Wist je dat je eieren kunt frituren? Dit is zo’n gerecht dat je gewoonweg een keer geprobeerd moet hebben om het te geloven! In de Indonesische keuken zijn deze gefrituurde eieren in pittige saus een klassieker en wordt Sambal Goreng Telor genoemd.
Onlangs deelde ik mijn liefde voor zelf sambal maken al met jullie. Naast de basic gevijzelde sambal oelek en zoete Sambal manis is de gebakken sambal goreng mijn favoriet! Dat is een heerlijke hartige sambal met krokant gebakken uien en een beetje tomatenpuree. Deze sambal Goreng is tevens de basis voor diverse gebakken Indonesische groenten gerechten zoals Sambal Goreng Buncis (sperziebonen) maar ook de Sambal Goreng Telor (=ei). Hierbij wok je groenten, tofu, of dus eieren in de sambal en blus af met kokosmelk tot een verrukkelijke saus. Ik vind het ook erg lekker om bij deze eieren in pittige saus een paar lepeltjes pindakaas toe te voegen, maar laat gerust achterwege als je dit niet wilt. Mocht je het combineren met buncis, dan heb je zo wel twee verschillende smaakbelevingen op je rijsttafel.
Je kunt deze Sambal Goreng Telor eieren in pittige saus als bijgerecht serveren op een Indonesische rijsttafel. Maar voor een vegetarische avondmaal doen ze het ook prima hoor. Zeker als je hier gestoomde rijst en een nog een ander groente bijgerecht bij serveert. Eieren zijn immers een prima vervanging van een stukje vlees. Maak bijvoorbeeld een zoetzure atjar van gemengde groenten zoals bloemkool en witte kool. Of ga voor in kokosmelk afgekookte groenten genaamd Sajoer Lodeh! Ook lekker zijn is deze sateh van tempeh die goed te combineren valt met de pittige (pinda)saus van de eieren. Op deze site vind je nog veel meer lekkere Indonesische gerechten terug.
Sambal goreng telor (eieren in pittige saus) is een lekker vegetarisch gerecht uit de Indonesische keuken. Het zijn gefrituurde gekookte eieren in een saus van sambal goreng, kokosmelk en eventueel pindakaas. Lekker bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht en te serveren als onderdeel van een Indonesische rijsttafel.
Voor de sambal goreng:
Extra:
Selamat Makan! (= eet smakelijk)
In plaats van 200 ml kokosmelk kun je ook 40 gr santen + 160 ml water gebruiken in dit recept.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indonesische Sambal Goreng Telor ofwel eieren in pittige saus wilt gaan maken!
Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…
Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…
Bij de zonnige gele citroen moet ik altijd aan de zomer denken! Niet alleen door…
Ken jij de streetfood klassieker Bao Buns al? Dat zijn zachte gestoomde broodjes met een…
Vandaag, 12 april is in Nederland uitgeroepen tot Nationale Tosti Dag! Tosti's worden ook wel…
Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even…