How-to en tutorials

Basisrecept voor zelf pannenkoeken bakken

Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk en natuurlijk geef ik je er ook diverse variaties en lekkere recepten om met pannenkoeken te maken bij.

Zelf pannenkoeken beslag maken

Als je echt ‘niets’ in huis hebt, kun je toch vaak nog lekker pannenkoeken gaan bakken. En het mooiste is nog: iedereen kan ze maken want pannenkoeken bakken is zo gemakkelijk. Hieronder vind je niet alleen een basisrecept voor pannenkoeken bakken, maar ook variaties voor het pannenkoeken beslag maken. En diverse toppings en recepten met pannenkoeken!

Recepten met pannenkoeken:

Als je eenmaal het basis recept voor pannenkoeken bakken onder de knie hebt, dan heb ik nog veel meer lekkere recpeten met pannnekoeken in petto voor je. Ook prima om te maken met ‘leftover’ pannenkoeken die een nachtje in de koelkast hebben gestaan.


Print

Basisrecept pannenkoeken bakken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf pannenkoeken bakken is niet moeilijk en waarschijnlijk heb je alle ingredienten al gewoon in huis liggen. Dit is een basisrecept voor pannenkoeken bakken met bloem, eieren en melk, maar ook een paar variatierecepten en warmhoud tip voor je pannenkoeken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 35 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 8 – 10 stuks
  • Category: Hoofdgerechten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 2 grote eieren (L) – dat is gelijk aan medium ei (M)
  • 500 ml (plantaardige) melk
  • snufje zout
  • 250 gram bloem
  • zonnebloemolie, voor het bakken

Extra:

  • mengkom
  • garde
  • ronde (pannen)koekenpan of crêpe pan
  • ruime opscheplepel, bijvoorbeeld voor soepen
  • lange spatel of pannenkoeken paletmes

Instructions

  1. Kluts de eieren met de melk even luchtig in een ruime mengkom met de garde.
  2. Voeg het zout en de bloem toe en klop nogmaals goed door. Zorg dat alle klontjes er uit zijn.
  3. Zet het pannenkoekenbeslag apart en laat 30 minuten staan zodat de melk het bloem goed kan opnemen.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 60 graden Celcius (50 hetelucht). Leg een diep bord omgekeerd op een bakplaat en plaats deze in het midden van de oven. Dit is om de pannenkoeken na het bakken warm te kunnen houden.
  5. Verwarm de (pannen)koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een beetje olie toe aan de pan en zwenk deze zachtjes rond om de olie te verdelen. Je kunt natuurlijk ook een bakkwast gebruiken om de olie te verdelen. Blijf de steel met een hand vasthouden.
  6. Met je andere hand gebruik je de opscheplepel, gevuld met beslag, en schenkt deze uit in het midden van de pan. Zwenk met je vaste hand aan de steel de pan weer zachtjes rond om het beslag volledig uit de laten lopen en over de gehele bodem te verdelen tot een grote ronde pannenkoek.
  7. Zet de pan op het vuur en wacht tot de bovenkant volledig gestold is. Draai daarna de pannenkoek om. Dit kan met behulp van een spatel, maar je kunt ook een ‘draai’ in de lucht doen met de pan.
  8. Wacht daarna nog eventjes tot ook deze zijde gebakken is en stapel de pannenkoek op het bord in de oven. Doe de oven weer dicht en bak ondertussen de volgende pannenkoek.
  9. Serveer je pannenkoeken met bijvoorbeeld stroop, (bruine)suiker, Nutella of zie ‘notes’ hieronder voor variaties.

Eet smakelijk!

Notes

Variatie recepten voor pannenkoeken beslag maken:

  • Franse Crêpes: vervang 100 gram meel door boekweit meel voor een Franse pannenkoek (crêpe).
  • Spek pannenkoek: bak eerst wat ham of ontbijtspek aan een zijde aan en haal uit de pan. Giet vervolgens het beslag op de pan en plaats direct het spek er terug op (reeds gebakken kant omlaag). Na het omdraaien bak je dan dus de andere kant van beslag en spek gaar (zie foto’s).
  • Kaas pannenkoek: voordat je de pannenkoek omdraait kun je ook wat geraspte kaas er op leggen. Laat deze dan een beetje mee stollen en draai daarna de pannenkoek pas om.
  • Zoete pannenkoeken: voeg 2-3 eetlepels suiker + 1.5 theelepel bakpoeder toe aan het beslag voor wat luchtigere en zoetere pannenkoeken.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je met dit basisrecept zelf pannenkoeken wilt gaan bakken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Zoete aardappelsoep met linzen

Soepen doen het in de herfst altijd goed, want je warmt er zo heerlijk van…

11 uur ago

Makreelsalade voor op brood

Kan jouw boterham wel wat proteine gebruiken. De keuze is veel groter dan plakjes kipfilet…

3 dagen ago

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is…

4 dagen ago

15x Vaderdag recepten

Komende zondag is vaderdag! En op de valreep heb ik hier nog wat overheerlijke en…

5 dagen ago

Avocado smoothie met aardbeien en cacao nibs

Ben jij ook zo dol op avocado's? Deze romige vrucht doet overigens uitstekend in smoothie…

6 dagen ago

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar...  Want op dit moment kun je niet om…

1 week ago