Het is hartje winter dus hoog tijd voor een winters gerechten met boerenkool, zoals deze vegetarische boerenkool cake met halloumi en hazelnoten. Schuif deze cake simpelweg in de oven en dat wordt lekker hartig genieten!

Supergezonde recepten met boerenkool

Boerenkool is supergezond. Buiten het feit dat het een erg lekkere groente is voor in deze smaakvolle boerenkool cake, is het ook nog eens super gezond. Boerenkool zit o.a. bomvol vitamine C dus perfect om je weerstand extra te boosten tijdens onze Hollandse winters. Je kunt ontzettend veel kanten op met deze groene, kleine superfood; denk aan smoothies, salades, stamppotten, chips, etc. Heb je nog wat boerenkool over? Check dan hier nog meer recepten met boerenkool.

Serveertip Boerenkool cake

In deze cake zit zo’n 100 gram boerenkool verwerkt dus hoogstwaarschijnlijk heb je nog een hele zak over. Serveer dan ook een lekker boerenkool salade bij de cake. Bijvoorbeeld deze boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola. Voor een vegetarische variant kun je de ham er natuurlijk uitlaten. Betty is zelf grote fan van een extra lepel zure room bovenop de cake, als deze net uit de oven komt!

Kookvideo: Boerenkool Cake maken


Print

Recept: Boerenkool cake met halloumi

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Boerenkool is supergezond! En smaakt heerlijk in deze boerenkool cake met de Cypriotische halloumi kaas, smoked paprikapoeder en een crunch van hazelnoten.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale
  • 4 eieren,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 4 eetlepels creme fraiche,
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta),
  • 1 theelepel Sumak of (smoked sweet) paprika poeder,
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel,
  • 100 gram boerenkool,
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden,
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 60 gram hazelnoten, fijngehakt,
  • 200 gram halloumi,
  • 1 eetlepel sesamzaadjes,
  • Peper en zout.

Extra:

  • Springvorm, 24 cm doorsnede

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter of olie.
  2. Kluts de eieren in een kom met een flinke snuf peper en zout, de Sumak/paprikapoeder, olijfolie, creme fraiche en tahin. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix het beslag tot een egaal geheel. Roer vervolgens de boerenkool, de peterselie, de helft van de hazelnoten (zo’n 30 gram) en de knoflook er doorheen.
  3. Schep het beslag in de taartvorm en verdeel goed over de bodem. Druk een beetje aan zelfs. Snij de halloumi kaas in plakken van 0.5 cm dik en verdeel dit over de bovenkant van de vulling. Strooi ook de sesamzaadjes en resterende hazelnoten over de bovenkant van de boerenkool cake, eventueel kort besprenkelen met extra olijfolie.
  4. Plaats de taartvorm voor 30 minuten in het midden van de oven. Hou de boerenkool cake gedurende de oventijd goed in de gaten. Als de bovenkant wat te donker gaat kleuren, plaats je hem iets lager in de oven.
  5. Laat de boerenkool cake kort afkoelen voordat je hem serveert.

Eet smakelijk!

Notes

Bewaartip: deze boerenkool cake is heel geschikt om nog enkele dagen goed afgesloten te bewaren in de koelkast. Bijvoorbeeld lekker als lunch of borrelhapje in de dagen erna! Je kunt de cake zowel koud als warm serveren.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Ik moet zeggen dat ik een beetje huiverig was om deze boerenkoolcake te maken, zo'n wonderlijke combinatie van ingrediënten! Maar ik had vrijwel alle ingrediënten in huis, behalve de kaas, maar die was snel gekocht. Het zijn bovendien ingrediënten die heel goed passen in een gezonde maaltijd voor diabetici, dus vooruit, proberen maar.
    En wat is hij lekker! Ik ga hem beslist vaker maken.

  • Vanavond gemaakt en op zich is het een lekkere taart. Maar bij mij was het heel droog. Wellicht lag dit eraan dat ik kleine eieren had.

Recent Posts

‘Dikkertjes’ maken (drie-in-de-pan)

Velen zijn dol op pannenkoekjes of pancakes voor het ontbijt of zelfs de lunch. Maar…

3 dagen ago

20x Asperge recepten

Dit is het seizoen om volop te genieten van het 'Witte Goud'! Dus verzamelde ik…

4 dagen ago

Caribisch Broodje met Kip en Mango

Hoewel de zomer officieel nog moet beginnen zijn wij in april en mei verwend met…

6 dagen ago

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

1 week ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

2 weken ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

2 weken ago