Op zoek naar lekkere bijgerechten voor je Tex Mex party? Breid je tex mex gerechten uit en vul de eettafel met kleur en extra groenten. Denk aan Tex Mex bijgerechten zoals guacamole, ingelegde rode ui, mais salade, salsa’s, homemade tortilla chips en meer!

Zelf bijgerechten voor je Tex Mex party maken

De grote liefhebbers van de TexMex keuken kennen ongetwijfeld deze 15x Tex Mex gerechten zoals enchilladas, fajitas, (soft) taco’s, burrito’s en meer! Wil je het feest helemaal compleet maken? Vul dan je tafel dan ook aan met een van deze onderstaande 10x Tex Mex bijgerechten en maak er een waar TexMex feestje van! Met bijgerechten zoals guacamole, ingelegde rode ui, mais salade, salsa’ en homemade tortilla chips. Ook lekker: check 7 x lekkere nacho recepten die je als voorafje of borrelhap kunt serveren!

Deze bijgerechten maken elke Tex Mex party compleet!

TIP van Betty: bekijk eens de food serie ‘Las Cronicas del Taco’ op Netflix en leer alles over de verschillende soorten (soft) taco’s die in Mexico gegeten worden.

Verschil Tex Mex vs Mexicaanse gerechten

Wist je overigens dat er nogal een verschil zit tussen traditionele Mexicaanse en de Tex Mex keuken? Tex Mex is namelijk een afkorting en staat voor de Texaans-Mexicaanse keuken. Hierbij gaat het dus om de gerechten die je eigenlijk in de Verenigde staten terugvind, meegenomen, aangepast of zelfs verbasterd door de kolonisatie van het grensgebied met Mexico. In Amerika zijn bijvoorbeeld bloem, kip en gehakt vrij standaard verkrijgbaar. Daarom worden daar onder andere de tortilla’s ook gemaakt van bloem en niet van maismeel zoals in Mexico. Ook werden de vullingen voor de taco’s, burrito’s en meer in de States ook heel anders dan bijvoorbeeld traditioneel in Mexico, puur omdat er andere ingredienten beter verkrijgbaar waren. Een echte Mexicaan zal waarschijnlijk ook helemaal niets herkennen in de Tex Mex gerechten die wij vandaag de dag op ons bord serveren, maar veel van deze Tex Mex bijgerechten kom je dan wel weer soortgelijk tegen in Mexico.


10x Tex Mex bijgerechten

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Guacamole

Als je denkt aan een bijgerecht of saus uit de Tex Mex keuken, dan komt deze romige avocado dip waarschijnlijk als eerste bij je op! En het kan ook niet anders want guacamole is gewoonweg onmisbaar bij taco’s, nacho’s burrito’s en meer!


2. Gegrilde maiskolf

Mais is een ontzettend belangrijk ingredient voor de Mexicanen en dus ook de Tex Mex keuken. Niet alleen worden hier hun geliefde tortilla wraps van gemaakt, maar gegrilde hele maiskolven zijn ook een heerlijk bijgerecht! Niet Je kunt ze zowel op de barbecue, oven of koekenpan bereiden!


3. Amandel salsa

In deze keukens zijn salsa’s de sausjes die over je taco’s heen gaan. Vaak met lekker wat pit en een zuurtje. Maar je kunt ook een romige zoet-pittige Amandelsalsa maken boordevol goede vetten.


4. Frijoles refritos (Refried Beans)

Refried Beans zijn letterlijk ‘opnieuw gebakken bonen. Het is een bekend gerecht uit de Mexicaanse en Tex Mex keuken en kun je zowel als beleg voor je taco’s gebruiken, maar ook als bijgerecht. Je kunt er verschillende soorten bonen voor gebruiken en het zo kruidig en pittig maken als je zelf wilt!


5. Pico de Gallo

Jullie hebben deze ‘salsa’ wel vaker voorbij zien komen bij mijn Tex Mex gerechten. Pico de gallo is een bijgerecht gemaakt van kleine blokjes uien, tomaten, limoen en verse koriander. De kleuren weerspiegelen tevens de Mexicaanse vlag! Het is een frisse topping voor je taco’s die tevens je smaakpapillen lekker opent!


6. Mais salade met feta

Mais is een essentieel ingredient in de Mexicaanse keuken en vind daarom ook regelmatig zijn weg naar Tex Mex recepten. Ik besloot dan ook een heerlijk bijgerecht te maken met mais in de hoofdrol. Deze Tex Mex mais salade met feta en limoen is lekker knapperig en fris van smaak. Maar past tevens ook bij heel veel taco’s of andere recepten!


7. Salsa Verde

Bij dit gerecht is het een beetje oppassen geblazen, want de benaming salsa verde staat voor heel veel verschillende groene kruidenmengsels. Werkelijk ieder land heeft weer een eigen variant. Denk aan bijvoorbeeld een dunne Italiaanse basilicum pesto, de Argentijnse chimichurry etc. Maar met de salsa verde als Tex Mex bijgerecht bedoel ik dit recept op de website van Culinea.nl, op basis van groene tomatillo’s, koriander, limoen en groene pepers! Daarnaast kun je in de grote supermarkten tegenwoordig ook prima Salsa verde in een flesje of potje kopen voor over je (tex)mex gerechten.

TIP: Check ook dit heerlijke lunch of diner recept voor (vegan) enchilada’s met pulled jackfruit en salsa verde!

bron foto: Culinea.nl

8. Koude rijstsalade met bonen

Wederom heb ik hier een heerlijke salade als bijgerecht, speciaal voor de wat grotere groepen aan tafel. Of je nu lekkere taco’s met vlees, kip of groenten maakt. Deze koude rijstsalade met bonen en kleine stukjes rauwkost is een prima aanvulling en past eigenlijk overal wel bij!


9. Gepickelde uien

Bij de Tex Mex keuken denk je wellicht aan pittige smaakmakers, zoals jalapeno en salsa’s met peper. Maar wist je dat pickles ook een mooie tegenhanger zijn in de gerechten? Met een zoetje en een zuurtje voeg je een heerlijke bite toe aan salades of sandwiches. En wat dacht je van knapperige topping over taco’s? Dat is de reden dat dit basisrecept voor gepekelde uien niet mag ontbreken tijdens deze Tex Mex week op de website


10. Mexicaanse rijst (Arroz Rojo)

Deze rode rijst pilav is een Spaanse rijst met tomaten. Arroz Rojo, ook wel Arroz Mexicano genoemd, is een heel bekend en geliefd bijgerecht met voor veel Mexicaanse, TexMex en Spaanse gerechten.


BONUS: Tortilla Chips maken

En tot slot de knapperige driehoek chipjes die nooooooit mogen ontbreken bij een Tex Mex party. Of je ze nu als voorgerecht serveert, voor bij de borrel of tussendoor… homemade tortilla chips zijn muy bien en maak je zelf heel eenvoudig van tortilla wraps!


Tot zo ver 10x Tex Mex bijgerechten om van te smullen! Je zult ze waarschijnlijk niet allemaal tegelijk gaan bereiden, maar maak gewoon een selectie en probeer telkens iets nieuws uit! Vul jouw Tex Mex maaltijden op deze manier aan met extra groenten en smaken. Eet smakelijk in ieder geval!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als aan de slag wilt gaan met een van deze Tex Mex bijgerechten recepten.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago