Serveer jij tijdens aankomende feestdagen een lekker stuk gegrild vlees, wild of kalkoen? Dan moet je ook zeker zelf uiencompote maken! Dit smaakt namelijk heerlijk over en bij je kerstgerechten, maar is ook verrukkelijk op een broodje kaas!

Wat is uiencompote?

Je zet uiencompote in nog geen half uurtje op tafel. Het is een soort jam gemaakt van gekarameliseerde (rode) uien en het is lekker zoet van smaak. Een echte smaakmaker voro bij een stuk vlees of gebraden kalkoen. Daarnaast kun je dit bijgerecht ook een paar dagen (of weken) van tevoren voorbereiden en dat helpt altijd wel in de stressvolle kerstperiode. Bewaar je uiencompote in een weckpot en breek deze aan tijdens het kerstfeest. Nog zo’n lekkere feestdagen klassieker is natuurlijk cranberry saus.

Zelf uiencompote maken

Zelf uiencompote maken is niet moeilijk! De (riet)suiker haalt het zoet van de uien naar boven en door de uiencompote te complementeren met rode wijn en balsamico azijn, krijg je haast een chutney van uien. Dit heerlijke bijgerecht zet je dus tijdens kerst op tafel en is een zoet(zure) smaakmaker voor al je gerechten, maar met name wildgebraad en gegrild vlees. Maar daarnaast is zelfgemaakte compote van uien ook heerlijk op een (high) sandwich met kaas of serveer als topping voor je hamburgers. Je kunt de compote ook verwerken in een hartige taart met lekker veel kaas!


Print

Recept: Zelf uiencompote maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Serveer jij tijdens aankomende feestdagen een lekker stuk gegrild vlees, wild of kalkoen? Dan moet je ook zeker zelf uiencompote maken! Dit smaakt namelijk heerlijk over en bij je kerstgerechten, maar is ook verrukkelijk op een broodje kaas of een broodje hamburger

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 1 weckpotje 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Hollandse Keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram uien
  • 4 eetlepels roomboter en/of olie
  • 200 ml rode wijn
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • ¼ theelepel 5-Spice kruiden (of kaneel)

Extra:

  • koekenpan,
  • gesteriliseerde weckpot (of lege jampot met deksel)

Instructions

  1. Pel de uien, snijd doormidden en vervolgens in halve maan plakken.
  2. Verhit wat boter en/of olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uien zacht. Doe dit gedurende 15 minuten op middelmatig vuur.
  3. Voeg vervolgens de wijn, rietsuiker, balsamico en 5-Spice kruiden toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur en laat 10 minuten inkoken.
  4. Schep de uiencompote over in de weckpot, plaats de rubberen ring, deksel en clipjes en laat volledig afkoelen. Dan trekt de pot vanzelf vacuum.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaartip: Bewaar een vacuum weckpot met uiencompote op een droge plek. Eenmaal geopend kun je deze nog 2 weken bewaren in de koelkast.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Goedemiddag,

    Ziet er heerlijk uit en ik ben van plan dit te maken. Paar vraagjes waar jij hopelijk antwoord op hebt:

    Als je de uienchutney in een glazenjampot bewaard met deksel en dan in de koelkast zet is de chutney dan ook twee weken houdbaar?

    Bij welke soorten kaas past deze chutney?

    Alvast bedankt.

Recent Posts

Spliterwten burgers met blauwe kaas

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas.…

3 dagen ago

Indonesische gehaktballetjes

Dit recept is al jarenlang een persoonlijke favoriet voor gehaktballetjes maken. Het recept is in…

6 dagen ago

Zelf Pindasaus maken

In de schappen kun je vandaag de dag prima pindasauzen vinden, die je vaak in…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Sambar curry met okra en kokosmelk

Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar…

1 week ago

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…

2 weken ago