Het maakt niet uit hoe je je voelt, of wat voor weer het is: tegen een muffin zegt niemand nee. Deze kleine cakejes kun je vullen met de lekkerste hartige en zoete ingrediënten. En deze appel muffins met karnemelk zijn dan ook grote favoriet bij ons thuis.

Appel muffins invriezen

Schroom niet om gerust de 12 stuks van dit recept voor appel muffins te maken. Want je als je ze goed laat afkoelen, kun je deze appel muffins invriezen namelijk. Zo heb je altijd wat lekker omhanden bij onverwachts bezoek. Of gewoon voor onderweg in je handtas.

Manieren om van een fruit overschot af te komen

Ik had een grote stapel appels in mijn fruitschaal liggen. De afgelopen dagen ben ik nauwelijks thuis geweest, dus heb ook niet echt tijd gehad om al dat lekkere fruit op te maken. Daarom zit ik nu lekker te genieten van een bomvolle fruitsmoothie en besloot het overgrote deel van de appels te verwerken in appel muffins. Zo zie je maar: er zijn dus altijd manieren om van een fruit-overschot af te komen! Je kunt er ook bijvoorbeeld deze appel-notentaart mee maken! En van rijpe peren zelfs een mooie peren-ontbijtcake met noten of zelf een kruidig herfst-perentaartje.

Smeuïge appel muffins

Je kunt muffins met verschillende ingrediënten bereiden: zo kun je bijvoorbeeld melk en boter gebruiken. Maar je kunt ook (een deel) van de boter te vervangen door plantaardige olie. Je krijgt hierdoor hele smeuïge appel muffins, die dat typerende ‘muffin-olielaagje’ in je mond achter laten. Een beetje zoals carrot cake zou doen. Maar, door de olijfolie reizen de appel muffins iets minder goed in de oven. Dus voeg dan karnemelk toe in plaats van melk. Door het zuur in de karnemelk, werkt dit als ene natuurlijke gist dat je beslag helpt beter te rijzen. En het resultaat van deze appel muffins is dan ook geweldig geworden!


Print

Recept: Appel Muffins maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het maakt niet uit hoe je je voelt, of wat voor weer het is: tegen een muffin zegt niemand nee. Deze kleine tussendoortjes kun je vullen met de lekkerste hartige en zoete ingrediënten. Omdat wij thuis altijd appels in overvloed hebben, maak ik er graag deze appel muffins met karnemelk van.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 1012 stuks 1x
  • Category: High Tea & Jam
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 (kleine) appels
  • scheutje citroensap (uit een flesje)
  • 150 gram bloem
  • 125 gr fijne suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 ml karnemelk
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1 ei

Extra:

  • muffintray voor 12 muffins
  • 12 papieren muffin vormpjes

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht. Bekleed een muffin tray met muffin vormpjes.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Besprenkel de appels met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
  3. Zeef de bloem met bakpoeder boven een kom.Voeg de suiker kaneel en de stukjes appel toe en roer om zodat alle appelblokjes bedekt zijn met bloem. (Dit voorkomt dat alles ook naar de bodem gaat zakken tijdens het bakken)
  4. Kluts in een tweede kom de karnemelk met de olie en ei luchtig. Giet vervolgens de ‘natte’ mix bij de ‘droge’ ingrediënten en meng goed door, maar roer niet teveel!
  5. Vul de muffin vormpjes met behulp van een ijs-scoop of eetlepel en bak de appel muffins in 20 minuten af in de oven.
  6. Laat de appel muffins na het bakken nog 5 minuten in de vorm zitten voordat je ze er uit haalt. Deze appel muffins ze zijn heerlijk als ze nog een beetje warm zijn van binnen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: deze appelmuffins zijn ook geweldig te combineren met noten. Hak bijvoorbeeld 50 gram walnoten of pecannoten in stukjes en schep door het beslag alvorens in de vormpjes te scheppen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een heerlijk blog heb je, Betty! Ik vond je zomaar opeens via-via. Ik zet je meteen bij mijn links (zie: ik schuif regelmatig aan bij). Like you!

    • Hi Nell,
      Dank je wel, dat is leuk om te horen! Ik heb net de Eetplezier blog gevonden, en zal je ook in mijn lijst zetten. Leuk he, al die foodies bij elkaar :-)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago