Rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee aan te vangen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.
Een pap maak je door een graan, of rijst tot ‘pap’ te koken in bijvoorbeeld water of (plantaardige) melk. Voor het maken van rijstepap gebruik je het liefst dessertrijst of risottorijst, je weet wel, met een ronde korrel, omdat deze heel goed het vocht opneemt. Je kookt als het ware rijstkorrel kapot en dat maakt een brei die dus pap wordt genoemd. Om hem lekker op smaak te brengen koken we het merg van een vanillepeul en wat suiker mee en serveren met bijvoorbeeld bruine suiker, stroop of gewoonweg vers fruit. Dit basisrecept voor zelf zoete rijstepap maken is makkelijk en goedkoop maar bovenal lekker en vullend!
Wist je dat men in Thailand en China weer hartige rijstepap eet? Daar wordt het ook wel Jook of Congee genoemd. Je kunt dan bouillon en stukken vlees gebruiken om de pap smaak te geven.
Zoete rijstepap maken is dus een ontbijt dat we in Nederland al van oudsher maken. Het is vandaag de dag alleen meer vervangen door het immers populaire havermoutpap dat ook rijk is aan vezels en eiwitten. Maar daarnaast is zoete rijstepap ook zeer geliefd in andere landen waar veel rijst wordt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan Roz Bel Laban in Egypte of Rice Kheer in India. En wat vind je van deze Turkse gebakken rijstpudding genaamd Sütlaç? Maar er zijn nog meer soortgelijke recepten om van te smullen hoor! Wat dacht je bijvoorbeeld van een quinoa ontbijt bowl met blauwe bessen? Of een Oosterse griesmeelpap met gedroogd fruit, ook wel Suji genoemd? Onze Nanda maakte tevens deze Tropical Quinoa ontbijt met Earl Grey. Zo kun je nog volop variëren met pap voor het ontbijt!
Zoete rijstepap is makkelijk om te maken maar tevens een lekker goedkoop ontbijt. Niet alleen in Nederland is het een bekend gerecht, maar ook in andere delen van de wereld is het een vullend gerecht om de dag mee te beginnen. Dit is in ieder geval het basis recept voor zelf zoete rijstepap maken en ik geef je er tevens nog een paar mooie variaties bij.
Toppings:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Variatie recepten:
In Noord Afrika en het Midden-Oosten is deze rijstepap ook populair als ontbijt en wordt Roz Bel Laban of Ros bil laban genoemd. Naast vanille en suiker worden daar ook vaak nog kaneel of nootmuskaat aan toegevoegd. Een theelepeltje rozenwater of oranjebloesem water door je gare rijstepap heen roeren zijn ook typische smaakmakers in Arabisch sprekende landen. Maak de rijstepap lekker luxe door er rozijntjes of nootjes (amandelen of pistache) bovenop te serveren voor extra bite, smaak en crunch. TIP: probeer ook eens deze Turkse rijstpudding genaamd Sütlaç
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken zoete rijstepap als ontbijt.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…