Cake recepten

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer populair bij de lokale bevolking. Of je nu verse dadels of gedroogde dadels koopt: ze zijn super gezond voor je en je maakt er de lekkerste zoete recepten mee, zoals deze dadelcake met pecannoten!

Een smeuige dadelcake maken

Jullie weten dat ik dol ben op cake maken! Heerlijk voor bij de koffie, thee, op verjaardagen, of gewoon omdat je iets (kleins) te vieren hebt. Nu had ik een hele doos met dadels in huis gehaald voor mijn gezondste smoothies en ontbijtjes. Maar het waren er zoveel dat ik bedacht om er eens een cake mee te maken. Dadels bevatten flink wat vezels en je kunt hier tevens een deel van de suiker, roomboter en zelfs bloem mee vervangen in een standaard cake recept. Wist je dat dadels rijk zijn aan kalium en magnesium en helpen je bloeddruk te verlagen? Ik maakte er in ieder geval deze smeuïge dadelcake van, die perfect past in het rijtje met bananabread recepten zeg maar. Maak het extra luxe door hem af te toppen met pecannoten en wat warme karamelsaus of spatel er wat dulche de leche karamelpasta over heen!

Nog meer recepten met dadels

Naast dit recept voor dadelcake met pecans maakte ik nog veel meer lekkere recepten met dadels! Voor de lekkere trek maak je er bijvoorbeeld deze vegan millionaires shortbread van! Je maakt er ook overheerlijke ‘bliss balls‘ van zoals deze carrot cake balls! En wat dacht je er van om je ochtend wel heel goed te beginnen met een Salted Caramel havermoutpap gezoet met dadels? Tijdens de vrijdagmiddag borrel doen deze 3x gevulde dadels het uitstekend als borrelhapje! Geniet er dus lekker van!


Print

Recept: Dadelcake met pecans en karamel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gr ontpitte medjool dadels (ca stuks)
  • 250 gr gekookt water
  • 125 gr roomboter
  • 200 gr (bruine) suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl pumpkin spice kruiden
  • ½ tl bakingsoda
  • 50 gram pecannoten
  • ½ portie karamelsaus

Instructions

Voor je begint: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

  1. Hak de dadels in stukken en stop in een pannetje met 200 ml water. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en kook gedurende 10 minuten zachtjes door. Stamp met een pureestamper goed door en zet daarna apart om een beetje af te koelen.
  2. Ondertussen ga je vast het cakebeslag maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier.
  3. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een keukenmixer gedurende 5 minuten.
  4. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. En tot slot voeg je ook de vanille toe.
  5. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda. Verlaag de mix snelheid en voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel, terwijl je rustig blijft mixen.
  6. Breek de helft (25 gr) van de pecannoten in stukjes. Voeg de gepureerde dadels en pecannoten toe aan het beslag. Meng heel kort door en  schep in het cakeblik. Bestrooi de bovenkant met de overige pecannoten.
  7. Schuif heb blik op een rooster, een standje onder het midden en bak de dadelcake gedurende 30 minuten in de oven. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  8. Laat de dadel cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  9. Maak vlak voor het serveren de karamelsaus klaar. Roer op het einde alleen nog een flinke snuf zout door de saus. Wacht tot de cake grotendeels afgekoeld is alvorens deze over de bovenkant heen te lepelen.

Notes

Een zelfgebakken cake bewaar je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met een stukje zilverfolie of bewaar onder een taartstolp

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze dadelcake met pecannoten wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago