Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal. Daarnaast is dit ook nog eens een echt budget gerecht!
Afgelopen week daalden de temperaturen weer even naar standje vries en dan heb ik altijd enorme zin om op te warmen bij winterse stoofschotels, een one-pot gerechten. Lekker makkelijk alles in een pan en geen ingewikkeld gedoe. Deze stoofschotel met gevulde paprika met gehakt en rijst past hier dan ook perfect bij en warmt je heerlijk op na een koude dag. Het is een hartverwarmend gerecht en relatief goedkoop om te maken.
In het voormalige Joegoslavie heet dit gerecht ‘punjeni paprike‘ en het is een typisch plattelands gerecht. Ik at het dan ook regelmatig thuis en tijdens vakanties bij opa en oma aldaar. Ook al lijkt de ingrediënten lijst een beetje lang, het zijn allemaal vrij standaard ingrediënten uit menig voorraadkast. En het maakt van deze gevulde paprikas met gehakt en rijst dan ook een allemans vriend. Maar wist je dat er in meer landen met rijst gevulde groenten op tafel staan? In Griekenland eten ze bijvoorbeeld dolma’s met rijst in wijnblad. En in Egypte komt de gevulde paprika ook gerust voorbij.
Dit recept voor gevulde paprika met gehakt en rijst is er eentje uit de oude doos! Heerlijk comfortfood dat mij meeneemt naar vroegere tijden en heerlijk vullend als avondmaal.
Extra:
Prijatno! (= Eet smakelijk!)
Variatie tip: bij stap 2 kneed je 1-2 theelepels tacokruiden door het gehaktmengsel voor een pittiger accent.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gevulde paprika’s wilt gaan maken!
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
De rijst is nog ongekookt als je het in de paprika doet???
jazeker! Je dompelt alles onder in de 'saus' en kookt het namelijk daarin gaar.
IK bak het gehakt altijd eerst, zo zag ik het ook in he5t restaurant waar ik werkte, en was joegoslavisch.
eens proberen dan rauw.
Ik gebruik ipv bouillon vegeta dat is te krijgen in de poolse winkel,
vrg
Hi Betty, de bloem is gaan samenklonteren in de saus, wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb na het toevoegen van het koude water, bouillonblokjes en paprikapoeder de saus geroerd en daarna de paprika's en aardappels in de nog lauwe saus toegevoegd, maar nadat de saus is gaan koken is de bloem in klonten komen bovendrijven. Is dit normaal?
Verder ruikt het heerlijk hartig, ben benieuwd hoe de smaak is!
Groet, Ginny
Het is uiteindelijk goed gekomen, na 1 uurtje sudderen geen klontjes meer te bekennen! We hebben gesmuld! Dank voor dit lekkere recept!
Heel erg fijn om te horen! Enjoy!
Hoi Betsy,
Ik begrijp de 3 de stap niet , wat is de ROUX ? die je moet bakken.?
BVD voor een reactie
Hi Joop,
een roux maken is een klein 'beslag' van gesmolten boter en bloem bakken. Hier wordt dan vloeistof aan toegevoegd en door de bloem wordt deze dan dikker. Zo kun je o.a. soepen en sauzen binden.