Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze Aziatische portobello met ei op een bedje van noedels, teriyaki, pinda’s en bosuitjes. Klinkt duur he, maar het is gewoon een gezond en vegetarisch Aziatisch gerecht dat je snel op tafel kunt zetten. En ook leuk om gasten voor de schotelen! Want zeg nou zelf: is het geen plaatje?

Makkelijke doordeweekse maaltijd

Zoals jullie inmiddels wel van mij gewend zijn ben ik vooral van gemakkelijk en het liefst zo snel mogelijk eten. Dat geldt met name voor doordeweekse dagen, want op een vrije dag of in het weekend besteed ik wel graag wat extra tijd in de keuken. In dit recept (dat ik dus maakte op een doordeweekse dag) heb ik gebruik gemaakt van kant en klare teriyakisaus. Maar het is natuurlijk ook heel lekker om zelf een Aziatische saus te maken om erbij te serveren. Eerder maakte ik deze Vegetarisch noedels met bimi en een eitje on top! , dus aan jou de keuze! Je kunt de teriyakisaus trouwens ook vervangen voor een andere Oosterse saus naar eigen wens.

Portobello met ei in plaats van vlees

Daarnaast maak ik voor de Meatless Monday graag gebruik van alternatieven voor vlees. Eieren doen het eigenlijk altijd wel goed. Maar ook champignons, paddestoelen of dus een portobello is een lekker alternatief voor een portie vlees. Dit komt door de ‘vlezige’ structuur, maar ook door de grote ronde vorm, die mij veel aan een hamburger (tip!) doet denken. Check daarom ook dit recept voor portobello burgers! Daarnaast is deze gevulde portobello met parelcouscous ook zeker een aanrader voor een vegetarische avond!


Print

Recept: Portobello met ei en noodels

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze Aziatische portobello met ei op een bedje van noedels, teriyaki, pinda’s en bosuitjes. Klinkt duur he, maar het is gewoon een gezond en vegetarisch Aziatisch gerecht dat je snel op tafel kunt zetten. En ook leuk om gasten voor de schotelen! Want zeg nou zelf: is het geen plaatje?

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Aziatische keuken

Ingredients

Scale
  • 2 portobello’s
  • 2 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eieren
  • 3 el. gebakken uitjes
  • 150 gram noedels (ik gebruikte rijst noedels van zilvervliesrijst)
  • 50 gram pinda’s (ongezouten)
  • 1 el sesamzaadjes
  • 150 ml. teriyakisaus
  • Ongeveer 2 el. olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet alvast een ruime ovenschaal klaar. Vet de portobello’s in met de olijfolie en een kwastje. Snij zoveel mogelijk van het steeltje uit de portobello. Leg ze in de ovenschaal met de sporen naar boven. Breek vervolgens het ei voorzichtig boven de portobello zodat hij er mooi in komt te liggen. Herhaal dit voor de tweede portobello.
  2. Zet de portobello’s voorzichtig in de voorverwarmde oven. Gaar ze voor 15-20 minuten. De precieze oventijd hangt af van de oven die je hebt, maar ook hoe gaar je je eieren wilt. Wil je ze wat zachter dan bak je ze dus korter dan dat je ze gewoon goed doorbakken wilt.
  3. Snij ondertussen de bosuitjes alvast in dunne ringetjes en de knoflook heel fijn. Rooster in een droge koekenpan de pinda’s en sesamzaadjes op laag vuur. Schud regelmatig zodat het niet aanbrandt.
  4. Breng water aan de kook voor de noedels. Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de noedels af.
  5. Verwarm een eetlepel olie in een wokpan op laag vuur. Schep hierin de noedels en voeg de knoflook en teriyakisaus toe. Verwarm het mengsel goed.
  6. Als de portobello’s en eieren gaar zijn, schep je eerst de noedels op het bord als een soort bedje voor de portobello. Die leg je er vervolgens bovenop. Bestrooi met de pinda’s, sesamzaadjes, gebakken uitjes en bosui.

Bewaartip: ik had een kommetje noedels met teriyakisaus over wat ik de dag erna opwarmde voor de lunch. Een aanrader!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago