Als er een (gezonde) tussendoortje is dat iedereen ter wereld inmiddels wel kent, dan is het wel bananabread! Dit tussendoortje gemaakt van (over)rijpe bananen en bloem geeft je een lekkere powerboost en is best gezond want het bevat lekker veel vezels! Het is snel en eenvoudig te maken met behulp van een blender en je vriest de plakjes ook gewoon in. Ziezo, altijd een gezond tussendoortje paraat!

Bananabread bakken met overrijpe bananen

Eet regelmatig bananen want bananen zijn gezond! Ze zitten boordevol voedingsvezels en onder andere kalium tegen een hoge bloeddruk. Ze zijn vullend en ideaal als ‘zoetmakertje’  in bakrecepten, waardoor je aanzienlijk minder suiker hoeft te gebruiken voor hetzelfde resultaat. Dit bananabread recept is een ideaal tussendoortje en het is ook nog eens glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en bevat geen roomboter of gewone bloem. Het past zelfs in een Voedselzandloper dieet en als je bijv. amandelmeel zou gebruiken dan kun je het zelfs in een low carb dieet toepassen. Dit heerlijke tussendoortje is zelfs favoriet van menig diëtist.

Nog meer bananen brood recepten

Bananabread is eenvoudig en snel te maken. Het is echt een van mijn favoriete snacks van dit moment. Probeer dus gerust onderstaand recept uit of een van mijn vele bananenbrood variatie recepten. Weet je dat bananen en havermout trouwens ook heel goed geschikt zijn om bananen ontbijtmuffins van te maken? En wat dacht je van overrijpe bananen gebruiken als zoetmiddel en binding voor het maken van baked oats recepten?! Dat wordt lekker smullen dus!

Wil je ook de receptvideo van dit recept bekijken? Neem dan een kijkje op het Youtube kanaal!


Print

Recept: Zelf Bananabread maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als er een lekker en gezond tussendoortje is dat wij graag maken, dan is het wel bananabread! Dit tussendoortje gemaakt van overrijpe bananen is lekker natuurlijk zoet van smaak, zonder geraffineerde suikers, zit boordevol vezels en mineralen en geeft je een lekkere powerboost!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 1 brood 1x
  • Category: tussendoortje
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 4 rijpe bananen
  • 75 gram ontpitte medjool dadels
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 100 gram (volkoren) havermout vlokken
  • 100 gram (volkoren) tarwebloem
  • 2 tl. gemalen kaneel
  • 2 tl. bakpoeder
  • 1 tl. baking soda

Extra:

  • Blender
  • Cakeblik 25 cm
  • bakspray
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius (160 hete ucht). Bekleed de binnenzijde van de cakevorm met bakpapier en zet apart.
  2. Pureer de bananen, dadels zout en eieren glad en luchtig in een keukenmachine.
  3. Voeg dan havermout, (volkoren) bloem, kaneel, baking soda en bakpoeder erbij en laat de machine draaien tot je een mooi beslag krijgt. Giet het beslag in het cakeblik en tik de vorm even op het aanrecht om luchtbelletje te verwijderen.
  4. Extra tip van Betty: doop een mes in zonnebloem olie en trek een streep door het midden van het beslag. Dit zorgt voor een betere ‘spring’ opening aan de bovenkant. Dit doe ik ook regelmatig met cake of muffins.
  5. Bak de bananabread in het midden van de oven in ongeveer 40-45 minuten af. Laat hierna de cake slechts een paar minuten afkoelen in de vorm, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
  6. Laat het liefst in bakpapier en daaromheen aluminium folie gewikkeld op het aanrecht staan voor max 3 dagen. Maar je kunt ook plakjes invriezen (met bijv. een stukje bakpapier ertussen) voor max. 3 maanden.

Eet smakelijk!

Notes

  • Gebruik je een kleinere bakvorm (bijv. 22 cm) dan kun je 25% van de ingrediënten af halen.
  • Varieer ook eens met meel- en bloemsoorten. Je kunt namelijk 100% havermout gebruiken in plaats van een deel bloem. Of ga voor een andere (glutenvrije) graan of meelsoort.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf bananabread wilt gaan maken zoals wij regelmatig doen in Betty’s Kitchen

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago