Ken jij Jackfruit al? Dit vlezige stukje fruit is een heerlijk alternatief voor een vlees. Je kunt het koken, bakken, stoven en heerlijke op smaak brengen met kruiden. Ik maakte er deze vegan kapsalon met jackfruit van, maar kan je meteen 5 andere soorten (vegan) recepten met jackfruit laten zien.

Wat is Jackfruit?

In Azië is Jackfruit een van de normaalste ingrediënten op je bord. Jackfruit kun je volrijp als zoete vrucht eten. Maar de jonge variant is wat neutraler van smaak, heeft wel die lekkere vlezige structuur en neemt smaken heel goed op. Dat maakt jackfruit een mooie vegan vleesvervanger en uitermate geschikt voor hartige recepten zoals jackfruit rendang, een jackfruit burger, maar ook onderstaande vegan kapsalon met jackfruit.

Vegan alternatief voor (pulled) vlees

De afgelopen jaren vond je Jackfruit al in blikken in de Aziatische Toko’s . Naast de Aziatische bevolking waren het met name veganisten die van het bestaan afwisten. Gestoofde jackfruit lijkt namelijk heel erg op bijvoorbeeld pulled pork, maar is dus 100% fruit. Met het oog op onze gezondheid, steeds meer vegetarisch en zelf vegan eten, kwam ik ‘Jack’ afgelopen jaar ook op het spoor en liet me blij verrassen door de veelzijdigheid van de vrucht en besloot om er bijvoorbeeld een vegan rendang en deze gezondere vegan Kapsalon met jackfruit van te maken. Een heerlijk en gezonder alternatief op shoarma met veel kaas en frieten.

Foto door: Mitchell van Voorbergen

Jackfruit Taste Tour Amsterdam

Fairtrade Original is nu het eerste merk dat jackfruit ook naar de grote supermarkten brengt (AH – in het schap van de peulvruchten) en nam mij, en een aantal andere foodbloggers, mee op een Jackfruit taste tour door Amsterdam. Wij gingen langs 5 geweldige restaurants die er een origineel gerecht met Jackfruit serveerden. Bekijk dus onderstaande vlog van deze multiculturele middag en aansluitend mijn kookvideo voor vegan kapsalon met jackfruit.

VLOG Jackfruit + Recept Vegan Kapsalon


Print

Recept: Vegan Kapsalon met Jackfruit

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Jackfruit is hot! Ideaal om deze vegan kapsalon met jack fruit van te maken. Met sla, rode biet, wortel en zoete aardappelfrieten wordt dit een gezonde maaltijd.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Vegetarisch
  • Cuisine: Arabische keuken

Ingredients

Scale

Toppings:

  • slamelange met
  • voorgekookte rode bieten, in julienne reepjes,
  • wortel, in julienne reepjes,
  • kiemgroenten,
  • plantaardige yoghurt,
  • 1 knoflook teen, uitgeperst,
  • 1 eetlepel verse bieslook,
  • sriracha saus,
  • optioneel: verse koriander.

Instructions

  1. Giet de blikken jackfruit af, spoel goed af onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Ondertussen pel de uien, snijd doormidden en vervolgens in halve ringen. Pel de knoflook en snijd fijn. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Meng in een grote kom het jackfruit met de uien, knoflook, paprika, shoarma kruiden en drie eetlepels olijfolie. Roer goed door en zet apart.
  4. Verwarm een beetje extra olie in een ruime braadpan en bak hierin de jackfruit shoarma rondom aan gedurende 3 minuten. Voeg het water toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur, dek de pan af met een deksel en laat het jackfruit in 40 minuten gaar stoven. Check nog wel even tussendoor dat de pan niet droog kookt en voeg anders een beetje extra water toe.
  5. Ondertussen bak je de zoete aardappel frieten in 25-30 minuten af in de oven. (Check bereidingstijd op de verpakking). Breng hooguit op smaak met een beetje zout & peper.
  6. Meng voor de knoflooksaus 4 eetlepels plantaardige yoghurt met de uitgeperste knoflook en verse bieslook. Zet apart.
  7. Zodra de vegan shoarma klaar is, stamp je deze een klein beetje fijn met een puree stamper. Het jackfruit lijkt nu net pulled vlees namelijk.
  8. Serveer de zoete aardappelfrieten op een grote schaal. Schep hier de vegan shoarma overheen, top af met de slamelange met rode biet, julienne wortelreepjes en kiemgroenten. Lepel hier de knoflooksaus overheen, lekker wat Sriracha saus voor de pit. Top de vegan kapsalon met jackfruit af met wat verse blaadjes koriander en serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Ben je fan van Pulled jackfruit of vegan kapsalon met jackfruit shoarma? Probeer dan ook eens deze vega pulled aubergine!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan kapsalon met jackfruit en zoete aardappels wilt maken!

Dit artikel betreft een samenwerking met Fairtrade Original Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago