Onlangs maakte ik een nieuwe batch limoncello. Zoals je wellicht weet wordt deze enkel getrokken van de citroen schil en dan heb je heel veel vruchtvlees over. Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

Zelf marmelade van citroen maken

Ik hou echt niet van etenswaren weggooien, maar 8 citroenen zonder schil kun je helaas niet zo heel lang bewaren. Mijn foodie friend Jadis van TheLemonKitchen.nl vertelde mij dat zij veelal citrus marmelade maakt van de citroenen die ze over heeft na het maken van limoncello. Onderstaande bereidingstechniek heb ik dankzij haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicily geleerd. Maar ik gebruik dus alleen citroenen zonder schil voor dit recept en het ‘wit’ kun je gewoon laten zitten. Ja dit is een tikkeltje bitter maar dat maak je goed met de suiker. En daarnaast bevat dit witte gedeelte de pectine die nodig is om de marmelade te conserveren. Lekker laten zitten dus! Tijm gaat ook altijd heel goed in combinatie met citroen en brengt deze marmelade met citroen en tijm echt in balans qua smaken.

Wist je dat jam en marmelade feitelijk hetzelfde zijn? Echter maak je jam van allerlei soorten fruit en wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt.

Nog meer homemade jam recepten

Jam en marmelade maken is van oudsher natuurlijk DE manier om een overschot aan fruit te verwerken zodat het langer houdbaar is. Jam is heerlijk brood beleg en deze citroen marmelade met tijm past ook perfect op een crostini met geitenkaas. Maar je kunt jam of marmelade dus ook gebruiken om jam koekjes van te maken. Overigens is deze Italiaanse crostata een heerlijk taartje dat gevuld wordt met jam of marmelade. Zo lekker! Neem ook eens een kijkje bij onze vele andere jam recepten.


Print

Recept: Citroen marmelade met tijm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je net limoncello gemaakt van citroen schillen en nu zit je met een overschot aan vruchtvlees?  Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 2 kleine jampotten 1x
  • Category: jam en marmelade
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram citroenen, zonder schil, met wit er nog aan
  • 400 gram fijne suiker
  • 200 gram rietsuiker 0f lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels tijmblaadjes

Extra:

  • ruime kookpan
  • spatel
  • staafmixer
  • gesterilieerde jampotten of weckpotten

Instructions

  1. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Verwijder enkel de pitten en stop het vruchtvlees in een mengkom.
  2. Giet hier de suiker overheen en roer even om. Dek de kom af met folie en laat een nachtje buiten de koelkast staan.
  3. De volgende ochtend heb je een nat citroen mengsel. Giet dit in de kookpan en breng aan de kook. Verlaag nu het vuur naar middelmatig en verwarm gedurende 5 minuten. Blijf ondertussen goed roeren met een spatel over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
  4. Pureer het citroenmengsel met een staafmixer en voeg daarna pas de tijmblaadjes toe.
  5. Zet het vuur iets hoger en laat de marmelade 5 minuten extra zachtjes doorkoken. Blijf ook hier weer goed roeren over de bodem van de pan.
  6. Draai het vuur uit en schenk de hete vloeistof over in steriele weckpoten of schoongemaakte jampotjes. Draai de deksel er stevig op.
  7. Zet de potjes ondersteboven in een koud water bak en laat de potten vaccuum trekken tijdens het afkoelen. In de voorraadkast zijn ze hierna gerust een paar maanden houdbaar. Eenmaak geopend adviseer ik de citroen marmelade binnen een paar weken op te peuzelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Een jam gemaakt van citrusvruchten heet marmelade. Je kunt dit met citroenen (met of zonder schil) maar ook manderijnen en (bloed)sinaasappels maken. 

Serveer suggestie: crostini met geitenkaas spread

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van citroen marmelade met tijm!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago