In de Turkse keuken is men dol op het vullen van diverse soorten groenten met bijvoorbeeld vlees en rijst. En dit kan echt een heel erg smaakvol gerecht worden door de toevoeging van verse kruiden, knoflook en rode peper. Het recept voor deze ‘Sogan Dolmasi” Turkse gevulde uien met gehakt en rijst is afkomstig uit de Bijbel van de Turkse keuken – door Hale Amus. Dit is een verrukkelijk gerecht dat je gewoonweg eens moet proeven!
Ik ben opgegroeid met ‘Balkan Food’ en kwam er na verloop van jaren achter dat veel gerechten hun oorsprong vinden in het Ottomaanse rijk. Veel van deze gerechten kennen we vandaag de dag als de Turkse keuken, maar ook Mediterrane Keuken, Balkan keuken en meer. Toen ik het kookboek De Bijbel van de Turkse Keuken van Halle Amus toegestuurd kreeg, ging er dus een wereld van herkenning voor mij open. Van pita en borek, tot heerlijke linzen soep, maar ook veel gerechten waarbij groenten wordt gevuld met rijst en vlees.
Wat begon als passie – de diversiteit van de Turkse keuken aan het licht brengen – groeide na verloop van tijd uit tot werk. Je hebt misschien niet de kans om het eten dat ik maak te proeven of om een culinaire reis door Turkije te maken, maar ik hoop dat ik met dit boek mijn eten en Turkije dichterbij kan brengen.
– Hale Amus (auteur)
In het kookboek: De Bijbel van de Turkse keuken neemt Halle Amus ons mee op rondreis door de verschillende regio’s van Turkije en de gerechten die hier centraal staan. Alsmede heerlijke en makkelijke basisrecepten om heel veel gerechten mee te verrijken. Van diverse ‘corba’s’ en soepen om je maaltijden mee te beginnen tot kleine ‘mezze’ hapjes en salade om te delen. Gevolgd door authentieke Turkse hoofdgerechten en heerlijke (zoete) nagerechten. Dit boek omvat bijna 500 pagina’s aan geschiedenis, gecombineerd met verrukkelijke bekende en onbekende gerechten uit de Turkse keuken. Dit kookboek is echt een aanrader voor eenieder die hier dol op is, of zich graag meer in wil verdiepen.
Inmiddels heb ik al verschillende recepten uit de Turkse keuken op de website staan, maar dit recept voor Turkse gevulde uien met gehakt en rijst is een heerlijke toevoeging. En net zoals met veel dingen lijkt het moeilijker dan het is, maar het eindresultaat is een verbluffende maaltijd waar iedereen hier thuis weg van was. Serveer deze ‘Sogan Dolmsi’ (gevulde uien) als mezze hapje of hoofdgerecht met wat brood, Turkse yoghurt en een Turkse herderssalade voor extra groenten. Dus als het jou ook bevalt dan kan ik je deze gevulde paprika’s met rijst en gehakt ook zeer zeker aanraden. En wacht dacht je van de maaltijd afsluiten met een heerlijke Turkse rijstpudding genaamd ‘Sutlac” of een kopje muntthee met baklava? Om vervolgens de ochtend te beginnen met deze Turkse eieren als ontbijt. Dat gaat smullen worden met de Turkse keuken!
In de Turkse keuken kom je veel recepten voor gevulde groenten tegen. Deze Gevulde uien en gehakt en rijst heet ‘Sogan Dolmasi’ en is een heerlijke stoofmaaltijd die zowel als mezze (hapjes) of als hoofdgerecht geserveerd kan worden. Lekker met brood en Turkse yoghurt.
Extra:
Afiyet Olsun! (= Eet smakelijk!)
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken deze ‘Sogan Dolmasi’ gevulde uien met gehakt en rijst uit het kookboek ‘De Bijbel van de Turkse Keuken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…