Vlees Recepten

Carpaccio salade met balsamico en Parmezaanse kaas

Zet vanavond eens wat anders op het menu, namelijk deze zomerse beef carpaccio salade met dunne plakjes rundvlees, kerstomaat, parmezaanse kaas, pijnboompitten en balsamico dressing. Een heerlijk voedzaam, low carb en glutenvrije salade om van te smullen!

Wat is carpaccio vlees?

Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende, met een dressing en veelal een kleine salade bovenop. Het gerecht werd oorspronkelijk bedacht in 1950 in Venetië en is inmiddels wereldwijd bekend als ‘beef carpaccio’. Deze carpaccio salade wordt als voorgerecht geserveerd en is hier bijvoorbeeld rond de feestdagen erg in trek. Maar op zomerse dagen maakt het ook een heerlijk low carb gerecht met vlees om van te smullen hoor! Je kunt carpaccio reeds voorgesneden in de supermarkt kopen. Maar je kunt bij de slager ook vragen om verse dunne plakken rundvlees voor je te snijden.

De enige echte Beef Carpaccio salade maken

Officieel wordt carpaccio geserveerd met een dressing van mayonaise, Worcestershire saus, citroensap en melk. Maar je kunt hem ook maken met een rijke balsamico dressing! Het is juist het zoetje dat ik zo heerlijk vindt bij het vlees en de pittige rucola sla. Balsamico en Parmezaanse kaas gaan ook hand in hand samen want ik serveer het gerust erbij op de kaasplank. Ook lekker: gebruik eens basilicum pesto als dressing! Je kunt onderstaand beef carpaccio salade als complete low carb maaltijd serveren voor 1 persoon. Zeker als je bijvoorbeeld nog wat extra avocado of gegrilde groenten toevoegt (zie notes van het recept). Maar je kunt er ook twee kleinere porties van maken en serveren als voorgerecht voor twee personen.

Nog meer lekkere voorgerechten en amuses

Maar anno 2021 zijn er genoeg variaties op dit vlees gerecht hoor. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zalm carpaccio van dunne plakjes (sashimi) gerookte zalm? Of probeer eens deze Peruaanse tiradito met zalm en passievruchten. Onder de vegetariers is bijvoorbeeld een carpaccio van flinterdunne plakken (rode) biet een favoriet! Wat kan ik zeggen? Een carpaccio salade met of zonder vlees is een liefhebber van velen! Geniet dan ook van dit recept! PS. Wist je dat de beef carpaccio ook een geliefd voorgerecht voor tijdens het kerstdiner is? Zeker als je hier premium vlees voor gebruikt wordt het toch net even wat specialer.


Print

Recept: Carpaccio salade met balsamico en Parmezaanse kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet vanavond eens wat anders op het menu, namelijk deze zomerse beef carpaccio salade met dunne plakjes rundvlees, kerstomaat, parmezaanse kaas, pijnboompitten en balsamico dressing. Een heerlijk voedzaam, low carb en glutenvrije salade om van te smullen! Tip: vraag je slager om een mooi stuk runderlende in flinterdunne plakken te snijden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minuten.
  • Total Time: 20 – 25 minuten
  • Yield: 2 personen
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 100 – 125 gr carpaccio
  • 2 el pijnboompitten
  • 75 gr rucola
  • 5 kerstomaten
  • 2 el Parmezaanse kaas (snippers of geraspt)
  • 2 el balsamico, liefst gerijpte of stroop
  • 1 tl olijfolie extra vierge
  • peper & zout

Instructions

  1. Haal de rundercarpaccio ca 20 minuten voor het serveren uit de koelkast. Haal de dunne plakken van elkaar en verdeel deze over twee borden. Het mooiste is om plakken overlappend in de cirkel of bloem op het bord te leggen.
  2. Ondertussen rooster je alvast de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zet apart en laat iets afkoeelen. Gebruik deze tijd ook om bijvoorbeeld alvast de sla te wassen (indien dat nog niet gedaan is). De kerstomaten te halveren. En eventueel een blok Parmezaanse kaas te raspen of met een dunschiller in snippers te schaven. Roer in een kommetje de balsamico los met de olijfolie en voeg een flinke snuf peper en zout toe.
  3. Verdeel de rucola over de carpaccio en plaats her en der wat kerstomaten er tussen. Bestrooi nu de salade met de pijnboompitten en parmezaanse kaas. Tot slot lepel je hier de dressing overheen.
  4. Seveer de beef carpaccio salade direct, of in ieder geval nadat het vlees 20 minuten op kamertemperatuur heeft kunnen komen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Breid je carpaccio salade uit met nog meer groenten voor extra vulling en vitamientjes!

  • ½ avocado in blokjes
  • ½ courgette in dunne linten, eventueel een beetje opgebakken of gegrild in de oven
  • 75 gr gegrilde groene asperge tips.
  • 3 radijsjes in dunne plakjes
  • ⅓ komkommer in dunne plakjes

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze beef carpaccio salade met balsamico en Parmezaanse kaas wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

7 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

2 weken ago