Rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee aan te vangen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.

Basisrecept voor zelf zoete rijstepap maken

Een pap maak je door een graan, of rijst tot ‘pap’ te koken in bijvoorbeeld water of (plantaardige) melk. Voor het maken van rijstepap gebruik je het liefst dessertrijst of risottorijst, je weet wel, met een ronde korrel, omdat deze heel goed het vocht opneemt. Je kookt als het ware rijstkorrel kapot en dat maakt een brei die dus pap wordt genoemd. Om hem lekker op smaak te brengen koken we het merg van een vanillepeul en wat suiker mee en serveren met bijvoorbeeld bruine suiker, stroop of gewoonweg vers fruit. Dit basisrecept voor zelf zoete rijstepap maken is makkelijk en goedkoop maar bovenal lekker en vullend!

Wist je dat men in Thailand en China weer hartige rijstepap eet? Daar wordt het ook wel Jook of Congee genoemd. Je kunt dan bouillon en stukken vlees gebruiken om de pap smaak te geven.

Hollandse rijstepap met suiker en stroop
Roz Bel Laban – Midden Oosterse pap met noten en rozenwater

Nog meer recepten voor pap maken

Zoete rijstepap maken is dus een ontbijt dat we in Nederland al van oudsher maken. Het is vandaag de dag alleen meer vervangen door het immers populaire havermoutpap dat ook rijk is aan vezels en eiwitten. Maar daarnaast is zoete rijstepap ook zeer geliefd in andere landen waar veel rijst wordt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan Roz Bel Laban in Egypte of Rice Kheer in India. En wat vind je van deze Turkse gebakken rijstpudding genaamd Sütlaç? Maar er zijn nog meer soortgelijke recepten om van te smullen hoor! Wat dacht je bijvoorbeeld van een quinoa ontbijt bowl met blauwe bessen? Of een Oosterse griesmeelpap met gedroogd fruit, ook wel Suji genoemd? Onze Nanda maakte tevens deze Tropical Quinoa ontbijt met Earl Grey. Zo kun je nog volop variëren met pap voor het ontbijt!


Print

Basis Recept: zoete Rijstepap maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zoete rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee te beginnen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Method: koken
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gr dessertrijst (of risottorijst)
  • 1 liter volle melk
  • 3 el kristalsuiker (45 gram)
  • 1 vanillestokje
  • snufje zout
  • 12 eetlepels ongezouten roomboter (optioneel)

Toppings:

  • lichtbruine basterdsuiker of
  • stroop en
  • vers fruit

    Instructions

    1. Stop de rijst – zonder te wassen – samen met de melk in een kookpannetje. Voeg de kristalsuiker toe. Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg uit en voeg toe aan de melk. (TIP: gebruik de uitgeschraapte peul om vanille suiker of vanille extract te maken.
    2. Plaats geen deksel op de pan en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat 14-15 minuten zachtjes doorkoken tot een rijstepap. Zet daarna het vuur uit.
    3. Wil je de rijstepap extra romig maken, dan kun je er ook voor kiezen om nog 1 – 2 eetlepels ongezouten roomboter door de pap heen te roeren, vlak voor serveren. Dit is tevens ook het moment om eventuele smaakmakers zoals rozenwater toe te voegen als je dat wilt.
    4. Schep daarna de pap uit de pan in kommen of mokken. Bestrooi direct met suiker of stroop of andere smaakmakers. Je kunt de zoete rijstepap daarna lauwwarm of afgekoeld serveren.

    Eet smakelijk! Groetjes, Betty

    Notes

    Variatie recepten:

    In Noord Afrika en het Midden-Oosten is deze rijstepap ook populair als ontbijt en wordt Roz Bel Laban of Ros bil laban genoemd. Naast vanille en suiker worden daar ook vaak nog kaneel of nootmuskaat aan toegevoegd. Een theelepeltje rozenwater of oranjebloesem water door je gare rijstepap heen roeren zijn ook typische smaakmakers in Arabisch sprekende landen. Maak de rijstepap lekker luxe door er rozijntjes of nootjes (amandelen of pistache) bovenop te serveren voor extra bite, smaak en crunch. TIP: probeer ook eens deze Turkse rijstpudding genaamd Sütlaç


    BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

    Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken zoete rijstepap als ontbijt.

    Betina Oostveen

    Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

    Recent Posts

    Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

    Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

    21 uur ago

    Traybake met Lekkerbekjes

    Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

    2 dagen ago

    Iberico Rib fingers met BBQ saus

    Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

    3 dagen ago

    15x Oranje recepten voor Koningsdag

    De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

    4 dagen ago

    Galette met champigons en kastanjes

    Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

    5 dagen ago

    Aperol Spritz cocktail

    Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

    1 week ago