We zitten middenin het seizoen van de kersen, dus ga ik vandaag aan de slag met deze Tulband met kersen cake. Het is een heerlijke luxe cake om van te smullen, met amandelen, Amaretto en overgoten met pure chocolade. Die wil jij ook gaan maken!

Tulband cake met kersen en amandel

Momenteel hangen er overal grote sappige kersen aan de bomen, dus neem zeker even een doosje mee als je langs een tuinder komt. Deze tulband cake kun je maken met verse kersen die je vervolgens zelf ontpit (pas op je kleding overigens!) Maar de rest van het jaar kun je natuurlijk ook ontpitte kersen uit pot gebruiken. Voor de basis gebruiken we natuurijk het basisrecept voor cakebeslag maken en die wordt een beetje uitgebreid met amandelmeel voor een luxere textuur en meer smaak! Het resultaat is in ieder geval een zeer smakelijk tulband cake, lekker smeuïg en bij elke hap proef je de kersen terug. Dat is precies wat je wilt bij een recept voor Tulband cake met kersen.

Nog meer heerlijke recepten met kersen

Nu kun je met die verrukkelijke kersen uit het seizoen niet alleen een tulband met kersen maken hoor! Zowel de verse als de diepvries of ‘uit pot’ variantie doen het het ook goed in de volgende heerlijke recepten met kersen. Maak bijvoorbeeld eens deze kersen kruimeltaart klaar! Of ga voor een broodpudding met kersen! Heerlijk met oud (wit)brood of een kerst of paas stol! Maar deze super gave kerst krans met meringues en brownies krijgt echt een finishing touch door de luxe kersen! En laten we natuurlijk all-time favoriet: de monchou taart met kersen niet vergeten! Dit is echt de meest makkelijke cheesecake ooit! Liever een glutenvrij bakrecept? maak dan deze glutenvrije kersencake.

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze luxe tulband met kersen er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Tulband met kersen (cake)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

We zitten middenin het seizoen van de kersen, dus ga ik vandaag aan de slag met deze Tulband met kersen cake. Het is een heerlijke luxe cake om van te smullen, met amandelen, Amaretto en overgoten met pure chocolade. Die wil jij ook gaan maken!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 10 minutes
  • Yield: 18 plakken 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor de kersen tulband cake:

  • 500 gram verse kersen *
  • 80 gr poedersuiker
  • 300 gr roomboter
  • 300 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • 1 el amaretto (of melk)
  • 225 gr bloem + extra
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder

Topping:

  • 100 gr pure chocolade
  • 2 el amandelschaafsel

Extra:

  • Tulband cakevorm
  • keukenmixer met garde
  • foodprocessor (of gebruik een blender of staafmixer)

Instructions

Voor dat je begint: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor ca 30 minuten van te voren uit de koeling.

  1. Ontpit de kersen. In het geval van kersen op siroop: giet deze af en laat compleet uitlekken. Stop de kersen met het poedersuiker in de foodprocessor en maal helemaal fijn. Het mengsel is nu vrij ‘nat’. Zet apart.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 150 graden (135 hetelucht). Beboter de tulbandvorm en ‘stof’ af met wat bloem. Zet apart.
  3. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een mixer, dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe aan het boterbeslag. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Tot slot voeg je de amaretto toe, meng kort door en zet de mixer uit.
  4. Meng de bloem met het amandelmeel en bakpoeder in een kom en spatel dit door het botermengsel tot een samenhangend cakebeslag.
  5. Vul de tulbandvorm met een derde van het cakebeslag en lepel hier de helft van de kersenmix over. Gebruik een mes om beiden lagen een beetje door elkaar heen te ‘swirlen’ (zoals je bijv. ook bij Marmercake zou doen). Lepel vervolgens nog een derde van het cake beslag hierover heen en de overige helft van de kersenmix. ‘Swirl’ weer een beetje door elkaar met het mes en top tot slot af met het laatste deel cake beslag en strijk goed uit met een spatel. Je wilt her en der wat hapjes kers proeven en niet het cakebeslag uit balans brengen door teveel van het natte kersen mengsel door het bloemmengsel te mengen.
  6. Bak de tulband met kersen in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 15 minuten. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de tulband met kersen cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen en volledig af te laten koelen op een rooster.
  7. Ondertussen rooster je vast het amandelschaafel in een koeknpannetje zonder boter of olie. Smelt vervolgens 80 gram van de chocolade au-bain marie. Haal daarna van het vuur, voeg de overige 20 gram chocolade toe en roer goed door elkaar om de temperatuur wat omlaag te brengen. Schep daarna in een spuitzakje of ziploc zakje. Maak goed dicht en knip een klein puntje van het zakje er af.
  8. Trek wat strepen van gesmolten chocolade over de ‘bovenkant’ van de tulband. Bestrooi met de geroosterde amandelschaafsel. Laat de chocolade iets afkoelen en uitharden. Snijd daarna de tulband in plakken.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

*In plaats van 500 gr verse kersen, kun je ook ca 425 gr ontpitte kersen op siroop (uit pot) gebruiken. Dat is circa anderhalve pot. laat goed uitlekken om af te wegen.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze tulband met kersen cake wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • De tulband zit in de oven. Ik ben heel benieuwd hoe die eruit komt. Het kersen mengsel was erg nat. Terwijl ik het toch een halve dag in de zeef heb laten uitlekken. In je recept staat dat je de kersen door het beslag moet mengen. Terwijl in je filmpje doe je hem na 1\3 van het beslag pas in. Het is nog even afwachten op het resultaat.

    • Hi lilianne,
      Het is ook de bedoeling dat je 3 lagen cakebeslag in de vorm lepelt en 2 lagen kersen mengsel. Daarna 'swirl' je het een beetje door elkaar, maar dus niet helemaal door elkaar mengen! IN geval van het laatste kan je cakebeslag namelijk helemaal anders uitpakken. Maar tussendoor een 'hapje' kersen is heel lekker in deze tulband.
      Eet smakelijk in ieder geval!

      • Aha!! Ik snap het! De volgende keer ga ik het zo doen. Hij is op zich goed gelukt, maar het kan altijd beter. De smaak was (en is nog steeds) heerlijk.

  • Beste Betty,
    Ik wil dit recept gaan maken, maar vraag me af of je dit ook met amarene kersen kan maken?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago