Bijgerechten

Spaanse tortilla met aardappel

Ola! Deze hele augustus maand staat de site in het teken van TAPAS!! Dus ook al blijf je deze zomer lekker thuis in ons kikkerlandje, je kunt wel heerlijk genieten van vakantiegerechten uit Spanje! Te beginnen met deze Spaanse tortilla met aardappel!

Tapas weken op Betty’s Kitchen

Deze zomer blijven wij lekker thuis dus kreeg ik het spontane idee om dat vakantie gevoel dan maar mijn eigen keuken te brengen. Dus speciaal voor de liefhebber is heel de maand augustus in het teken van de Tapas weken bij Betty’s Kitchen. En ik heb me toch een aantal smakelijke tapas gerechten voor jullie in petto! We trappen af met deze klassieker van een aardappel omelet, ook wel een Spaanse tortilla genoemd, want die staat bij menig tapas feestjes op tafel!

Een Spaanse tortilla met aardappel en ei maken

Je bakt deze ronde aardappel omelet in een koekenpan, keert hem om, bakt ook de bovenkant en snijd hem vervolgens in punten. De aardappels en eieren zijn lekker vullende en met smaakmakers zoals uien, knoflook en peterselie is dit een zeer smakelijk tapas hapje. De Spaanse tortilla vindt zijn oorsprong als boerengerecht, want de ingrediënten zijn relatief goedkoop. Maar inmiddels zijn er zoveel variaties mogelijk en kun je ook gerust luxere ingrediënten toevoegen.

Nog meer Spaanse tortilla recepten

Naast dit basisrecept voor Spaanse torilla met aardappel en ei maken, heeft onze Nanda nog eens twee variatie recepten bedacht. Zoals deze tortilla met geitenkaas en deze mini tortillas met champignons. Ook allebei zeer geschikt om te serveren als tapas. En wat dacht je van deze gebakken aardappels met pittige saus? Die zijn ook muy bien als tapas!!


Print

Recept: Spaanse tortilla met aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze aardappel omelet met eieren, ui en knoflook is een klassieker uit de Spaanse keuken. Deze zogehete Spaanse tortilla snijd je in punten en serveer je als tapas of bijgerecht bij je andere Spaanse recepten. Hij is lekker vullend en heerlijk op smaak!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Spaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 700 panklare aardappelschijfjes,
  • 1 ui,
  • 1 bosui,
  • 4 teentjes knoflook,
  • 8 eieren,
  • 100 ml slagroom,
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Instructions

  1. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes gedurende 8-10 minuten (check de verpakking). Je kunt ook normale kruimige aardappels gebruiken, kook deze dan wel even 10 minuten voor, laat afkoelen en snijd in plakjes. Schep daarna uit de pan en zet apart.
  2. Ondertussen pel en snipper je de ui, knoflook en snijd de bosui in ringen. Verwarm opnieuw olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui totdat deze glazig wordt. Voeg vervolgens de bosui en knoflook toe en bak deze 1 minuut mee. Schep er tot slot de gebakken aardappels doorheen.
  3. Kluts de eieren in een kom, breng op smaak met zout, peper, fijngehakte peterselie en de slagroom. Giet dit op de aardappels en schud de pan lichtjes zodat het eimengsel ook de onderkant van de pan bereikt. Laat de aardappel omelet stollen op laag vuur gedurende 20 minuten.
  4. Daarna snij je voorzichtig met een mesje langs de randen om hem los te maken en keer de Spaanse tortilla om. Gebruik hier eventueel een bord bij. Laat het nog 10 minuten zachtjes doorgaren en schuif daarna op een bord om in punten te kunnen snijden.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: Voeg wat extra reepjes rode paprika of kleine blokjes courgette toe aan de uien voor extra kleur en vulling. Stukjes chorizo of spaanse ham is ook lekker en uiteraard geraspte manchego kaas ook. Maak eens een keertje Spaanse tortilla met geitenkaas of mini tortillas met champignons.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago