Wist je dat je ook een pizzabodem van bloemkool kunt maken. Deze zogehete bloemkoolpizza is een hit op Pinterest en een glutenvrij en low carbs alternatief op de gewone pizza. Deze bloemkoolpizza beleg je natuurlijk met jouw favoriete toppings en bak je alleen nog even af in de oven. Ik ben benieuwd wat jullie er van gaan vinden!

Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik, had er mijn bedenkingen bij. Op Pinterest is het een ware hit en dus werd het tijd om het zelf eens te proberen. En niet zonder succes, want deze bloemkoolpizza is super lekker. Als het aan mij ligt, eet ik iedere week pizza en dat is natuurlijk niet zo healthy. Deze versie is wel gezond en glutenvrij want de bodem is gemaakt van bloemkool.

Zelf bloemkoolpizza maken

Het gegeven is vrij simpel. Je maalt bloemkool fijn en droogt deze tot een vegetarisch meel. En bind deze dan samen met ei en kaas. Okee, hij bakt natuurlijk niet zo stevig en krokant als een echte pizza met bloem, want je mist natuurlijk de gluten van het bloem. Maar je proeft de bloemkool eigenlijk nauwelijks in de bloemkool pizza en dat maakt hem dus een prima low carb en glutenvrije vervanger voor pizzadeeg.

Je bloemkoolpizza beleggen

Lepel bijvoorbeeld een beetje groene pesto of tomatensaus over de gebakken bodem. Verdeel hier vervolgens wat gescheurde stukjes mozzarella overheen, en beleg met jouw favoriete groenten of vlees. Denk bijvoorbeeld aan courgettelinten, plakjes champignons, maar ook stukken (parma) ham of salami. Varieer er gerust op los met deze bloemkoolpizza want lekker wordt hij toch wel!

Print

Bloemkoolpizza maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wist je dat je ook een pizzabodem van bloemkool kunt maken. Deze zogehete bloemkoolpizza is een hit op Pinterest en een glutenvrij en low carbs alternatief op de gewone pizza. Deze bloemkoolpizza beleg je natuurlijk met jouw favoriete toppings en bak je alleen nog even af in de oven. Ik ben benieuwd wat jullie er van gaan vinden!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

Scale
  • 400 gram bloemkoolroosjes,
  • 1 groot ei (L),
  • 1/2 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum en/of oregano etc.)
  • 50 gr geraspte (Parmezaanse) kaas
  • zout & peper.

Extra:

  • Oven met bakplaat,
  • bakpapier,
  • keukenmachine (= Foodprocessor).

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en bekleed een bakplaat met een groot stuk bakpapier.
  2. Was de bloemkool en laat uitlekken. Stop de roosjes in de foodprocessor en maal fijn/korrelig. Verdeel over de bakplaat en schuif in de oven. Laat de bloemkool gedurende 20 minuten ‘drogen’  in de oven. Haal daarna de plaat uit de oven en laat afkoelen.  Je kunt dit ‘drogen’  ook in de magnetron doen: Stop de fijngemalen bloemkool in een kommetje en verwarm 5 minuten op vol vermogen. Laat vervolgens ook een beetje afkoelen.
  3. Nu komt een belangrijke stap: stop de bloemkool nu in een schone theedoek of kaasdoek, vouw de punten samen en wring het bloemkoolmeel heel goed uit. Je wilt dit echt zo droog mogelijk hebben!
  4. Stop in een kom, voeg het ei, kruiden, parmezaanse kaas, peper en zout toe en kneed met de hand goed door. Spreid dit mengsel egaal uit op de bakplaat, in de vorm van een pizza met diameter van 20-25 cm. Stop in de oven en bak 15 minuten af in de oven, of totdat de bovenkant van je bloemkoolpizza mooi gestold en goudbruin is.
  5. Haal de plaat uit de oven en verdeel hier je toppings overheen. Begin met pesto of tomatensaus, dan stukjes mozzarella en daarna pas je overige groenten of vleeswaren. En vergeet natuurlijk niet een beetje extra basilicum of oregano niet. Bak vervolgens de bloemkoolpizza nog een extra 15 minuten af in de oven. Eventueel beleggen met (rucola)sla doe je ook daarna pas.

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

(Bron foto’s: Bloemkoolpizza 1, 2, 3)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago