Zelf gepekeld uien maken is heel makkelijk! Je maakt als het ware ingelegde rode ui in een weckpot met zoet zuur en dat is een heerlijke smaakmaker bij heel veel gerechten! Waaronder de Tex Mex keuken.

Zelf gepekelde rode ui maken

Deze gepekelde uien worden op smaak gebracht met suiker, zout en azijn. En voor extra smaakmakers heb ik gekozen voor oregano, laurierblad en peperkorrels om ingelegde rode ui mee te maken. Die rode uien transformeren vervolgens tot fel roze en maken een mooi contrast en smaakmaker voor heel veel gerechten. Deze zoetzure uitjes gaan namelijk perfect over gegrild vlees of kip. Maar voegen ook een heerlijke bite toe aan salades of sandwiches. En wat dacht je van knapperige topping over taco’s? Dat is de reden dat dit basisrecept niet mag ontbreken tijdens deze Tex Mex week op de website! Check hier nog veel meer lekkere Tex Mex bijgerechten op een rijtje!

Nog meer recepten met gepickelde groenten

Experimenteer er met dit recept voor gepekelde uien lekker op los hoor! Want hoewel dit een prima basis recept is voor ingelegde rode ui, kun je bijvoorbeeld ook de oregano en peper vervangen door steranijs of kaneel. Check dan ook zeker dit recept voor uien compote! Dat is zo lekker te combineren met kaas! Maar op deze site vindt je nog meer recepten met gepickelde groenten! Zoals een echte Hollandse Huzarensalade! Of ga voor een witlof stamppot met piccalilly en zilveruitjes! Deze klassieke Steak Tartare is ook verrukkelijk met ingelegde groenten.


Print

Recept: Gepekelde uien (zoet zuur)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf gepekeld uien maken is heel makkelijk! Je maakt als het ware ingelegde rode ui in een weckpot met zoet zuur en dat is een heerlijke smaakmaker bij heel veel gerechten! Deze zoetzure uitjes gaan namelijk perfect over gegrild vlees of kip. Maar voegen ook een heerlijke bite toe aan salades of sandwiches. En wat dacht je van knapperige topping over taco’s?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 1 ruime pot 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 rode uien
  • 200 ml (appel)azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el suiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl zout
  • ½ tl hele peperkorrels

Extra:

  • steriele weckpot of jampot met deksel – 0.4 L

Instructions

  1. Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Stop deze alvast in de steriele weckpot.
  2. Breng in een steelpannetjes de azijn met laurier, suiker, oregano, zout en peperkorrels aan de kook. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  3. Giet daarna het azijnmengsel over de uien heen. Vul eventueel de pot iets bij met lauwwarm water tot hij net onder de rand gevuld is. Plaats de deksel en zet goed vast. Laat de gepekelde uien afkoelen en ondertussen trekt de pot steeds meer vacuum.
  4. In principe kun je na een half uur marineren de ingelegde rode ui al serveren, maar het lekkerste is om deze een paar dagen op een koele en donkere plek te bewaren. Dan kunnen de smaken nog beter intrekken. Eenmaal geopend kun je de pot maximaal 2 weken in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Om de weckpot (of jampot) steriel te maken, maak je deze van tevoren goed schoon met een sopje. Droog goed af. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Gebruik een vleestang om de weckpot, rubber, deksel etc in het kokende water te leggen en kook uit gedurende 10 minuten. Plaats daarna de stukken op een keukenpapier en laat aan de lucht drogen. Je steriele weckpot is klaar voor gebruik. Ditzelfde doe ik ook met jampotten voor bijvoorbeeld homemade jams.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gepekelde uien of zoet zure rode ui wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago