Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke ‘galettes campagnarde’. Wat dat zijn? Een soort hartige Bretonse pannenkoeken van boekweitmeel met spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.
Onlangs was ik op vakantie in Normandië en Bretagne en daar werd ik weer vollop geïnspireerd door de fantastische Franse keuken. Ik had al snel door dat er in lokale restaurants een vrij standaard lunchmenu werd geserveerd, te beginnen met een hartige galette – een Bretonse pannenkoek – en dan een zachte zoete crêpe toe. Uiteraard geserveerd met een glas frisse appelcider ernaast. Na deze ontdekking werd dat natuurlijk vaste prik de rest van de vakantie 😉 Deze Franse galettes zijn trouwens vrij zwaar als lunch, dus ik geef er zelf de voorkeur aan om ze als diner te serveren.
De galette campagnarde was meteen één van mijn favoriete gerechten, maar ik ontdekte dat de samenstelling nog wel eens wisselde. Soms werd hij met een gebakken eitje geserveerd, dan weer met geraspte Emmentaler en een andere keer met ham. Ik heb voor dit gerecht gekozen voor de toppings die ik het lekkerst vind, met aardappel, vegetarisch spek, ui en camembert. Maar pas dit vooral aan naar eigen smaak! Betty at namelijk ook eens een Franse pannenkoek met spek, ei en spinazie in Bretange, dat is ook een heerlijke varietie voor de galettes maken.
Het verschil tussen galettes en crêpes is trouwens niet alleen dat de galette hartig belegd wordt en de crêpe zoet. Het beslag is namelijk ook anders. Deze galettes worden met boekweitmeel gemaakt (en zijn daardoor dus glutenvrij) en crêpes zijn zachte pannenkoeken met bloem. Je kunt met de Franse crepes overigens ook een heerlijke citroen-crepetaart maken! Zin in meer inspiratie uit de Franse keuken? Niet alleen is dit recept voor de Galettes Campagnarde een echte aanrader. maar bekijk vooral ook eens deze recepten voor tartiflette met spek en ui, deze boeuf Bourguignon of kleurrijke ratatouille. Dan waan je je zo in la douche France! Bonne Appetit!
Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke galettes campagnarde. Wat dat zijn? Een soort Bretonse hartige pannenkoeken van boekweitmeel, spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Bretonse pannenkoeken met boekweitmeel. Geniet heerlijk van je Galettes Campagnarde!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…