Soep Recepten

Klassieke tomaten-uiensoep met Port

Dit gerecht is een combinatie van de bekende Franse uiensoep maar dan ook met tomatensoep: dat is voor mij toch wel het beste van beide werelden. Dus daarom vandaag een recept voor een Klassieke tomaten-uiensoep met een scheutje port. En dat laatste doen we gewoon omdat dat zo lekker is!

Heerlijke Franse uiensoep met tomaten.

Met de hoosbuien en code geel die deze week op de weersvoorspellingen staan ging ik aan de slag met een verrukkelijke Franse klassieke tomaten-uiensoep. Ideaal om je even lekker bij op te warmen wie is er nou niet dol op soep? Als het weer nog guurder wordt kunnen we altijd weer terug naar deze winter soep inspiratie voor een hartige lunch of licht diner. Maar goed een uiensoep met tomaten en een scheutje port dus. Heerlijk om te serveren met een stukje (Frans stok)brood, maar de liefhebber kan ook zelfs een beetje pasta toevoegen om er een soort ‘minestrone’ van te maken. HOe dan ook, geniet er heerlijk van.

Ben je meer liefhebber van de klassieke Franse Uiensoep met een kaascrouton en dus zonder tomaten of port? Ga dan naar dit verrukkelijk recept!

Tomaten-uiensoep als maaltijdsoep

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in Betty’s Kitchen – en dus ook Nanda’s Keuken – schromen wij niet van een scheutje alchohol door een gerecht. Of dit nu een scheutje wijn in de pastasaus is, of een flesje bier bij stoofvlees, of dus een scheutje Port in deze klassieke Franse tomaten-uiensoep met Port. Het maakt je gerechten echt veel lekkerder en het grootste deel van de alcohol verdampt weer tijdens het kookproces. Dus probeer ook zeer zeker eens deze gerechten als je hier ook van houdt!


Print

Recept: Tomaten-uiensoep met port

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 2 reviews

Deze wil je proeven! Een klassieke Franse soep met tomaten, uien en een scheutje Port!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2 personen
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

  • 50 gram roomboter
  • 2 grote uien
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 el port
  • 1 el balsamico-azijn
  • 3 plakjes biologische ontbijtspek (ongeveer 20 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (2 el. of 70 g.)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • Evt. brood om ernaast te serveren, bijvoorbeeld focaccia of ciabatta

Instructions

  1. Snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog tot hoog vuur voor zo’n 15 minuten. Ze moeten een bruin kleurtje krijgen voor de juiste klassieke uiensoepsmaak. Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  2. Blus de uien af met de port en balsamico-azijn. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe. Zet het vuur middelhoog en bak nog enkele minuten mee.
  3. Snij het ontbijtspek in dunne reepjes. Breng 500 ml. water aan de kook. Voeg het water samen met de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het ontbijtspek, laurierblaadje, peterselie en tijm toe aan het uienmengsel. Roer door en breng aan de kook. Zet de pan op laag vuur en laat 35 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig.
  4. Als je dat lekker vind kun je de soep nog wat gladder maken door hem te mixen met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik laat hem vandaag zo, dus dan kan hij geserveerd worden.
  5. Als je brood serveert naast de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de tomaten-uiensoep met wat verse peterselie er overheen.

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor klassieke Franse Tomaten-uiensoep met een scheutje port!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Makreelsalade voor op brood

Kan jouw boterham wel wat proteine gebruiken. De keuze is veel groter dan plakjes kipfilet…

2 dagen ago

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is…

3 dagen ago

15x Vaderdag recepten

Komende zondag is vaderdag! En op de valreep heb ik hier nog wat overheerlijke en…

4 dagen ago

Avocado smoothie met aardbeien en cacao nibs

Ben jij ook zo dol op avocado's? Deze romige vrucht doet overigens uitstekend in smoothie…

5 dagen ago

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar...  Want op dit moment kun je niet om…

6 dagen ago

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry's, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert…

1 week ago