Nagerechten

Chocolade Crème brûlée met rode peper

Dit is het laatste recept van de Mexicaanse weken op de blog. En dan moeten we natuurlijk ook afsluiten met een dessert! Deze Mexicaanse potjes met chocolade crème brûlée is het ideale toetje na je Mexicaanse borrel of feestje. Wist je dat chocolade en rode peper namelijk heel goed samen gaan?

Chocolade Crème brûlée

Deze Mexicaanse potjes zijn eigenlijk stiekem een chocolade variant van de bekende crème brûlée. (klik hier voor het basis recept) Want de basis is een romige custard met dat bekende krokant suikerlaagje bovenop. En het is er tevens eentje met een bite hoor! Hij is smeltend zacht op de tong maar met een heerlijk kruidige smaak want ik heb er pepertjes aan toegevoegd! En dat chocolade en (rode) peper een goede combinatie is blijkt wel uit deze chocolade bonbons met rode peper. Hoewel men in Mexico meer fan is van de Flan – tevens een custard recept maar dan op basis van (gecondenseerde) melk – doen deze chocolade potjes het ook goed!

Mexicaanse toetjes met zuivel

Mocht je Mexicaans eten sowieso vrij pittig vinden, dan kun je ook het beste ‘afblussen’ met wat zuivel en juist geen water. Deze Mexicaanse potjes met chocolade doen ook juist dat na je zware maaltijd, want de slagroom remt pittig eten. Een bolletje vanille ijs als dessert werkt ook prima tegen pittige eten. Naast deze chocolade crème brûlée is dit Dulche de Leche ijs ook een aanrader! En wat betreft de pepers in dit recept: Mocht je er niet van houden kun je de hoeveelheid ook halveren of helemaal achterwege laten. (Maar dan mis je wel wat!) Enjoy! Voor de liefhebber: check dit Mexicaans weekmenu om van te watertanden!


Print

Recept: Chocolade Crème brûlée

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Mexicaanse potjes met chocolade creme brulee is het ideale toetje na je Mexicaanse borrel of feestje. Het is een variatie op de bekende creme brulee custerd puddinkjes van slagroom. Maar dan nu met chocolade en rode peper voor een beetje pit!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten (+ nachtje koelen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Nagerechten
  • Cuisine: Tex Mex keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 85 gram pure chocolade (70% – 85%)
  • 375 ml slagroom
  • 35 gram suiker
  • 1 klein kaneelstokje
  • 1/4 theelepel gedroogde chilipeper (crushed chili’s)
  • snufje gemalen komijn
  • 3 grote eierdooiers (L)

Ingrediënten topping:

  • 3 eetlepels suiker
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel

Extra:

  • 4 souffle vormpjes
  • grote, diepe ovenschaal
  • klein pannetje
  • garde

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Plaats een rooster in het midden van de oven. Hak vervolgens de chocolade grof en zet apart.
  2. Ondertussen verwarm je in een pannetje, op middelmatig vuur, de slagroom met het suiker, kaneelstokje, chili pepers en komijn. Breng alroerende aan de kook en zet daarna het vuur uit.
  3. Voeg de gehakte chocolade toe aan het roommengsel en roer met de garde goed door, om de chocolade te laten smelten. Klop vervolgens in een kom de eierdooiers los. Giet beetje bij beetje het warme chocolademengsel erbij en roer goed door.
  4. Verdeel het chocolademengsel over de 4 souffle vormpjes en plaats de vormpjes in de ovenschaal. Vul vervolgens de ovenschaal aan met heet water (uit een waterkoker), totdat de souffle vormpjes voor de helft onder water staan. Schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven en bak de chocolade creme brulee gedurende 35-40 minuten. De bovenkant moet net gestold zijn. Haal vervolgens de vormpjes uit het water en laat goed afkoelen op het aanrecht. Dek de vormpjes vervolgens af met een stukje huishoudfolie en plaats de gehele nacht in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  5. Vlak voor het serveren (de volgende dag): verwarm je vast de grill in de oven en plaats een rooster op de hoogste stand. Ondertussen mix je de topping: Roer het suiker los met de kaneel en strooi dit over de bovenkant van de chocolade potjes. Plaats de souffle vormpjes onder de gril en laat in 2 minuten het suiker kristalliseren. Probeer halverwege de vormpjes een beetje te draaien zodat het niet aan een kant verbrand.
  6. Serveer chocolade crème brûlée in het potje, eventueel met een bolletje vanille ijs en wat extra geschaafde chocolade.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze potjes met chocolade crème brûlée wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago