Bijgerechten

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

Wist je dat je eieren kunt frituren? Dit is zo’n gerecht dat je gewoonweg een keer geprobeerd moet hebben om het te geloven! In de Indonesische keuken zijn deze gefrituurde eieren in pittige saus een klassieker en wordt Sambal Goreng Telor genoemd.

Wat is Sambal Goreng Telor?

Onlangs deelde ik mijn liefde voor zelf sambal maken al met jullie. Naast de basic gevijzelde sambal oelek en zoete Sambal manis is de gebakken sambal goreng mijn favoriet! Dat is een heerlijke hartige sambal met krokant gebakken uien en een beetje tomatenpuree. Deze sambal Goreng is tevens de basis voor diverse gebakken Indonesische groenten gerechten zoals Sambal Goreng Buncis (sperziebonen) maar ook de Sambal Goreng Telor (=ei). Hierbij wok je groenten, tofu, of dus eieren in de sambal en blus af met kokosmelk tot een verrukkelijke saus. Ik vind het ook erg lekker om bij deze eieren in pittige saus een paar lepeltjes pindakaas toe te voegen, maar laat gerust achterwege als je dit niet wilt. Mocht je het combineren met buncis, dan heb je zo wel twee verschillende smaakbelevingen op je rijsttafel.

Serveer deze Indonesische pittige eieren met:

Je kunt deze Sambal Goreng Telor eieren in pittige saus als bijgerecht serveren op een Indonesische rijsttafel. Maar voor een vegetarische avondmaal doen ze het ook prima hoor. Zeker als je hier gestoomde rijst en een nog een ander groente bijgerecht bij serveert. Eieren zijn immers een prima vervanging van een stukje vlees. Maak bijvoorbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Ook lekker zijn is deze sateh van tempeh die goed te combineren valt met de pittige (pinda)saus van de eieren. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.


Print

Recept: Sambal goreng telor (eieren in pittige saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sambal goreng telor (eieren in pittige saus) is een lekker vegetarisch gerecht uit de Indonesische keuken. Het zijn gefrituurde gekookte eieren in een saus van sambal goreng, kokosmelk en eventueel pindakaas. Lekker bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht en te serveren als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 48 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Frituren
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 8 eieren
  • 1 stengel citroengras
  • 200 ml volromige kokosmelk
  • 2 el pindakaas
  • zonnebloemolie, of olie om te frituren

Voor de sambal goreng:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl gemalen laos (of gember)
  • ½ tl zout
  • ½ tl trassie
  • 1 el ketjap manis
  • 50 gram tomatenpuree

Extra:

  • klein kookpannetje
  • zonnebloemolie om te fritur
  • wok

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met ruim water om eieren te koken. Gebruik een eetlepel om de eieren in het kokende water te plaatsen en kook ze in 8 minuten nagenoeg hard. Laat schrikken onder een koude kraan en laat volledig afkoelen in koud water. Pel ze daarna ook gemakkelijker onder water. Droog de eieren goed af met keukenpapier.
  2. Maak de kookpan schoon en vul met een flinke laag zonnebloemolie (ca 500 ml) voor het frituren. Verwarm de olie tot 180 graden frituur de eieren 1 – 2 minuten om te voorzien van een lichtbruin krokant velletje. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Let op! Frituur niet teveel eieren tegelijkertijd, maar zo’n 2 -3 stuks per keer is voldoende.
  3. Vervolgens ga je de sambal goreng maken. Pel en snipper de ui en knoflook. Voeg de zonnebloemolie toe aan een hete wok en frituur hierin de ui en knoflook tot ze lichtbruin kleuren (5 – 10 minuten).
  4. Voeg dan de sambal oelek, palmsuiker, laos, zout, trassie, ketjap en tomatenpuree toe en bak de sambal goreng gedurende 5 minuten, terwijl je regelmatig over de bodem roert. Voeg tussentijds steeds een eetlepel warm water toe als het droog begint te koken.
  5. Vervolgens voeg je de kokosmelk en pindakaas toe en roer goed los tot een saus die je nog even een paar minuten verwarmt. Leg daarna de gefrituurde eieren in de saus en serveer direct.

Selamat Makan! (= eet smakelijk)

Notes

In plaats van 200 ml kokosmelk kun je ook 40 gr santen + 160 ml water gebruiken in dit recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Sambal Goreng Telor ofwel eieren in pittige saus wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 dag ago

Homemade Kippensoep

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…

2 dagen ago

Vegan Lemon Cake Balls

Bij de zonnige gele citroen moet ik altijd aan de zomer denken! Niet alleen door…

3 dagen ago

Vegan Korean Beef Bao – uit Wereldwijd Borreltijd

Ken jij de streetfood klassieker Bao Buns al? Dat zijn zachte gestoomde broodjes met een…

5 dagen ago

15x Tosti Recepten uit de pan, grill of oven

Vandaag, 12 april is in Nederland uitgeroepen tot Nationale Tosti Dag! Tosti's worden ook wel…

1 week ago

Zwitserse kaasfondue

Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even…

1 week ago