Ga jij graag op wintersport naar Frankrijk? Misschien ben je al – of ga je nog – wezen snowboarden of skiën in de Alpen? Diegenen die regelmatig gaan skiën in Frankrijk zijn vast geen onbekenden van deze Tartiflette met spek en kaas! Een heerlijke Franse ovenschotel met aardappels, spekreepjes, uien en Reblochon kaas.
Tartiflette is een heel bekende Franse aardappelschotel die je thuis ook in een mum van tijd in elkaar zet. Dit gerecht is met name tijdens de wintersport maanden geliefd want het is een -best wel calorierijk – gerecht met aardappels, spekreepjes, uien en heel veel kaas. Ideaal om even mee op te laden na een hele dag skiën of snowboarden. De liefhebber vervangt ik magere varkens spekreepjes gerust door magere kalkoen spekreepjes van het merk Dindesse. Dat is een mooi alternatief voor diegenen die geen varkensvlees willen eten, maar wel hun tanden in deze tartiflette met spekjes en kaas willen zetten.
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Onze Franse zuiderburen weten maar al te goed dat je met spekjes (= lardons) werkelijk elk gerecht lekkerder kunt maken! De chewy bite en de zoute nasmaak geven je gerechten vaak al net even wat extra smaak mee. En zelfs dit super simpele Franse boerengerecht, bestaande uit aardappel, spek, Reblochon kaas en ui, wordt heel speciaal door die overheerlijke spekjes. Tartiflette is niet voor niets een favoriet onder de Fransen en ons Nederlanders, tijdens de wintersport. Het is een typisch winters gerecht en gaf mij altijd lekker veel energie na een middagje snowboarden. Nog zo’n heerlijk gerecht uit de Alpen is de Mont d’Or uit de oven. Tijdens de wintersport in Oostenrijk ben je ongetwijfeld de ‘Kaiserschmarrn’ tegengekomen.
Dit gerecht is voor velen bekend van wintersport vakanties in Frankrijk! Tartiflette is een aardappelschotel uit de oven met spekreepjes en lekker veel kaas en ui.
(*TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil 1 kilo vastkokende aardappels, halveer deze en kook eerst 15 minuten voor. Giet af, laat uitdampen en snijd daarna in plakken van 1 cm dikte.)
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Meer groenten tip: maak een volwaardige maaltijd van je tartiflette door 450 gram (diepvries) groente toe te voegen halverwege stap 4. Denk aan doperwtjes, snijbonen of ringetjes prei. Zorg ervoor dat je de groente even een paar minuten blancheert in kokend water. Giet af en druk overtollig vocht er uit. Verspreid deze groenten dan over de schaal, nadat je de ‘eerste’ laag compleet hebt opgemaakt. Daarna gaat de tweede laag met aardappels en spekjes etc erop en maak je het recept verder af zoals beschreven.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Tartiflette wilt gaan maken!
Dit is artikel betreft een samenwerking met Dindesse. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hi Arja,
je mag altijd minder kaas toevoegen hoor! Maar het is inderdaad 2 kaasjes á 230 gram, op bijna 1.5 kilo aardappels.
Ik had thuis het recept verdeeld over 2 kleine ovenschalen, dus ieder met letterlijk de helft van het recept, vandaar dat je ook slechts 1 kaasje ziet :-)
Hi Saskia,
het recept is voor 4 personen, dus maak gerust de helft als je met zijn tweeen bent. Eet smakelijk alvast!
Zeker 20 jaar geleden dit recept uit Frankrijk meegenomen, wat ik in alle recepten niet zie en wat er voor de echte smaak niet mag ontbreken, is kruidnagelpoeder, dit is echt essentieel.
Salut Elles
Dank je wel voor deze tip Elles! Geniet er van!