloem, waardoor je een knapperig maar zacht koekje krijgt. Daarnaast wordt er voor een luxe afwerking een noot bovenop de Ghorayeba geplaats, bijvoorbeeld een (halve) amandel, amandelschaafsel of een pistachenootje. Ik voegde ook nog een snufje kardemom toe aan het beslag, want dit proefde ik ook terug in de Egyptische Ghee Cookies tijdens onze vakantie. Maar je mag dit weglaten of zelfs vervangen door een andere Midden Oosterse specerij.
Deze Egyptische Ghee Cookies worden Ghorayeba – ook wel Ghraybeh, Ghoriba of Qurabiya genoemd. Je vindt er namelijk ook variaties op in bijvoorbeeld Marokko, Tunesië en Griekenland terug.
Hoewel roomboter over heel de wereld gebruikt wordt, wordt van oudsher in India roomboter verwarmd en geklaard zodat het langer of beter houdbaar werd. Deze geklaarde boter wordt dan ‘Ghee’ genoemd en is inmiddels een geliefd ingredient voor bekende Indiase recepten, maar ook in koekjes en deegwaren. In de omringende landen is Ghee inmiddels ook een traditioneel ingredient geworden, en dus ook bij deze Ghorayeba of Ghraybeh boterkoekjes uit het Midden Oosten. Het enige is wel: ghee heeft een sterkere geur en smaak dan gewone roomboter. Ik vind het heerlijk, maar mijn echtgenoot bijvoorbeeld is er geen fan van. Dat maakt ook dat (bak)recepten met ghee niet voor iedereen zijn weggelegd.
Deze Ghorayeba Ghee Koekjes met een nootje bovenop zijn een heerlijk tussendoortje. Maar in het Midden Oosten kom je nog veel meer lekkers met geklaarde boter tegen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze recepten met Ghee klaar, zoals Indiase deegballetjes in siroop (Gulab Jamun). Of ga voor de bekende Butter Chicken met rijst (Murgh Makani). Maar Spinazie Curry met paneer kaas (Palak Paneer) is ook een grote favoriet op deze website. En deze Zoete griesmeelpap met cashewnoten, anijs en gedroogd fruit (Suji) kun je zelfs als ontbijt serveren.
In het Midden Oosten kom je veelal deze Ghorayeba of Ghraybeh Ghee Cookies tegen. Gemaakt met smaakvolle geklaarde boter, poeder suiker en bloem. Je kunt er dan nog zelf diverse smaakmakers aan toevoegen als je wilt. Je serveert deze brosse maar zachte boterkoekjes bij munt thee.
Extra:
Eet smakelijk!
Breng variatie aan in het deeg door de kardemom te vervangen door kaneel, kaneel of zelfs gewoon vanille. Je kunt ook rozenwater of oranjebloem water toevoegen. Dat zijn ook typisch Midden Oosterse smaakmakers
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Ghee Cookies genaamd Ghorayeba of Ghraybeh.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…