Een ‘Sambar’ is een kruidig stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Ik ken het met name uit de Indiase keuken maar ook in Maleisië en Sri-Lanka staan een sambar regelmatig op tafel. Het is een heerlijk groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst eet. Je kunt er ook kleine Idli (rijstpannenkoekjes) bij bakken. Perfect voor deze Meatless Monday dus!
In de Indiase keuken zijn veel gerechten vegetarisch of zelfs vegan. Deze Sambar curry met gele spliterwten is lekker kruidig van smaak en kun je vullen met heel veel groenten naar keuze. Het is een beetje een soepachtig gerecht maar een mooi basis recept voor een vegan curry met sambar poeder, spliterwten en grove stukken groente naar keuze. maken. Het is immers maar net wat je nog in huis hebt of toevallig nog op moet maken. Ik ging bijvoorbeeld voor paprika, bleekselderij en courgette. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aubergines, knolselderij, pompoen of iets anders gebruiken.
Het sambar kruidenmengel bestaat uit vermalen gele linzen en diverse Indiase specerijen waaronder zwart mosterdzaad en fenegeriek. In een afgesloten pot is het gerust maanden houdbaar. Maak er dus meer van en gebruik in andere gerechten om op smaak te brengen of om (Indiase) sauzen in te dikken.
Deze Sambar curry met gele spliterwten is vegan, glutenvrij en lekker rijk aan vezels. Peulvruchten zijn een goed alternatief voor een stukje vlees en ook nog eens heel erg lekker! Probeer daarom zeker ook nog een van onze andere vegetarische Indiase recepten om van te smullen!
Benieuwd hoe de video voor deze Indiase Sambar Curry maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Heb je deze al in huis?
Een ‘Sambar’ is een kruidig (maar niet heel pittig) stoofgerecht of curry met spliterwten of linzen. Dit recept voor een vegetartische Indiase sambar curry met gele spliterwten, courgette, bleekselderij, paprika en rijst is er eentje voor een dagje zonder vlees! Maar je kunt bijvoorbeeld ook blokken aubergine, pompoen of zelfs knolselderij toevoegen.
(* of gebruik ruim 600 gram grof gesneden groenten naar keuze)
Voor het Sambar kruidenmengsel:
Voor de kruidenolie (optioneel):
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan linzen stoofschotel met garam masala wilt gaan maken.
Dit artikel bevat affiliate links naar bol. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…
Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…
De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…
Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…
Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…
Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…
View Comments
Hallo Betty, Bij de ingrediënten staat tamarinde maar in het recept lees ik dat nergens meer terug. Waar voeg ik dat toe?