Slaat je hart op tilt bij het zien van cheesecake? Dan heb ik hier een lichtere variant voor je, ideaal als afsluiter voor kerst. Deze ricotta taart met sinaasappel proefde ik voor het eerst in Italië en was verkocht. Dus uiteraard hoog tijd om hem zelf thuis ook eens te maken.
Tijdens een avondwandeling in Italië streek ik neer op een terrasje voor wat dolci. Maar ondanks het grote aanbod aan gelati, had ik gewoonweg zin in een stukje taart. Ik kreeg een warme(!) ricotta taart met sinaasappel topping voorgeschoteld. Overigens had de taart veel weg van een cheesecake maar was veel lichter en was ook niet zo heel zoet. Maar het was de combinatie met een bitter-zoete sinaasappel marmelade die de kroon spande. Doordat de sinaasappelsaus zo krachtig van smaak was en bol stond van de ambacht, denk ik nog dikwijls terug aan dit moment en deze ricotta taart met sinaasappel.
Toen ik een doos met Italiaanse delicatessen uit Sicilië kreeg van importeur Maricase, wist ik direct dat ik hier die Italiaanse ricotta taart met sinaasappel van zou gaan maken. San Giuliano is een landgoed in Sicilië dat al 800 jaar in het bezit is van de familie Marchesi Paterno Castello di San Giuliano. Alle producten van Marchesi di San Giuliano zijn biologisch, handgemaakt en puur. Zo zitten in de marmelade grote stukken fruit en grove schillen, in de biscuits, honing en olie proef je dat echt alle componenten 100% natuurlijk zijn. Dus zet het bedrijf ook insecten in als bestrijdingsmiddel en gebruikt alleen organische meststoffen.
Sinaasappel uit Sicilië
De producten van Marchesi di San Giuliano hebben een heel hoog percentage fruit. Dat wordt hier overigens nog steeds met de hand geplukt, geschild en gesneden. De volgende dag wordt het fruit gekookt zonder conserveermiddelen, geleermiddelen of kleurstoffen. En die liefde proef je. Sowieso smaken de citroenen en sinaasappels uit Sicilië vele malen intenser dan uit andere delen, maar deze sinaasappel marmelade uit Sicilië is het perfecte kroontje op mijn recept voor ricotta taart met sinaasappel.
Check de website van Maricase voor meer informatie en verkoopadressen van de Marchesi di San Giuliano producten. Deze zullen een prachtig cadeau maken voor jezelf of anderen tijdens de feestdagen namelijk! Maar wat dacht je van je (Italiaanse) Kerst menu afsluiten met deze Italiaanse ricotta taart met sinaasappel? Ook lekker: maak deze glutenvrije Chocolate-Chip versie van de ricotta taart
Deze Italiaanse cheesecake is een klassieker in Italie! Daar at ik hem voor het eerst en was meteen verkocht! De ricotta taart met sinaasappel hoort zelfs warm gegeten te worden!
Voor de taartbodem:
Voor de ricotta vulling:
Voor de toplaag:
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes Betty
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hallo Betty
Dit lijkt me een heerlijk recept maar een vraag kan ik de ricotta vervangen voor verse kaas Philadelphia
ik hoor graag van je terug
Groeten Anneke
Hi Anneke,
Ik denk het wel, want je komt dan heel dicht in de buurt van een cheesecake, dus probeer het gerust en laat het ons weten.
Hou er alleen rekening mee dat je taart dan heeeel machtig gaat worden. En ik wilde juiste een 'lichte' kaastaart, vandaar ook de ricotta.
Hoi Betty,
Dit recept lijkt me heerlijk maar waar kan ik die sinaasappel schijfjes kopen? Of heb je een advies voor een vervangend iets....
Standaard marmelade ofzo....
Hi Nicole,
gebruik marmelade van goede kwaliteit, voor de beste smaak! En de sinaasappel schijfjes vind je vooral bij delicatesse winkels. Maar je kunt ze ook zelf maken/confijten. Check bijvoorbeeld dit recept en vervang de citroen door een sinaasappel in plakken. https://bettyskitchen.nl/citroen-kwarktaart-recept/