Ik heb jullie al vaker verteld dat rabarber een hele mooie groente soort is voor zoete baksels. En deze rabarbertaart met frangipane bewijst dat maar weer! Wat een prachtig recept is dit en die moest ik natuurlijk met jullie delen!

Decadente Britse rabarbertaart

Rabarber is zo’n heerlijke groente! Deze friszure stengel leent zich uitermate voor toetjes & desserts en inmiddels sta ik ook met een flesje rabarber onder de douche. De rabarber leent zich dan ook om een heerlijke rabarbertaart mee te maken en deze Engelse rabarbertaart met frangipane is buitengewoon luxe & decadent! Het recept van deze rabarber taart met frangipane komt van de jongste Michelin sterren chef uit Engeland: Tommy Banks van The Black Swan in Yorkshire. En het is ook juist Yorkshire die weer bekend staat om zijn rabarber oogsten!

Op dit moment zijn de rabarbers nog in het seizoen, dus je groenteboer heeft vast nog wel een kilootje voor je over! Het vergt even een karweitje, maar dan heb je ook een heel bijzondere rabarbertaart. Ik serveerde hem afgelopen week op de verjaardag van Dylan, dus de hele familie heeft hem al goedgekeurd! Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met rabarber!

Wat is Frangipane?

Zodra je ergens de naam ‘ Frangipane’  ziet staan, dan weet je meteen dat er amandelmeel in het recept verwerkt zit. De Frangipane laag van deze taart heeft dan ook wat weg van amandelspijs. En zoals bij mijn eerdere baksels, zoals deze Koningdagcake, weet je dat je gewoonweg een heerlijk luxe taartje in handen hebt. Tip voor je begint: zorg er in ieder geval voor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn! En… deze rabarber taart komt het beste tot zijn recht als je hem een nachtje in de koelkast stopt. Zo kan de jam en de frangipane laag een beetje opstijven en nog lekkerder worden.


Print

Recept: Rabarbertaart met Frangipane

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze luxe rabarbertaart met frangipane en rozensiroop is afkomstig van de Britse Michelin sterren chef Tommy Banks. Dan weet je gewoon dat dit een hele bijzondere taart moet zijn!

  • Author: Tommy Banks for Molton & Brown
  • Prep Time: 45 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 1 taart – 16 personen 1x
  • Category: taart
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten rabarber jam:

  • 850 gram rabarber, in stukjes, (+ evt. 1 extra stengel voor decoratie)
  • 300 gram suiker,
  • sap van 1 citroen.

Ingrediënten ‘shortcrust’ deegbodem:

  • 750 gram bloem,
  • 375 gram roomboter,
  • 300 gram poedersuiker,
  • 1 ei,
  • 3 eierdooiers.

Ingrediënten Frangipane:

  • 200 gram roomboter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram amandelmeel,
  • 4 eieren,
  • 40 gram bloem,
  • 1 theelepel amandel essence.

Ingrediënten rozensiroop:

  • 100 gram suiker,
  • 100 gram water,
  • 20 gram gedroogde rozenblaadjes *

( *  Kun je geen gedroogde rozenblaadjes vinden? Gebruik dan slechts 60 gram water + 40 gram rozenwater.) 

Extra:

  • springvorm met hoge rand,  25 – 26 cm doorsnede
  • bakpapier
  • bakrijst of bakbonen
  • keukenmixer

Instructions

  1. Maak als eerste de rabarberjam: breng de rabarber, suiker en citroensap aan de kook in een klein pannetje en laat minstens 30 minuten doorpruttelen op medium-laag vuur. Test de jam op een koud bord: indien hij nog niet ‘vast’ genoeg wordt met afkoelen, dan kun je de jam gerust nog 5 extra minuten doorkoken en opnieuw testen. Zet vervolgens apart om af te koelen.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden (155 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier. Vervolgens ga je de deegbodem maken: Wrijf het bloem, poedersuiker en boter uit tot een kruimelig deeg (op het aanrecht). Doe dit rustig en wrijf delicaat door elkaar tot je de textuur van broodkruimels hebt. Voeg vervolgens het ei toe om meer een deegtextuur te krijgen.
  3. Pak het deeg bij elkaar, vorm een bal en druk deze plat. Gebruik een deegroller om het deeg licht uit te rollen tot een plak en bekleed hiermee de springvorm en opstaande rand mee. Dek het deeg vervolgens goed af met bakpapier, ook in de hoek, en stort de vorm vol met bakrijst of bakbonen. Blind bak te taart in de oven gedurende 15 minuten. Verwijder de bakrijst of bonen en voorzichtig het vel bakpapier en laat de taartbodem vervolgens een beetje afkoelen.
  4. Om de Frangipane laag te maken: Klop de roomboter en suiker smeuïg in de keukenmixer, op middelhoge stand. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en tot slot de amandelessence. Spatel vervolgens de amandelmeel en het bloem er doorheen.
  5. Je gaat nu de taart ‘bouwen’:  Schep de rabarberjam op de deegbodem en strijk goed glad. Vervolgens lepel je de Frangipane laag op de jam en smeer deze ook goed uit. Snijd eventueel een extra stengel rabarber in 1 cm stukjes en steek deze, in een patroon, in de Frangipane. Bak de taart vervolgens af in de oven, gedurende 75 minuten.
  6. Zodra de taart klaar bijna klaar is, ga je de rozensiroop maken: verwarm het suiker, water en rozenblaadjes in een pannetje. Zodra het kookt, zet je het vuur uit. Lepel de rozensiroop over de bovenkant van de warme Rabarbertaart en laat goed intrekken. Zodra de taart, in de vorm, is afgekoeld, dek je deze af met folie en laat nog 1 nacht afkoelen in de koelkast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze geweldige rabarbertaart met frangine en rozensiroop wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago