DanDanMein is een bekend streetfood gerecht uit China. De verkopers lopen rond met grote manden die hangen over een stok op de schouders (Dandan) en van daaruit wordt een verrukkelijk pittig noedel gerecht geserveerd. Lekker met krokant gebakken gehakt, paksoi en chili olie.
Mocht je ooit in de Szechuan of Sichuan streek zijn geweest dan zal je de Dan Dan verkopers in het straatbeeld zijn tegengekomen. De gekookte noedels worden op smaak gebracht met diverse groenten en krokant gebakken (varkens)gehakt. Maar de belangrijkste smaakmaker in dit gerecht is de pittige saus van (chinese) sesampasta – sommigen geven zelfs de voorkeur aan pindakaas – rijstazijn en Szechuan pepers die onderop in je kom wordt gegoten. De warme noedels roer je hier dan lekker doorheen. De homemade chili olie maakt het gerecht echt helemaal af en geeft weer een andere soort pittigheid dan de Sichuan pepers. Hoe dan ook: Dan Dan Mein is een noedelgerecht dat je gewoonweg ooit eens geproefd moet hebben!
Een soortgelijk gerecht vind je ook in Japan, daar wordt het dan weer TanTanMen genoemd. En somige verkopers gieten er zelfs een beetje extra kookvocht of bouillon bij zodat je een soort soep variant van dit recept krijgt.
Wist je dat er achter het eten van Noodles een ware symboliek schuil gaat? Tijdens het Chinese nieuwjaar mogen ze dan nooit ontbreken op tafel en weerspiegelen ze een lang en gelukkig leven. Een goede reden om deze pittige Dan Dan Mein noedel gerecht op tafel te zetten. Maar daarnaast heb ik nog meer lekkere recepten met noodles voor je op de site staan. Wat dacht je van een heerlijke ramen roep met kip? Liefhebbers van wokgerechten kunnen aan de slag met het maken van Lo Mein Noodles met biefstuk. En lekker is deze homemade Chinese bouillion getrokken van runderschenkel en uiteraard geserveerd met noedels! Enjoy!
Dan Dan Mein is een pittig streetfood gerecht uit de Chinese Szechuan of Sichuan streek. De noodles worden rondgedragen in manden aan stokken die rusten op de schouders. Doordat je de pittige saus met oa. tahin en pepers apart bereid kun je deze voor kinderen bijvoorbeeld achterwege laten of aanpassen naar een saus zonder pepers en chili olie.
Voor het vlees:
Voor de pittige saus:
Voor erbij:
Extra:
Het is de bedoeling dat je bij elke hap de noodles een beetje door de romige maar pittige saus draait en samen met het vlees en groenten opsmikkelt. Het is een hele fijne smaaksensatie! Eet smakelijk!
* Je kunt de helft van de sesampasta ook vervangen door 100% pindakaas als je dat lekker vindt en voor een andere smaakbeleving.
**Szechuan Pepers lijken veel op normale zwarte peperkorrels. Het behoort traditioneel tot dit gerecht, maar je mag het van mij ook vervangen door dus vers gemalen zwarte pepers.
*** in plaats van groenten blancheren kun je er ook voor kiezen om ze bij stap 4 samen met het gehakt in de braadpan te bakken tot ze gaar zijn.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese DanDanMein pittige noedels uit de Sichuan keuken wilt gaan maken!
Bij een Indiase curry mag een stuk platbrood niet ontbreken. Naan is wellicht de bekendste…
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Korma met kikkererwten op het menu. Het is…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…
Je hebt er slechts 4 ingrediënten voor benodigd en ze bevatten lekker veel proteïne! Deze…